Sådan finder du det helt rigtige danske æble
Skal æblet være saftigt, syrligt og sødt? Skal det være fast eller blødt - og hvordan skal det se ud? En ny vejviser guider dig til det æble, du synes er bedst.

De fleste æblesorter dyrket i Danmark er hverken sure eller søde men meget harmoniske i smagen. Det viser tre års forskning (Foto: Janne Hansen)

De fleste æblesorter dyrket i Danmark er hverken sure eller søde men meget harmoniske i smagen. Det viser tre års forskning (Foto: Janne Hansen)

En god beskrivelse af de enkelte danske æblesorter gør det nemmere for dig som forbruger at træffe det rigtige æblevalg - og det er lige nøjagtig dét, forskere fra Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet, Aarhus Universitet, har lavet.

De udførlige beskrivelser af 12 forskellige æblesorter er publiceret i en ny "Grøn Viden" fra fakultetet.

De 12 sorter omfatter tidlige sorter, tidlige efterårssorter, sene efterårssorter og vintersorter.

Kvalitet er ikke så enkelt

»Frugtkvalitet kan ikke defineres entydigt, da det afhænger af en lang række forskellige forhold,« siger seniorforsker Birka Falk Kühn fra Institut for Havebrugsproduktion, som har stået for beskrivelserne.

Kvalitet afhænger af øjnene der ser, og kan omfatte både spisekvalitet, holdbarhed, ernæringskvalitet, miljøhensyn eller andre faktorer.

Fakta

Resultatet afhænger af, om man 'ser' på æblet som forbruger, producent eller salgsorganisation.

I sin undersøgelse af æblesorternes kvalitet anvendte Birka Falk Kühn fysiske og kemiske analyser samt bedømmelser fra et smagspanel.

»Generelt er sorternes spisekvalitet ved optimal spisemodenhed karakteristisk på hver sin måde,« siger Birka Falk Kühn.

Nogle sorter er søde, andre syrlige; nogle er bløde og andre er faste. De fleste sorter dyrket i Danmark er dog hverken søde eller syrlige men har en harmonisk smag.

Spisekvaliteten fik specielt høj bedømmelse hos sorter, der var friske, saftige og sprøde og havde en god smag.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.