Chimpanser kan lære hinandens dialekter
Chimpanser opvokset i Skotland lærte hollandske chimpanser at bruge deres dialekt i et nyt studie. Hidtil har man betragtet det at lære lyde fra andre artsfæller som en menneskelig egenskab.

Nogle chimpanser er vilde med æbler. Andre er knap så vilde med dem. Og det kan man høre på de lyde, de laver.

Det fandt et skotsk forskerhold ud af, da de prøvede at blande en gruppe chimpanser opvokset i Edinburgh Zoo med en gruppe opvokset i Amsterdam.

Chimpanserne fra Holland var vilde med æbler, og de lavede høje, skingre lyde, når der blev kastet æbler ind til dem. De skotske chimpanser var dog knap så begejstrede for æbler, og de omtalte i stedet æblet med en dyb, rumlende lyd.

Men efter de hollandske aber havde levet tre år sammen med de skotske, skete der noget uventet. De hollandske chimpanser begyndte nu også at forbinde dybe lavfrekvente lyde med æblerne i stedet for de høje lyde.

De nye lyde tyder på, at de hollandske aber havde lært ordet af de skotske. Sådan lyder konklusionen i et nyt studie i tidsskriftet Current Biology i hvert fald. Du kan selv høre chimpansernes lyde i videoen øverst i artiklen.

Aber bruger ord på samme måde som mennesker

Ud over mennesker er der også flere andre primater, der er i stand til at kommunikere verbalt. For eksempel har den grønne marekat forskellige alarmkald til at advare om henholdsvis ørne og leoparder.

Men indtil nu har man regnet med, at det at lære ord fra andre artsfæller for udelukkende at være en menneskelig egenskab.

»Vores studie er det første, der viser, at chimpanser har en vis kontrol over mønstret i disse mad-lyde. Når de udsættes for en anderledes social struktur, så er de i stand til at ændre og tilpasse deres kald og give et anderledes grynt,« siger Katie Slocombe, der er evolutionærpsykolog ved University of York i England, og som har stået bag studiet, til LiveScience.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.