Hvornår er det forårsjævndøgn?
Forårsjævndøgn, døgnet hvor dag og nat er lige lange, falder ikke på samme dag hvert år. Læs her hvorfor.

Både i 2009 og 2010 faldt forårsjævndøgn på d. 20. marts, mens det sidste år var tilbage på den 21. marts. I år, der er skudår, falder forårsjævndøgn så atter d. 20. marts. (Foto: Planetariet.dk)

Både i 2009 og 2010 faldt forårsjævndøgn på d. 20. marts, mens det sidste år var tilbage på den 21. marts. I år, der er skudår, falder forårsjævndøgn så atter d. 20. marts. (Foto: Planetariet.dk)

NB: Denne artikel er fra 2012 - i 2014 er forårsjævndøgn den 20. marts kl. 17:57:
 

I år er det forårsjævndøgn d. 20. marts. På denne dag kl. 06:14 dansk tid passerer Solen himlens ækvator og står således lodret over Jordens ækvator.

Forårsjævndøgn falder på d. 20. eller 21. marts. Det veksler, fordi året ikke består af et helt antal dage, men cirka 365 og en kvart.

I tre år i træk ignorerer vi det ekstra kvarte døgn, men så på det fjerde år - skudår - indskyder vi en ekstra dag for at få kalenderen på plads igen.

Jævndøgn rykker 18 timer i skudår

Konsekvensen er, at tidspunkterne for jævndøgn og solhverv i de tre år, der ikke er skudår, falder cirka seks timer senere hvert år, men så rykker cirka 18 timer baglæns igen, når det er skudår.

I 2007 var det således forårsjævndøgn d. 21. marts, mens datoen for jævndøgn i skudåret 2008 var rykket tilbage til d. 20. marts.

Både i 2009 og 2010 faldt forårsjævndøgn også på d. 20. marts, mens vi sidste år så igen var tilbage på den 21. marts. I år, der er skudår, falder forårsjævndøgn så atter d. 20. marts.

Solens lys bliver afbøjet

Ved jævndøgn er dag og nat lige lange: 12 timer hver.

Et kik i kalenderen viser dog, at natten mellem d. 19. og 20. marts kun er 11 timer og 53 minutter lang (i København solnedgang d. 19. marts kl. 18:20 og solopgang d. 20. marts kl. 06:13).

De manglende syv minutter skyldes, at Solens lys afbøjes af Jordens atmosfære, når Solen står ved og lige under horisonten. Det resulterer i, at Solen kan ses cirka fire minutter længere både før solopgang og efter solnedgang. Afbøjningen kaldes for atmosfærisk refraktion.
 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk