Er påfuglen en dansk fugl?
Et par fritgående påfugle på Sejerø fik deres første kuld kyllinger i foråret 1982, og siden er bestanden vokset støt. Men har påfuglen i dag tilpasset sig forholdene på øen i en sådan grad, at den er blevet en dansk art?

Der er ingen ræve på Sejerø, og selvom der drives jagt, tæller antallet af påfugle snart 100 individer. (Foto: Kent Olsen)

Der er ingen ræve på Sejerø, og selvom der drives jagt, tæller antallet af påfugle snart 100 individer. (Foto: Kent Olsen)

Mere eller mindre bevidst bliver der jævnligt introduceret nye planter og dyr i den danske natur. I enkelte tilfælde optræder arterne invasivt og kan fortrænge det oprindelige plante- eller dyreliv.

Langt de fleste indførte arter trives dog ikke i de nye økosystemer og forsvinder efter en kort årrække. Hvor nye arter har haft succes med at etablere sig, går der normalt en del år, før bestanden opnår en egentlig fremgang.

Et par fritgående påfugle på Sejerø fik deres første kuld kyllinger i foråret 1982, og siden er bestanden vokset støt.

Overlever påfuglene på Sejerø af sig selv?

Der er ingen ræve på Sejerø, og selvom der drives jagt, tæller antallet af påfugle snart 100 individer. De søger føde, yngler og overnatter i naturen – til turisternes store forbløffelse.

For at en art kan indgå på den nationale fugleliste, skal den kunne opretholde en levedygtig bestand i den danske natur. Er påfuglen så blevet en dansk art? Tja.

Spørgsmålet er, om påfuglebestanden på Sejerø faktisk har tilpasset sig forholdene – også den danske vinter – eller om de eksotiske fugle alene overlever på grund af det foder, der lægges ud enkelte steder i den kolde tid.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.