Rumsonden Voyager 1 optager lyd fra rummet
NASA's rumsonde Voyager 1 har tre gange registreret chokbølger - trykbølger fra Solens plasma-udbrud - i rummet. Nu kan du høre med, når Voyager 1 passerer bølger af plasma på sin vej ud i universet.

Rummet er ikke helt så tavst og tyst, som man måske skulle tro

I hvert fald har NASA's rumsonde Voyager 1 tre gange været udsat for chokbølger af plasma (se faktaboks) på sin vej ud af vores solsystem.

Forskere fra NASA Jet Propulsion Laboratory har omsat målingerne til lyd, og i den ovenstående video kan du lytte med på resultatet.

Chokbølgen er stadig i gang

»De fleste mennesker ville have troet, at det interstellære medium ville være jævnt og stille. Men disse chokbølger lader til at være mere almindelige, end vi har troet,« siger Don Gurnett, fysikprofessor ved University of Iowa i en pressemeddelelse fra NASA Jet Propulsion Laboratory.

Den seneste chokbølge er tilsyneladende stadig under udfoldelse, og forskerne ved derfor ikke, om den i virkeligheden er et udtryk for, at der er mere stof på den anden side af vores solsystem end først antaget.

Fakta

Plasma er én af de fire fundamentale tilstandsformer. De øvrige tre er fast, flydende og gas.

Det kendes blandt andet fra lyn og lysstofrør.

I et plasma er positive og negative partikler løsrevet fra hinanden, og plasmaet er i sig selv elektrisk neutralt.

Mere end 99,9 procent af alt stof i universet er på plasmaform.

Kilde: Den Store Danske

»Tætheden af plasmaet er højere, jo længere væk Voyager bevæger sig. Er det fordi, det interstellare medium er tættere, efterhånden som Voyager bevæger sig væk fra heliosfæren, eller stammer det fra selve chokbølgen? Det ved vi ikke endnu,« siger fysikprofessor Ed Stone, der er tilknyttet Voyager-missionen på California Institute of Technology.

Tredje registrerede chokbølge

Chokbølgerne er trykbølger, der opstår, når Solen udsender magnetiske skyer af plasma fra sin overflade. 

Don Gurnett forventer, at de kan nå dobbelt så langt ud i rummet, end de 19,5 milliarder kilometer Voyager 1 allerede har lagt imellem sig selv og vores Sol.

Det er tredje gang, Voyager 1 har registreret chokbølger af plasma. Den anden chokbølge hjalp i 2013 forskerne til at afgøre, at Voyager 1 som det første menneskeskabte fartøj havde forladt heliosfæren, der udgør hele det område i solsystemet, der bliver domineret af Solens partikelstrøm og magnetfelt.

Voyager 1 har været undervejs i rummet i 37 år, siden den blev opsendt i 1977. Dens mission er, sammen med sit søsterskib Voyager 2, blandt andet at udforske området i udkanten af solsystemet - og muligvis endnu længere ude i rummet.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om det utroligt velbevarede dinosaur-foster, som du kan se herunder.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk