Elefanter kan kende forskel på mennesker
Ny forskning viser, at vilde elefanter kan skelne mellem menneskestemmer og afgøre kønnet, alderen og etniciteten på stemmebåndets ejer.

Elefanternes store ører giver dem tilsyneladende ret god høresans. I hvert fald er det nu kommet frem, at elefanter alene ved at høre menneskestemmer kan afgøre køn, alder og etnicitet på stemmens ejer.

På savannen i Amboseli National Park, Kenya, lunter elefantfamilier af arten Loxodonta africana rundt. Det sker, at de kommer i karambolage med det kvægavlende Maasai-folk, mens de lever i større fordragelighed med agerbrugsstammen Kamba.

Ved at afspille optagelser af forskellige stemmer fra de to stammer, kunne forskere fra University of Sussex se de vilde elefanters forskellige reaktioner på menneskelydene.

LÆS OGSÅ: Elefant taler menneske-sprog

Selvom stemmerne sagde nøjagtig samme sætning, reagerede elefanterne kraftigst på de mandlige Maasai-stemmer. Reaktionen var mindre, når kvinder og drenge udtalte ordene.

Video: BBC News

I denne artikels video kan du høre en af studiets hovedforfatter, Karen McComb, forklare, hvordan elefanterne reagerer på optagelserne. Opdagelsen er publiceret i videnskabstidsskriftet PNAS.

Elefanter lugter også fortrinligt

Tidligere forsøg har vist, at elefanter udviser samme frygtreaktion, når de lugter til klæder, der har været båret af Maasai-folk. 

Elefanternes evne til at skelne mellem forskellige menneskestemmer og -lugte er interessant, da den udelukkende knytter sig til mennesker.

Forskerne fra University of Sussex mener, at menneskets historisk set meget truende adfærd over for dyr øger sandsynligheden for, at flere andre dyr har tillært sig lignende evner. 

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og her kan du læse mere om billedet herunder, der viser tegn på en planets fødsel. Det gule knæk i midten menes at være stedet, hvor planeten er under dannelse.