Lige nu står der vild gulerod langs alle danske vejkanter. Mange er i blomst med hvide skærme, der efterhånden krøller indad og lukker omkring sig selv. Planterne er toårige og dem, der blomstrer, er altså i deres andet år.
Sponsoreret
Da guleroden blev gul
Guleroden har gennem tiden skiftet farve flere gange. I øjeblikket står den vilde gulerod klar til opgravning langs danske veje. Men pas på…

Vild gulerod (Daucus carota) bliver omkring 75 cm høj i sit andet leveår. Stænglen er hård og beklædt med stive hår. (Foto: Morten D.D. Hansen, Naturhistorisk Museum, Aarhus)
Annonce:
Vild gulerod er spiselig, men kun sjov, når den er ung – ellers bliver kogetiden meget, meget lang.
Man skal være helt sikker på, at det rent faktisk er gulerod, man graver op. Planten kan nemt forveksles med en række andre skærmplanter, som man kun spiser én gang sit liv.
De vilde gulerødder har hvide rødder. Den ‘tamme’ udgave stammer formodentlig fra det nuværende Afghanistan, og den var lilla, da den kom til Europa i middelalderen.
Det var hollandske gulerodsdyrkere, der udviklede den kendte orange variant. Og det var hollandske bønder på Amager, der udbredte dyrkningen af ‘Amager-rødder’ , som de oprindelig blev kaldt, i Danmark.
\ Find mere om
Naturen kalder dig, der elsker dyr og planter!
Få Videnskab.dk's gratis nyhedsbrev for alle, som er vilde med det vilde.
Tak fordi du tilmelder dig vores nyhedsbrev.
Der opstod en fejl under tilmelding til vores nyhedsbrev.
\
TOP 6
Mest læste om Naturvidenskab