Vitus Bering stævner ud på nettet
Forskere har i en årrække oversat Vitus Berings rapporter og breve til dansk, og eventyrlystne læsere får nu muligheden for at snuse i den opdagelsesrejsendes tekster på nettet.

Vitus Bering blev født i Horsens, men opnåede senere i sit liv at blive 'Ruslands Columbus'. Han har blandt andet lagt navnet til Bering Strædet. (Foto: Colourbox )

Vitus Bering blev født i Horsens, men opnåede senere i sit liv at blive 'Ruslands Columbus'. Han har blandt andet lagt navnet til Bering Strædet. (Foto: Colourbox )

Han var dansker og fik intet mindre end et hav, et stræde og en ø opkaldt efter sig.

Vitus Bering er en af de mest kendte og succesfulde danske opdagelsesrejsende, men de færreste danskere har hidtil haft mulighed for at få et direkte indblik i søfarerens ekspeditioner, fordi han sejlede i russisk tjeneste. Men nu bliver Berings breve og rapporter tilgængelige på en ny hjemmeside, som kommer til at hedde beringpaadansk.dk.

»Vitus Bering kaldes ikke uden grund for 'Ruslands Columbus'. Men han var også dansk, og nu er det på høje tid at danskerne får direkte adgang til hans liv og meritter,« siger Peter Ulf Møller.

Han er adjungeret professor på Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier (ToRS) ved Københavns Universitet og har i de sidste 14 år støvet kilder op på russiske arkiver, som vedrører Berings liv og rejser.

Udsnit af Berings rejser

Peter Ulf Møller har indsamlet kilderne om Bering i russiske arkiver sammen med sin kollega Natasha Lind. Det er lykkedes de to forskere igennem årene at kopiere cirka 35.000 kilder, og et udsnit af disse kilder er blevet oversat til dansk og vil blive lagt på den nye hjemmeside.

Det drejer sig om kilder fra perioden 1730, hvor planlægningen af Berings ekspedition begyndte frem til hans død i 1741 på den ø, som senere fik navn efter ham. Kilderne er typisk rapporter og andre officielle skrifter, da der kun er bevaret få personlige breve, men dem der er, vil også være at finde på hjemmesiden.

»Bering er i den situation, at hans efterladenskaber har ligget og samlet støv i mange år. Han er en vigtig dansker, men pga. af kildematerialets art, så er historien om ham ikke blevet belyst for den almindelige dansker,« siger professoren.

Han er i øjeblikket ved at lægge sidste hånd på de beskrivelser, som skal hjælpe hjemmesidens læsere med at forstå kilderne i deres rette kontekst.

Kræs for drengerøve

Professoren mener, at Berings bedrifter stadig er interessante for os i dag, fordi opdagelserne i 1700tallet er en forudsætning for, at verden kunne blive så globaliseret, som den er i dag.

»Derudover tror jeg, der er noget elementært drengerøvsagtigt i de her opdagelsesrejser. Jeg tror, at det appellerer til mange, at de rejste ud og fandt noget nyt under farefulde forhold,« siger Peter Ulf Møller.

Han kan endnu ikke sætte en dato på, hvornår siden går i luften, men det vil ske i løbet af sommeren. Og så vil der over en periode blive lagt flere dokumenter på, som omhandler den store dansker.

Vitus Bering 

Vitus Bering blev født i Horsens i 1681 og i 1703 blev han hvervet til den russiske marine. Da var han 22 år. Han så kun Danmark én gang mere i sit liv, men et af de breve Bering skrev til sin moster i Horsens viser, at han blev ved med at føle sig dansk.

Den danskfødte søfarer gik under navnet Ivan Ivanovich blandt russiske søfolk. Som leder af en af 1700tallets største tværvidenskabelige ekspeditioner opdagede Bering blandt andet også søvejen til Alaska og fik grundlagt Østsibiriens infrastruktur.

Bering døde i 1741 efter et skibbrud på en ø, som senere blev opkaldt efter ham. De overlevende fra besætningen lavede et nyt skib ud af vragresterne fra det gamle, og sejlede hjem til den sibiriske østkyst.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk