Guldsmede har utroligt avancerede øjne
Med store øjne basker de med høj fart over det danske sommerlandskab. Guldsmeden har det bedste syn af alle andre insekter.

Guldsmede har over 30.000 individuelle facetter i hvert øje. Det overgår alle andre insekter. (Foto: Kent Olsen, Naturhistorisk Museum, Aarhus)

Guldsmede har over 30.000 individuelle facetter i hvert øje. Det overgår alle andre insekter. (Foto: Kent Olsen, Naturhistorisk Museum, Aarhus)

Langt de fleste insekter har sammensatte øjne. De består af flere tusinde øjefacetter med hver sin nerveforbindelse, som hver især opfatter lys fra kun én bestemt retning. Synsmæssigt skaber øjnene en mosaik af delvist overlappende billeder, der til sammen danner et total-billede for insektet.

Stuefluer har omkring 6.000 øjefacetter i hvert øje, hvilket giver dem panorama-udsigt. Med 30.000 individuelle facetter i hvert øje overgår guldsmedene dog alle andre insekter.

Det menneskelige øje er dårligere end guldsmedens

Det menneskelige øje har fotoreceptorer, hver med 3 proteiner, som opfanger en farveskala af rød, grøn og blå, mens guldsmedes facetter hver har 4-5 lysfølsomme proteiner.

Dermed kan guldsmedene ud over vores farvespektrum opfatte ultraviolet lys og polariseret lys. Man mener, at det – meget praktisk – hjælper dem med at navigere og reducere solens genskin på en vandoverflade.
 

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.Det sker