Verdens ældste sten fundet
Jordens ældste klippeparti med en alder på hele 4,28 milliarder år er fundet i Hudson Bay i Canada

Nuvvuagittuq-bæltet i Quebec i Canada. (Foto: Science/AAAS)

Nuvvuagittuq-bæltet i Quebec i Canada. (Foto: Science/AAAS)

Jordkloden er 4,6 milliarder år gammel. Den stenede skorpe, som giver os fodfæste, størknede lige efter at planeten blev dannet.

Men eftersom jordskorpens plader hele tiden rører på sig (med mellem én og ti centimeter om året) - ny skorpe bliver dannet, og gammel skorpe synker ned igen i den glødende magma og smelter - er der ikke meget tilbage af de tidligste klipper.

Det meste er blevet kværnet, knust og recirkuleret i jordens indre, flere gange siden kloden blev til. De mekanismer, som sørger for dette, bliver kaldt plade-tektonik.

Så dermed er det måske ikke så mærkeligt, at der bliver em smule postyr omkring sten, som viser sig at være 4,28 milliarder år gamle.

Minder om vulkanske stenDet er grundfjeldet, Nuvvuagittuq-bæltet, som stikker op langs Hudson Bay i Canada, der nu er dateret til at være 250 millioner år ældre end nogen anden sten, som er undersøgt hidtil.

Grønstenene i Nuvvuagittuq-bæltet blev først bemærket i 2001 som et muligt fundsted for rigtig gamle sten.

Denne sten-type har en mineral-sammensætning, som minder om vulkanske sten fra de områder, hvor jordskorpens plader ramler sammen.

Geologer tog prøver af stenene og undersøgte deres alder ved at kigge efter bittesmå variationer i den isotopiske sammensætning af de sjældne grundstoffer neodym og samarium.

Konklusionen var, at prøverne var fra 3,8 til 4,28 milliarder år gamle.

Den ældste sten hidtilI dateringen er der benyttet nogle modeller og antagelser, som giver en vis usikkerhed. Men undersøgelserne giver, uanset dette, information om den første tid, hvor jordskorpen udskilte sig fra kappen.

Den ældste slags sten som blev fundet, er af typen faux-amphibolite. (Foto: Science/AAAS)

»Man har gjort endnu ældre dateringer i Vestaustralien, for isolerede og hårdføre mineralkorn kaldet zirkoner,« fortæller Richard Carlson fra 'Carnegie Institution for Science' i Washington i USA.

»Men dette er de ældste hele sten, som er fundet hidtil,« siger han i en pressemeddelelse.

De ældste zirkon-dateringer er på 4,36 millioner år.

Før denne undersøgelse stammede de ældste hele, daterede sten fra et klippeområde kaldet Acasta Gneiss i en anden del af Canada, som hedder Northwest Territories.

Her er stenene 4,03 milliarder år gamle.

© forskning.no. Oversat af Johnny Oreskov.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk