Monsterstorm på Saturn
Nye billeder fra rumsonden Cassini viser en enorm orkan på Saturns nordpol.

Billedet viser en enorm orkan på gasplaneten Saturn. Stormen er observeret af rumsonden Cassini. (Foto: NASA/JPL-Caltech/SSI)

Billedet viser en enorm orkan på gasplaneten Saturn. Stormen er observeret af rumsonden Cassini. (Foto: NASA/JPL-Caltech/SSI)

Solsystemets næststørste planet Saturn er en gasplanet, hvilket betyder, at man ikke kan stå på planetens overflade. Det betyder dog ikke, at Saturn er kedelig, da der kan forekomme mange interessante fænomener i det tykke gas lag.

Senest har NASA-rumsonden Cassini taget en række billeder af en orkan på Saturn, hvis øje er 2.000 kilometer bredt. Den yderste del af orkanen har vindhastigheder på 530 kilometer i timen.

Både størrelsen og vindhastighederne af Saturns orkan er meget større, end de største orkaner vi ser på Jorden. Orkanens øje er 20 gange større, end de typiske orkaner vi oplever her på vores planet.

Orkanen opfører sig også anderledes.

Her på Jorden vil orkaner drive mod nord grundet Jordens rotation, men Saturns orkan har ligget det samme sted i et stykke tid.

Saturns monsterstorm har ligheder med orkaner på Jorden

Selvom orkanen på Saturn er større og opfører sig en smule anderledes end orkanerne på Jorden, er der også mange ligheder mellem orkaner på de to planeter.

Begge orkaner har et centralt øje med meget lave eller ingen skyer. I området omkring øjet er der høje skyer, og begge orkaner roterer mod uret på den nordlige halvkugle. Derfor kan forskere lære mere om orkanerne her på Jorden ved at kigge på Saturns orkaner.

Orkanen på Saturn får energi fra vanddamp i planetens atmosfære, og dette vil blive studeret for at lære mere om, hvordan orkaner på Jorden får energi fra varmt havvand.

Stormen blev allerede opdaget i 2004, men først i 2009 blev det muligt for Cassini-rumsonden at studere den nærmere. Storme på Saturn varer altså også meget længere, end de gør her på Jorden.

Video: NASA

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk


Det sker