Ja og nej: Dyr har 'følelser', men de er ikke menneskelige
Det fortæller dyrlæge og adjungeret professor ved Københavns Universitet.
dyr følelser Zoologisk Have podcast Videnskab.dk

Ja, hvad føler et dyr egentlig? Det blev vores podcastredaktør, Jais Baggestrøm Koch, klogere på under et besøg i Zoo. (Foto: Kristian Højgaard Nielsen)

Ja, hvad føler et dyr egentlig? Det blev vores podcastredaktør, Jais Baggestrøm Koch, klogere på under et besøg i Zoo. (Foto: Kristian Højgaard Nielsen)

Poterne, der stamper utålmodigt i gulvet, den legesyge tunge, de blanke, tiggende øjne og den logrende hale.

Din hund er glad for at se dig. For de fleste hundeejere kan glæden måske endda føles som en slags kærlighed.

Men kærlighed er det ikke, fortæller dyrlæge i Zoo og adjungeret professor på Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab på Københavns Universitet, Mads Frost Bertelsen, i denne uges podcast på Videnskab.dk, der handler om dyrs følelsesliv.

»En hund er et flokdyr, og det er enormt vigtigt for den at følge med, så den viser en adfærd, der siger »Neeej, endelig er min flok kommet tilbage,« når førerhunden (hundeejeren, red.), der leder flokken er kommet hjem til den,« forklarer Mads Frost Bertelsen.

Det er nemlig ikke særlig naturligt eller rart for en hund at ligge derhjemme alene hele dagen, og derfor udstråler den en glæde, når den ser sin ejer eller flok igen, tilføjer han:

»Derfor handler det ikke om kærlighed, det handler om tilhørsforhold, og det handler om glæde. Og det er jo en følelse, men at kalde det kærlighed vil jeg nok holde tilbage med.«

Et ømtåleligt emne

Da de økologiske landmænd i midten af april i år satte køerne på græs under den såkaldte ‘køernes festdag’, blev bondegårdsidyllen afbrudt af larmende protester.

Veganersammenslutningen Go Vegan var nemlig på barrikaderne, og deres budskab var klart: »Dyr har følelser!«

Det er en kompleks og til tider kontroversiel diskussion. 

Forskel på adfærd og følelser

Eksemplet med hunden leder ifølge professoren og dyrlægen til en vigtig pointe i forståelsen af dyr.

Vi skal blandt andet huske at skelne mellem følelser og adfærd, påpeger han:

»Adfærd er det, som vi kan se, dyrene gør. På samme måde som menneskelig adfærd er det, som vi mennesker gør,« fortæller han og forklarer yderligere:

»Følelserne er det, som vi forsøger at bruge til at beskrive, hvordan vi oplever ting, og dyr oplever jo deres verden - afhængigt af hvor avanceret et centralnervesystem, de har - mere eller mindre komplekst.«

Følelser men ikke menneskelige følelser

Så en logrende hale er ikke en kærlighedserklæring. Det er en adfærd, der udtrykker en følelse af glæde eller tilfredshed, mener Mads Frost Bertelsen:

»Jeg tror, at hvis en hund kom til en anden flok (hundeejer, red.), der tog vare på den, så ville den være lige så glad for at se dem.«

Selvom det ikke er kærlighed, er det stadig en følelse. Pointen her er bare, at vi ikke bør sammenligne det med en menneskelige følelse. Det ender nemlig med en fejlfortolkning, pointerer Mads Frost Bertelsen.

»Jeg er en af dem, der holder lidt tilbage med at kalde det følelser. Menneskelige følelser er det i hvert fald ikke, men de har noget, som vi bedst kan beskrive som følelser,« fortæller han.

Det bakkes op af Mickey Gjerris, lektor i bioetik på Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet:

»Dyr er ikke mennesker, og de har ikke menneskelige følelser. De bekymrer sig ikke om restskat og glæder sig ikke til sommerferie, men det betyder ikke, at dyr kun kan føle smerte, og at de ellers står og er neutrale væsner. Grise kan for eksempel blive frustrerede, hvis de ikke kan udføre deres adfærd,« forklarer han.

dyr følelser chimpanse adfærd podcast

Vi har lettere ved at forholde os til en chimpanses adfærd end en geds, da den minder mere om vores, fortæller Mads Frost Bertelsen. (Foto: Shutterstock)

Skal forstås i en skala

I stedet bør vi forstå det i en form for skala, når vi taler om dyrs følelsesliv, forklarer Mads Frost Bertelsen:

»Der er et spektrum mellem dem, som mener, at dyr har menneskelige følelser og er ligesom mennesker, og så dem, der mener, at dyr alene er styret af reflekser. Begge dele er lige forkerte.«

Det vil til alle tider være afhængigt af forskellige dyrs forskellige kompleksitet, tilføjer han.

Ikke forskel på hunde og grise

Hunde og grise behandles meget forskelligt i Danmark.

Men de har et nogenlunde éns følelsesliv, så det giver ikke rigtig mening,.

Ifølge Mickey Gjerris skyldes det, at vi behandler dyr alt efter, hvad vi kan bruge dem til.

Her giver grise bacon og kød, mens hunde giver omsorg.

»Der er et kontinuum mellem en lille børsteorm, som reagerer på salt og sukker og lys og mørke, og et komplekst dyr som en elefant eller en gorilla.«

Vi lærer mere om dyrs følelser

Menneskelige følelser eller ej. Vi bliver ugentlig klogere på, hvad dyr føler, fortæller Mickey Gjerris:

»Vi opdager nærmest ugentligt, at dyr er mere komplicerede, end vi troede før, og det er for simpelt at reducere dyr til noget, der bare føler smerte. Det er dyrevelfærdsforskning blevet mere opmærksom på gennem de seneste 10-15 år.«

Mickey Gjerris håber, at udviklingen fortsætter, og at vi i fremtiden vil have mere dyrevelfærdsforskning, der går ind og undersøger, hvad et dyr føler, og hvornår det gør det.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk