Nej, amerikanske rapper, Jorden er virkelig ikke flad
Amerikansk rapper blev mødt med modstand fra forsker på Twitter, da han erklærede, at Jorden er flad. Så udgav han vred sang til forskeren, hvor han også benægter holocaust. Her giver videnskaben tilbage med fakta.

Rapperen B.o.B er kommet i modvind på Twitter, efter at han for nylig påstod, at Jorden er flad. (Foto: Wikimedia Commons.)

Rapperen B.o.B er kommet i modvind på Twitter, efter at han for nylig påstod, at Jorden er flad. (Foto: Wikimedia Commons.)

 

Konspirationsteorier er sjældent kedelige. Og smider man en kendt rapper og astrofysiker ind i en offentlig diskussion, bliver det kun mere farverigt.

I denne uge kom den amerikanske rapper B.o.B op at diskutere med den kendte astrofysiker Neil DeGrasse Tyson på Twitter. Det skete, efter B.o.B påstod - at Jorden er flad.

B.o.B mener, at der er masser af beviser for hans påstand. Faktisk skulle der være så mange, at »man ikke kan se alle beviserne, og ikke vide det,” skriver han på sin Twitter-profil.

Mødte modvind fra kendt astrofysiker

Påstanden bakkede han blandt andet op med et billede, hvor han står på Bear Mountain i Harriman State Park i USA.

I den fjerne baggrund kan man se New York City. Problemet er bare, at man ifølge B.o.B ikke burde kunne se byen, hvis Jorden er rund, for så ville den være dækket af Jordens kurve på omkring 50 meter.

Astrofysikeren Neil DeGrasse Tyson svarede igen på denne påstand fra sin egen Twitter-profil. Ifølge ham er kurven i stedet på 45 meter, og ja, denne kurve blokerer ganske rigtigt for noget af New York City, men mange af byens bygninger er langt højere, og derfor kan de ses.

Neil DeGrasse Tysons modargumenter til B.o.B’s tweets faldt ikke i god jord, om man så må sige, hos rapperen, der kort tid efter udgav nummeret 'Flatline', hvor han kalder videnskaben for en 'kult', nævner at Neil DeGrasse Tyson nok bliver godt betalt for sine ytringer, samt sender en hilsen til en engelsk Holocaust-benægter David Irving.

Neil Degrasse Tysons egen nevø har endda svaret igen med sin egen rap.

Begge numre kan høres i bunden af artiklen.

Hvordan kan vi vide, at Jorden er rund?

Hvis man alligevel skulle være kommet i tvivl om, hvorvidt Jorden er rund, har vi her samlet vores bedste artikler på området.

I artiklen ‘Derfor ved vi, at Jorden er rund,’ får du 10 gode grunde til, hvordan vi kan vide, at Jorden er rund. Og skulle du være mistroisk overfor løgn og snyd i den videnskabelige litteratur, så er er der faktisk også metoder, hvormed du selv kan teste, om Jorden er flad eller ej.

Solen står nemlig lavere på himlen, jo længere væk fra ækvator du befinder dig. Det kan du bruge til at måle Jordens kurve. Hvis du vælger to steder, som er placeret nogle få hundrede kilometer syd og nord fra hinanden.

Hvis du hvert sted sætter en 1 meter lang pind lige ned i Jorden og måler skyggen på de to, kan du bruge skyggernes længde til at udregne, hvor meget Jorden hælder.

Hvis du har en ven, som er på ferie på den anden side af Jorden, kan du selvfølgelig også prøve at ringe på Skype - så vil I kunne se, at det er dag et sted, men nat det andet.

Troede man virkelig, at Jorden var flad i gamle dage?

B.o.B's påstand kan virke som noget, man troede for flere hundrede år siden, men faktisk er det en udbredt misforståelse, at man i middelalderen troede, at Jorden var flad.

I artiklen ‘Troede man virkelig, at Jorden var flad?’ kan du læse, hvor myten kan stamme fra, og hvordan tidligere folkefærd har fundet ud af, at Jorden er rund.

Det er dog rigtigt nok, at Galileo Galileis opdagelser af, at Jorden var i bevægelse rundt om Solen, blev fordømt som kætterske af kirken. Men det er en anden historie, som du kan læse om her.

Holocaust-benægtelse, klimatvivl og kreationisme

Skulle du oven på denne diskussion have fået blod på tanden til at undersøge andre kontroversielle emner og konspirationsteorier, så har vi heldigvis samlet flere her.

Fandt Holocaust virkelig sted?

Selvom videnskabelige eksperter verden over ikke er i tvivl om, at nazisterne slog millioner af jøder ihjel før og under anden verdenskrig, så er der stadig en kerne af konspirationsteoretikere, som benægter begivenhedens eksistens.

Derfor tvivler nogle mennesker stadig på klimaforandringerne

Der er enighed blandt 97 procent af den videnskabelige litteratur. Klimaforandringerne findes, og de er menneskeskabte. Alligevel viser spørgskema-undersøgelser, at en stor del af både danskere, såvel som amerikanere, ikke tror på det.

Derfor tror folk ikke på evolutionsteorien

De seneste år er der sket en stigning i antallet af kreationister i Europa. Men hvad er argumenterne for og imod evolutionsteorien, og hvorfor hopper flere med på kreationismen? Det kan du læse mere om, hvis du følger linket ovenfor.

11. September: en konspirationsteori

Stod USA selv bag angrebet på de to tårne i 2001? Det er en udbredt konspirationsteori, og hvis man klikker sig lidt rundt på You-Tube, kan man godt komme tvivl. Bliv klogere i artiklen ovenfor.

Mordet på Kennedy: Det 20. århundredes største mordgåde

En anden vigtig dato, der har givet anledning til konspirationer er 22. november 1963, hvor John F. Kennedy blev skudt. Blandt andet lyder den officielle forklaring, at JFK blev skudt bagfra, mens mistænksomme blikke har iagttaget, at hans hoved ryger bagud, som om han bliver skudt forfra.

Prygl til konspirationsteorier om månelanding

Har vi nogensinde været på Månen? Er der vind i flaget på Månen? Er der snydt med lys fra flere kilder? Var Neil Armstrong i virkeligheden i et studie ude i ørkenen? Det mener astrofysiker bestemt ikke i denne artikel.

Og til sidst, som lovet, B.o.B's "Flatline:

Og Neil DeGrasse Tysons nevø med 'Flat to fact':

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk