Cassini fanger flotte billeder af Saturnmåner
Rumsonden Cassini har fanget saturnmånerne Prometheus og Pan, der kredser i planetens store ringsystem.

En del af Saturns ringsystem med månerne Prometheus og Pan set af Cassini-sonden. (Billede: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute)

Ringplaneten Saturn har ikke mindre end 62 kendte måner, der kredser i hver deres bane om planeten.

Rumsonden Cassini, der siden 1. juli 2004 har kredset om Saturn, optager jævnligt billeder af en eller flere af månerne.

Billedet her er et godt eksempel med to måner på en enkelt optagelse.

Viser månerne Prometheus og Pan

Billedet er optaget d. 18. september sidste år og viser månerne Prometheus og Pan, der har en størrelse på henholdsvis 86 kilometer og 28 kilometer.

Pan ses som en lille lysplet lidt over og til højre for midten af billedet. Pan ligger midt i den åbning i ringen, der kaldes Enckes gab, og sørger med sin tyngdekraft for at holde dette gab åbent.

Den anden lille lysplet, der ses tæt ved den indre kant af Enckes gab til højre for og lidt under Pan, er en fjern baggrundsstjerne.

Prometheus ses som et kartoffelformet objekt i nederste venstre del af billedet. Denne måne deltager i et kosmisk parløb med en anden saturnmåne ved navn Pandora.

Kredser tæt på F-ringen

Prometheus og Pandora kredser begge tæt på hver sin side af F-ringen, der er den yderste af Saturns synlige ringe.

På billedet ses F-ringen som den tynde streg, der skærer gennem den nederste venstre del af billedet.

Den samlede effekt af månernes påvirkning er, at ringens partikler holdes samlet. Månerne kaldes derfor for hyrdemåner.

Lyt på Videnskab.dk!

Hver uge laver vi digital radio, der udkommer i form af en podcast, hvor vi går i dybden med aktuelle emner fra forskningens verden. Du kan lytte til den nyeste podcast i afspilleren herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Har du en iPhone eller iPad, kan du finde vores podcasts i iTunes og afspille dem i Apples podcast app. Bruger du Android, kan du med fordel bruge SoundClouds app.
Du kan se alle vores podcast-artikler her eller se hele playlisten på SoundCloud