Celler omdannet til fosterstamceller i levende mus
Forskere håber at fosterstamceller kan reparere kroppens syge celler. I en mus er voksne celler nu blevet skruet tilbage til det tidlige stadie – for første gang i en levende organisme.

Voksne celler kan nu omdannes til primitive fosterlignende stamceller i levende organismer.

Det viser et nyt studie fra forskere fra Molecular Oncology Program ved Spanish National Cancer Research Center i Madrid. Resultaterne er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Nature.

De primitive celler, induced pluripotent stem cells (iPS), kan omdannes til flere typer celler i kroppen, og er tidligere kun blevet produceret i laboratorier. Dem, der er fremstillet i musen, har dog en fordel, da de er på et mere primitivt stadie end dem, man man har fremstillet i laboratorier. Det betyder, at cellerne kan danne flere forskellige typer væv.

Indtil videre er det dog ikke sikkert at teste metoden på mennesker, skriver LiveScience.

Produktion i levende organismer har sine fordele

I 2006 producerede man for første gang iPS-celler i et laboratorium. Et stykke arbejde, som sidste år kastede en Nobelpris af sig til forskeren bag, Shinya Yamanaka fra Kyoto University i Tokyo.

Laboratoriefremstillede iPS-celler skal dog først integreres i kroppen, og det er en meget lidt effektiv proces, fortæller Manuel Serrano, forskningslederen på det nye studie, til LiveScience. Den proces bliver nemmere, når man danner iPS-cellerne inde i kroppen.

»Cellerne er allerede integreret i vævet; de er der allerede, og på det rigtige sted,« har han ifølge LiveScience sagt på en konference om studiet.

Fakta

Det første kliniske forsøg med laboratorieskabte iPS-celler i mennesker blev godkendt i Japan i juli måned.

I forsøget håber man at kunne omdanne hudceller til nethinde-celler, og på den måde behandle aldersrelateret makuladegenartion, som er skyld i blindhed.

Det har taget syv år at få godkendt forsøget.

Det følgende arbejde består nu i at finde ud af, om iPS-cellerne i de levende organismer kan gendanne skadet væv i kroppen – og det er vigtigt skridt i retning af at finde ud af, om cellerne kan bruges til behandling.

iPS-celler fremkaldt af antibiotikum

Ved at lade en mus drikke vand, der var tilsat oxycycline, som er et antibiotikum, udviklede den teratomaer i forskellige typer væv. Teratomaer er tumorer, der opstår af pluripotente celler, og består af tre hovedgrupper af celler, der dannes i fosterets udvikling.

Disse teratomaer var en tydelig indikator på, at det var lykkedes de spanske forskere at skrue cellerne tilbage til et fosterlignende stadie.

Da fosterstamceller er grundlaget for dannelsen af kroppens celler såsom hud- og hjerteceller, undersøger forskere, om de kan bruges til at behandle sygdomme.

Fosterstamcellerne dannes dog kun i de første døgn af et fosters udvikling, og findes ikke i voksne mennesker. Derfor skal de fremstilles kunstigt.

Da musen, der blev brugt i studiet, udviklede mange tumorer, er det ikke sikkert at føre videre studiet til test på mennesker på nuværende tidspunkt. Alligevel vækker opdagelserne håb for muligheden for nye behandlingsformer, siger Manuel Serrano ifølge LiveScience.
 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om Hubbles utrolige billeder her.