Nærgående asteroide rammer ikke Jorden
Nye observationer har slået fast, at den nærgående asteroide 2011 AG5 ikke vil ramme Jorden i 2040. Det er heldigt, for et sammenstød ville frigive energi svarende til flere tusind gange sprængkraften fra en atombombe.

Asteroiden 2011 AG5 fanget med Gemini North (markeret med cirkel). (Foto: Gemini Observatory)

Asteroiden 2011 AG5 fanget med Gemini North (markeret med cirkel). (Foto: Gemini Observatory)

Asteroiden med katalognavnet 2011 AG5, der blev opdaget i 2011, flyver tæt forbi Jorden i februar 2040, men den vil ikke ramme vores planet.

Denne konklusion er baseret på observationer af asteroiden lavet i slutningen af oktober sidste år med det store Gemini North-teleskop på Hawaii.

Før disse observationer kom på banen, var der en sandsynlighed på 0,2% (1 til 500) for et sammenstød med Jorden ved asteroidens passage i 2040. Men de nye og langt bedre observationer udelukker nu muligheden for en kollision.

Et sammenstød ville være katastrofalt

2011 AG5 er ca. 140 meter bred og ville ved et sammenstød med Jorden frigive en energi svarende til flere tusind gange sprængkraften af de amerikanske atombomber, der blev smidt over Japan under Anden Verdenskrig.

Set i det lys er det en rigtig god nyhed, at de nye observationer viser, at 2011 AG5 ikke er på kollisionskurs med vores planet.

Når 2011 AG5 om godt 27 år kommer forbi, vil den ikke komme tættere på Jorden end ca. 890.000 km.

Det lyder måske af meget, men er faktisk kun ca. 2,3 gange gennemsnitsafstanden mellem Jorden og Månen.

Ved den lejlighed vil astronomerne få gode muligheder for at studere asteroiden, der ligesom andre asteroider er byggeaffald fra Solsystemets tidligste barndom.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk