Kepler er tilbage – og klar til en ny mission
Efter at have været dømt ude i et år grundet tekniske fejl er Kepler-rumsonden tilbage på banen.

Her ses en illustration af de områder som Kepler skal undersøge. Ved blot to af de originale fire orienteringshjul tilbage, har rumsonden en begrænset bevægelsesfrihed. (Foto: NASA Ames/W. Stenzel)

Her ses en illustration af de områder som Kepler skal undersøge. Ved blot to af de originale fire orienteringshjul tilbage, har rumsonden en begrænset bevægelsesfrihed. (Foto: NASA Ames/W. Stenzel)

I maj 2013 blev Kepler-missionen, der leder efter exoplaneter, pludselig sat på hold, da en teknisk fejl resulterede i, at Kepler-rumsonden ikke længere kunne holde sit meget præcise fokus.

Uden dette fokus, var der ikke mulighed for at observere med stor nøjagtighed, som det kræves for at finde fjerne exoplaneter.

Nu, et år efter, har Kepler fået en ny mission under navnet K2. Kepler skal nu lede efter stjernehobe, unge og gamle stjerner, samt aktive galakser og supernovaeksplosioner i to perioder på 75 dage over de næste to år.

Fandt ny udnyttelsesmetode

Forskerne har fundet en måde, at bruge Kepler på, på trods af dens mangler. Det var fejl på to af de fire hjul, der bruges til at orientere rumsoden, der gjorde det umuligt for forskerne at fortsætte med at bruge Kepler til at lede efter exoplaneter.

Forskerne har dog løst dette problem på en elegant måde. Ved at placere rumsonden, så den ligger i det plan Jorden laver, når den roterer om Solen, kan forskerne bruge stråling fra Solen til at holde Kepler i rette position.

Kepler har dog allerede et imponerende CV, da den fra sin opsendelse i 2009 til maj 2013 har fundet mere end 3800 exoplanet-kandidater. 960 af disse kandidater har ved nærmere observationer allerede vist sig, at være exoplaneter og ved disse fund, har Kepler fundet mere end halvdelen af de kendte exoplaneter - og forskerne mangler stadigvæk at gennemgå en stor del af det data, som Kepler har lavet.

Forskerne har stadigvæk ikke fundet en planet der ligner Jorden, men nogle mener, at den måske ligger gemt i de data som Kepler allerede har samlet.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk