Da guleroden blev gul
Guleroden har gennem tiden skiftet farve flere gange. I øjeblikket står den vilde gulerod klar til opgravning langs danske veje. Men pas på...

Vild gulerod (Daucus carota) bliver omkring 75 cm høj i sit andet leveår. Stænglen er hård og beklædt med stive hår. (Foto: Morten D.D. Hansen, Naturhistorisk Museum, Aarhus)

Vild gulerod (Daucus carota) bliver omkring 75 cm høj i sit andet leveår. Stænglen er hård og beklædt med stive hår. (Foto: Morten D.D. Hansen, Naturhistorisk Museum, Aarhus)

Lige nu står der vild gulerod langs alle danske vejkanter. Mange er i blomst med hvide skærme, der efterhånden krøller indad og lukker omkring sig selv. Planterne er toårige og dem, der blomstrer, er altså i deres andet år.

Vild gulerod er spiselig, men kun sjov, når den er ung – ellers bliver kogetiden meget, meget lang. 
Man skal være helt sikker på, at det rent faktisk er gulerod, man graver op. Planten kan nemt forveksles med en række andre skærmplanter, som man kun spiser én gang sit liv.

Vilde gulerødder har hvide rødder

De vilde gulerødder har hvide rødder. Den 'tamme' udgave stammer formodentlig fra det nuværende Afghanistan, og den var lilla, da den kom til Europa i middelalderen.
Det var hollandske gulerodsdyrkere, der udviklede den kendte orange variant. Og det var hollandske bønder på Amager, der udbredte dyrkningen af 'Amager-rødder' , som de oprindelig blev kaldt, i Danmark.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.



Annonce: