Sådan finder du det helt rigtige danske æble
Skal æblet være saftigt, syrligt og sødt? Skal det være fast eller blødt - og hvordan skal det se ud? En ny vejviser guider dig til det æble, du synes er bedst.

De fleste æblesorter dyrket i Danmark er hverken sure eller søde men meget harmoniske i smagen. Det viser tre års forskning (Foto: Janne Hansen)

De fleste æblesorter dyrket i Danmark er hverken sure eller søde men meget harmoniske i smagen. Det viser tre års forskning (Foto: Janne Hansen)

En god beskrivelse af de enkelte danske æblesorter gør det nemmere for dig som forbruger at træffe det rigtige æblevalg - og det er lige nøjagtig dét, forskere fra Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet, Aarhus Universitet, har lavet.

De udførlige beskrivelser af 12 forskellige æblesorter er publiceret i en ny "Grøn Viden" fra fakultetet.

De 12 sorter omfatter tidlige sorter, tidlige efterårssorter, sene efterårssorter og vintersorter.

Kvalitet er ikke så enkelt

»Frugtkvalitet kan ikke defineres entydigt, da det afhænger af en lang række forskellige forhold,« siger seniorforsker Birka Falk Kühn fra Institut for Havebrugsproduktion, som har stået for beskrivelserne.

Kvalitet afhænger af øjnene der ser, og kan omfatte både spisekvalitet, holdbarhed, ernæringskvalitet, miljøhensyn eller andre faktorer.

Fakta

Resultatet afhænger af, om man 'ser' på æblet som forbruger, producent eller salgsorganisation.

I sin undersøgelse af æblesorternes kvalitet anvendte Birka Falk Kühn fysiske og kemiske analyser samt bedømmelser fra et smagspanel.

»Generelt er sorternes spisekvalitet ved optimal spisemodenhed karakteristisk på hver sin måde,« siger Birka Falk Kühn.

Nogle sorter er søde, andre syrlige; nogle er bløde og andre er faste. De fleste sorter dyrket i Danmark er dog hverken søde eller syrlige men har en harmonisk smag.

Spisekvaliteten fik specielt høj bedømmelse hos sorter, der var friske, saftige og sprøde og havde en god smag.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk