Meteorit på Mars?
NASA's marsrobot Opportunity har fundet en sten på Mars, der muligvis er en meteorit. Stenen undersøges nu nærmere.

Den mulige meteorit ses i forgrunden nederst i billedet (Foto: NASA/JPL-Caltech)

Den mulige meteorit ses i forgrunden nederst i billedet (Foto: NASA/JPL-Caltech)

Den ene af NASA's to arbejdsomme marsrobotter, Opportunity, har fundet en interessant sten, der muligvis er en meteorit.

Stenen, der er blevet døbt ''Block Island'', blev opdaget d. 18. juli på billeder optaget af Opportunity. På det tidspunkt var robotten på vej væk fra stenen, men forskerne vurderede, at stenen var interessant nok til en nærmere undersøgelse. Opportunity blev derfor kørt tilbage til Block Island for at studere den nærmere. På billedet her, der er optaget d. 28. juli, ligger Block Island i forgrunden (nederst i billedet). Opportunity skal nu bruge måleinstrumenterne på sin robotarm til at undersøge stenens opbygning og sammensætning. Med disse informationer vil forskerne kunne afgøre om Block Island er en meteorit. Hvis det viser sig at være tilfældet, så kan Opportunity føje endnu et meteoritfund til listen over bedrifter på Mars. I januar 2005 afslørede robottens billeder og målinger en jernmeteorit og det var noget af en skelsættened begivenhed. Det var nemlig første gang nogensinde, at en meteorit var blevet identificeret på en anden planet end Jorden.

Stadig kørt fast

På den modsatte side af Mars er Opportunity's indentiske tvilling, Spirit, stadig i vanskeligheder. Siden maj måned har Spirit været kørt fast i løst overflademateriale. Forskerne arbejder fortsat på at få robotten fri. Dette arbejde gøres bl.a. ved at gennemføre testkørsler her på Jorden med en naturtro model af robotten i et simuleret marslandskab.

Lavet i samarbejde med Tycho Brahe Planetarium

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.Det sker