Hunden er hundens bedste ven
En hunds næsten menneskelige opførsel over for en anden hund har rørt mange, men er ikke usædvanlig, fortæller forsker.

En rystende og mudret hund sidder foran en stor sten. Omgivelserne bærer tydeligt præg af, at en tsunami for nylig har ramt. Bag hunden ligger en anden hund, hvilende på siden.

Den første hund løber frem mod kameramanden, der har fanget de to hunde på film. Den kigger op på ham, og så tilbage på den anden hund. Den vender sig, og løber tilbage mod sin sårede kammerat. Stopper, ser på kameramanden igen, venter et øjeblik.

Tilbage hos sin sårede ven sætter hunden sig kort, før den rejser sig og går uroligt rundt. Snuser til vennen, slikker den på benet. Det ser grangiveligt ud, som om hunden forsøger at henlede kameramandens opmærksomhed på den sårede kammerat.

Bånd mellem dyr er ikke usædvanlige

Videoen, der er filmet efter jordskælvet ved Sendai i Japan i 2011, er blevet set af millioner verden over, og den mudrede og frysende hunds opførsel har rørt mange mennesker på grund af den næsten menneskelige hengivenhed, hunden udviser.

En hengivenhed, der ikke er usædvanlig, fortæller professor ved Institut for Produktionsdyr og Heste ved Københavns Universitet, Björn Forkman.

»De fleste, der arbejder med hunde er enige om, at hunde godt kan knytte stærke bånd - der er nogen, de rigtig godt kan lide, og nogen, de virkelig ikke kan lide,« siger han.

Han fortæller dog også, at der kun er lavet meget lidt forskning i hundes forhold til hunde. De sidste ti år er der blevet forsket en del i hundes forhold til mennesker, men der mangler stadig konkret viden om hundenes indbyrdes relationer.

LÆS OGSÅ: Studie: Hunde kopierer ejernes stress-niveau

Har dyr følelser eller ej?

Når man ser videoen af de to hunde er det nærliggende at konkludere, at den ene hund nærer følelser for den anden. Men kan dyr overhovedet have følelser? Det er en gammel diskussion, fortæller Björn Forkman.

»Man kan ikke bevise, at dyr har følelser. Filosoffer har i mange år diskuteret, om man overhovedet kan bevise, at mennesker har følelser, og så er det endnu sværere med dyr,« siger han.

»Det, man gør, er at man sammenligner. Hvis mennesket føler frygt, aktiveres amygdala. Aktiveres hundens amygdala, når den er bange, er der en tilsvarende fysiologisk reaktion. Reagerer hunden som mennesket, når den er bange, er der en tilsvarende adfærdsmæssig reaktion. Og så er det sandsynligt, at den også må have en tilsvarende emotionel reaktion, altså føle frygt,« forklarer Björn Forkman.

To skoler, to forklaringsmodeller

Der er to modeller, der kan forklare, hvorfor hunden i videoen reagerer, som den gør. Hvilken en, man hælder til, er afhængig af, hvordan man forholder sig til hundens mulighed for at have følelser, fortæller Björn Forkman.

Der eksisterer to skoler på området:

»Er man en hardcore behaviorist, der ikke tror på, at dyr har følelser, vil man sige, at hunden søger hen til den anden hund, fordi hunde går derhen, hvor andre hunde er. Punktum, « forklarer han.

»Er man derimod i den anden grøft, og tror man på, at dyr kan have følelser, vil man sige, at hunden, der kommer frem, godt ved, at den anden hund er skadet, og at den ligger og har det dårligt. Derfor forsøger den at tiltrække opmærksomhed og hjælpe,« siger Björn Forkman, der i dette tilfælde personligt hælder til forklaringsmodel nummer to.

LÆS OGSÅ: Ja og nej: Dyr har 'følelser', men de er ikke menneskelige

Video: Hund redder hund på motorvejen

»Der er så mange ting, der indikerer, at der kan være bånd mellem dyr, at det er for ekstremt helt at afvise, at hunden har følelser for den anden hund. Men det er bare en følelse, jeg har,« siger Björn Forkman og tilføjer, at de fleste videnskabsfolk i dag arbejder ud fra en mellemting af de to forklaringsmodeller.

Der er flere opsigtsvækkende eksempler på, at hunde passer på andre hunde. Se for eksempel denne video, hvor en hund redder en anden fra en bil.

LÆS OGSÅ: Er hunde og katte naturlige ærkefjender?

LÆS OGSÅ: Du kan ændre din hunds personlighed

LÆS OGSÅ: Din hund forstår bogstaveligt talt, hvad du siger

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.Det sker