Ny Pluto-måne opdaget
Med sit skarpe syn har rumteleskopet Hubble afsløret en hidtil ukendt måne i kredsløb om dværgplaneten Pluto.

Pluto med dens fem måner. (Foto: NASA, ESA og M. Showalter (SETI Institute))

Pluto, der er den ene af Solsystemets fem dværgplaneter, har fået en ny måne. Eller rettere: Hubble har opdaget den.

Dermed har Pluto nu fem kendte måner: Charon, Nix, Hydra og P4 samt den nye måne, der indtil videre kaldes for P5.

Den nyopdagede måne er kun cirka 10 til 25 km stor.

Charon, der har været kendt siden 1978, er med en diameter på cirka 1.200 km cirka halvt så stor som Pluto selv.

Nix og Hydra, der blev opdaget af Hubble i 2005, er mellem 32 og 113 km store, mens P4, der blev opdaget sidste år, er mellem 13 og 34 km stor.

P5 stammer fra en badering af is

P5 blev opdaget i forbindelse med igangværende undersøgelser, der er en vigtig del af forberedelserne til NASA-rumsonden New Horizons' observationer af Pluto og dens måner.

New Horizons blev opsendt 19. januar 2006 og vil flyve tæt forbi Pluto i midten af juli 2015 - altså om knap tre år fra nu.

Ifølge forskerne er Charon og de fire små måner formentlig blevet dannet i forbindelse med en gigantisk kollision mellem Pluto og et andet medlem af det såkaldte Kuiper-bælte. Dette bælte er en baderingsformet samling af dybfrosne objekter, som kredser i de ydre dele af Solsystemet.

Pluto og de andre medlemmer af Kuiper-bæltet er uhyre interessante, da de formodes at være rester af det materiale som vores solsystem blev dannet af for næsten 4,6 milliarder år siden.

Lyt på Videnskab.dk!

Hver uge laver vi digital radio, der udkommer i form af en podcast, hvor vi går i dybden med aktuelle emner fra forskningens verden. Du kan lytte til den nyeste podcast i afspilleren herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Har du en iPhone eller iPad, kan du finde vores podcasts i iTunes og afspille dem i Apples podcast app. Bruger du Android, kan du med fordel bruge SoundClouds app.
Du kan se alle vores podcast-artikler her eller se hele playlisten på SoundCloud