Hvornår er det forårsjævndøgn?
Forårsjævndøgn, døgnet hvor dag og nat er lige lange, falder ikke på samme dag hvert år. Læs her hvorfor.

Både i 2009 og 2010 faldt forårsjævndøgn på d. 20. marts, mens det sidste år var tilbage på den 21. marts. I år, der er skudår, falder forårsjævndøgn så atter d. 20. marts. (Foto: Planetariet.dk)

Både i 2009 og 2010 faldt forårsjævndøgn på d. 20. marts, mens det sidste år var tilbage på den 21. marts. I år, der er skudår, falder forårsjævndøgn så atter d. 20. marts. (Foto: Planetariet.dk)

NB: Denne artikel er fra 2012 - i 2014 er forårsjævndøgn den 20. marts kl. 17:57:
 

I år er det forårsjævndøgn d. 20. marts. På denne dag kl. 06:14 dansk tid passerer Solen himlens ækvator og står således lodret over Jordens ækvator.

Forårsjævndøgn falder på d. 20. eller 21. marts. Det veksler, fordi året ikke består af et helt antal dage, men cirka 365 og en kvart.

I tre år i træk ignorerer vi det ekstra kvarte døgn, men så på det fjerde år - skudår - indskyder vi en ekstra dag for at få kalenderen på plads igen.

Jævndøgn rykker 18 timer i skudår

Konsekvensen er, at tidspunkterne for jævndøgn og solhverv i de tre år, der ikke er skudår, falder cirka seks timer senere hvert år, men så rykker cirka 18 timer baglæns igen, når det er skudår.

I 2007 var det således forårsjævndøgn d. 21. marts, mens datoen for jævndøgn i skudåret 2008 var rykket tilbage til d. 20. marts.

Både i 2009 og 2010 faldt forårsjævndøgn også på d. 20. marts, mens vi sidste år så igen var tilbage på den 21. marts. I år, der er skudår, falder forårsjævndøgn så atter d. 20. marts.

Solens lys bliver afbøjet

Ved jævndøgn er dag og nat lige lange: 12 timer hver.

Et kik i kalenderen viser dog, at natten mellem d. 19. og 20. marts kun er 11 timer og 53 minutter lang (i København solnedgang d. 19. marts kl. 18:20 og solopgang d. 20. marts kl. 06:13).

De manglende syv minutter skyldes, at Solens lys afbøjes af Jordens atmosfære, når Solen står ved og lige under horisonten. Det resulterer i, at Solen kan ses cirka fire minutter længere både før solopgang og efter solnedgang. Afbøjningen kaldes for atmosfærisk refraktion.
 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om den 'sure' skildpadde her.