Issatellit ser på bølger
Den europæiske satellit CryoSat-2 studerer isen ved polerne, men målingerne kan også bruges til at varsle om dårligt vejr til søs.

CryoSat-2 i rummet - illustration: ESA, P. Carril

CryoSat-2 i rummet - illustration: ESA, P. Carril

Siden 2010 har Europas issatellit, CryoSat-2, lavet de hidtil mest nøjagtige målinger af polarisens tykkelse – både til lands og til vands.

Med disse målinger håber forskerne, at det vil være muligt at lære mere om, hvordan isen reagerer på de globale klimaforandringer. Denne viden er vigtig for bedre at kunne forstå og dermed forudsige ændringer i klodens klima.

Fast delivery mode

Men målingerne fra CryoSat-2 kan også bruges til at bestemme højden af bølger på havet og denne information er vigtig for at kunne varsle om dårligt vejr til søs. Det kræver naturligvis, at data fra satellitten hurtigt gøres tilgængelige.

Det var som udgangspunkt ikke hensigten. Men nu har folkene bag missionen ændret denne tilgang, så data bliver tilgængelige næsten lige så hurtigt som de bliver indsamlet - såkaldt ’fast delivery mode’.

CryoSat-2 laver målinger med et avanceret radarsystem ved navn SIRAL (Synthetic aperture Interferometer Radar ALtimeter). SIRAL måler højden fra satellitten og ned til overfladen. Det er med disse data at både isen og bølgerne kan studeres.

Tilgængelig fra februar

Målingerne giver også information om havniveauet, der blandt andet afspejler mængden af varme i de øverste lag af havet. Denne varme er et energidepot, der kan føre til dannelsen af orkaner.

Ved at kombinere målingerne fra CryoSat-2 med data fra andre satellitter – blandt andet den europæiske miljøsatellit Envisat og amerikanske satelliter - bliver den samlede måling af bølgehøjden og vindhastigheden endnu bedre.

Hidtil har ’fast delivery mode’-data kun været tilgænglige for National Ocean and Atmospheric Organisation (NOAA) i USA, men fra og med februar vil de vigtige data fra CryoSat-2 være tilgængelige for alle brugere.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om astronautens foto af polarlys, som du kan se herunder.