Indiens grundvand forsvinder
Der bliver brugt så meget vand i Nordvestindien, at grundvandsniveauet falder med uhørt fart, viser nye målinger. Området får store problemer i fremtiden, vurderer dansk ekspert.

Grundvandet forsvinder i store dele af Indien, viser nye satellitmålinger. Overforbruget vil få store konsekvenser for blandt andet landbruget i fremtiden. (Foto: Colurbox)

Grundvandet forsvinder i store dele af Indien, viser nye satellitmålinger. Overforbruget vil få store konsekvenser for blandt andet landbruget i fremtiden. (Foto: Colurbox)

Ved hjælp af satellitdata fra NASA har amerikanske hydrologer fulgt forandringerne i Indiens grundvandslagre fra 2002 til 2008, og deres iagttagelser er mildest talt ikke optimistiske. 109 kubikkilometer grundvand er nemlig forsvundet på kun seks år i hovedstadsområdet Dehli og i regionerne Rajasthan, Punjab og Haryana.

Undersøgelsen er baseret på målingerne fra Gravity Recovery and Climate Experiment, to NASA-satellitter, der holder øje med ændringerne i jordens tyngdefelt. Disse ændringer afhænger blandt andet af, hvordan vandmasserne fordeler sig over og under jordens overflade.

Metoden gør det lettilgængeligt at undersøge forandringerne i grundvandslagre i de lande, hvor hydrologisk data ellers er sparsomme. Forskerne med Matt Rodell i spidsen har netop offentliggjort deres rapporter i tidsskriftet Nature, og resultaterne er ikke lovende for den nordvestindiske region.

114 millioner mennesker kan blive ramt

Grundvandsniveauet bliver nemlig sænket med hele fire centimeter om året, og Matt Rodell og hans hold mener, at det skyldes menneskeligt overforbrug. Så stort et fald i grundvandsniveauet på så kort tid giver grund til bekymring, fortæller Niels H. Jensen, lektor i geografi fra Roskilde Universitet.

»Situationen er foruroligende, fordi den ikke skyldes ændringerne i nedbør. Man har oven i købet haft mere nedbør end normalt,« siger han.

Han når frem til samme konklusion som amerikanske forskere - at det drastiske fald ikke skyldes andet end menneskelig overforbrug, der gør permanent skade.

»Det grundvand kommer ikke tilbage,« siger Niels H. Jensen og fortsætter:

»Det er svært at sige, om de først får problemer om 10, 20 eller 30 år, men der er ikke nogen tvivl om, at det på et tidspunkt får store konsekvenser for blandt andet deres landbrug.«

I øjeblikket bor der 114 millioner mennesker i områderne, som altså kan blive ramt af en alvorlig vandmangel i fremtiden.

Ingen overforbrug, men forurening i Danmark

I Danmark har man ikke problemer med overforbrug af grundvand, forsikrer lektor Niels H. Jensen:

»Vi har meget godt styr på, hvor meget grundvand vi bruger, og på kvaliteten af det vand som vi sender til forbrugerne.«

Han nævner dog, at grundvandsniveauet på Sjælland har været faldende de sidste 80 år. Men der er tale om små fald, der ikke har den store betydning.

Til gengæld vurderer Niels H. Jensen, at forureningen kan blive et alvorligt problem for vores grundvand. Flere og flere danske vandreservoirer bliver nemlig forurenet af først og fremmest sprøjtemidler og kvælstofgødning.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om, hvordan forskerne tog billedet af atomerme.