Videnskab.dk lancerer Center for Faglig Formidling
»Praktikere og forskere har meget at lære hinanden,« fortæller professor i forskningsformidling, der hilser initiativet velkomment.
Videnskab.dk Center for Faglig Formidling udviklingscenter

Videnskab.dk's nye udviklingscenter skal styrke den faglige formidling. (Foto: Shutterstock)

Videnskab.dk's nye udviklingscenter skal styrke den faglige formidling. (Foto: Shutterstock)

Videnskab.dk’s nye udviklingscenter, Center for Faglig Formidling, skal samle den bedste viden om god formidling og bruge den til at klæde forskere, journalister og kommunikationsmedarbejdere på til at formidle forskning endnu bedre.

Sådan lyder den klare ambition bag centret, der officielt sættes i søen ved en mini-konference på Københavns Universitet torsdag 15. marts. 

»Vi er sat i verden for at hjælpe forskerne,« siger udviklingschef Peter Hyldgård og tilføjer:

»Formidling bliver ofte set som en tidskrævende aktivtet, der stjæler tid fra forskningen. Vi vil derfor sikre, at når forskerne bruger tid på at sprede deres viden, så bliver det gjort på den bedste og mest effektive måde.«

Dørene er åbne!

Det nye Center for Faglig Formidling skal bygges på evidensbaseret viden om forskningsformidling.

Derfor inviterer udviklingschef Peter Hyldgård alle landets forskere og universiteter til at deltage i et samarbejde om centerets aktiviteter:

»Man er altid velkommen til at banke på døren eller ringe, og få en snak om, hvordan vi sammen kan løfte formidlingen.«

Kontaktinformation på udviklingsafdelingen kan findes her.

Ikke nok at pege på Steve Jobs

Videnskab.dk har 10 års erfaring med formidling af forskning og videnskab.

En af hovedopgaverne bag det nye center bliver ikke alene at gøre denne store erfaringsbank tilgængelig for forskningsmiljøerne. Formålet er at basere det hele på evidensbaseret viden om god faglig formidling og få det hele på formel.

For det er ikke nok at pege på Steve Jobs eller vise en Ted Talk og bede forskere om at gøre som dem, pointerer Peter Hyldgård:

»Al for megen forskningsformidling baseres på 'sådan plejer vi at gøre'. Vi bliver nødt til at have mere forskningsbaseret viden ind i den vejledning, som vi giver forskere såvel som praktikere i at formidle deres - ofte meget komplekse - budskaber og resultater.«

Evidensen kan blandt andet findes i, at man i højere grad bygger på solid forskning. Eksempelvis inden for didaktik (del af pædagogikken, der giver en vejledning for undervisningen), retorik (læren om mundtlig og skriftlig fremstilling) og andre kommunikationsfag, når man udvikler værktøjer til god faglig formidling, forklarer han.

»Vi skal ganske enkelt formidle viden om at formidle viden og på den måde bygge bro mellem formidlingsforskere og praktikere,« samfatter Peter Hyldgård.

Center for faglig formidling Videnskab.dk udviklingscenter

Center for Faglig Formidling har stor erfaring med at træne forskere i at formidle. Her underviser udviklingschef, Peter Hyldgård, en gruppe oplægsholdere, der deltager i Bestil en forsker 2018. (Foto: Kristian Højgaard Nielsen)

Forskere og praktikere kan lære af hinanden

Maja Horst, professor og institutleder for Institut for Medier, Erkendelse og Formidling på Københavns Universitet, har tidligere efterlyst steder, hvor forskere og praktikere kan gnubbe skuldre med hinanden.

»Praktikernes viden om muligheder og begrænsninger og deres praktiske fornuft kan virkelig få forskernes øjne op for nye lag i forskningskommunikationen,« vurderer hun.

»Omvendt er forskernes systematiske viden og evne til at sætte konkrete oplevelser ind i større sammenhænge nyttige for praktikernes refleksion af ideudvikling,« tilføjer Maja Horst, der hilser det nye initiativ velkomment.

Bliver endnu bedre fødselshjælpere for forskere

Udover at indsamle viden vil Center for Faglig Formidling også teste og evaluere forskningsformidling og udføre konkrete formidlingsopgaver. 

Center for faglig formidling Videnskab.dk udviklingscenter

Nogle af Center for Faglig Formidlings store indsatser er Videnskab.dk's platform ForskerZonen, hvor forskerne selv skriver om deres forskning, og foredragsordningen 'Bestil en Forsker', hvor man kan bestille hundredvis af forskerforedrag under Forskningens Døgn. (Foto fra Forskningens Døgn)

Derudover vil det at hjælpe forskerne ud af universiteterne og virksomhederne og i samtale med danskerne fortsat være en hjørnesten i udviklingscentrets arbejde.

»Vi skal stadig være fødselshjælpere for forskere, der har brug for råd eller vejledning til at formidle sin forskning,« siger Peter Hyldgård.

»Målet er bare, at vi nu bliver fødselshjælpere med mere velbegrundede og alsidige instrumenter, som kvalificerer den vejledning, vi giver forskerne« tilføjer han.

Kom, og vær med! Ny rapport præsenteres

Det første eksempel på en systematisk vidensindsamling og evaluering af en formidlingsindsats under det nye center bliver præsenteret på en mini-konference på Københavns Universitet torsdag 15. marts.

Her vil resultaterne fra centrets første rapport 'Del din viden – populærvidenskabelige oplæg', blive præsenteret. 

Blandt andet evalueres effekten af alle de store ordninger, der sender forskere ud at holde oplæg, og hvor mere end 63.000 danskere sidste år mødte en forsker 'live'.

På konferencen vil der også være foredrag om, hvordan man holder et godt populærvidenskabeligt oplæg.

Konferencen er gratis og åben for alle, men tilmelding er påkrævet her.

Se yderligere information om konferencen herunder.

Du kan også hente flyeren som PDF her.

Konference: Hvordan holder man et godt populærvidenskabeligt oplæg?

Deltag i en minikonference om faglig formidling, og få nye perspektiver samt konkrete råd til god forskningsformidling, når Videnskab.dk præsenterer sit nye udviklingscenter: Center for Faglig Formidling

Videnskab.dk har 10 års erfaring med forskningsformidling. Med oprettelsen af Center for Faglig Formidling er det vores ambition at omsætte denne erfaring til formaliseret og evidensbaseret viden om god faglig formidling.

Centrets første resultater udmøntes i rapporten 'Del din viden – populærvidenskabelige oplæg', som bygger på tests af formidlingsmetoder.

Se rapportens resultater, hør om Center for Faglig Formidling, og diskuter god og effektiv formidling torsdag 15. marts på Københavns Universitet.

Konferencen er gratis og åben for alle, men tilmelding er påkrævet.

Tid og sted

Torsdag 15. marts 2018, 13.00-16.00
Københavns Universitet
Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet
Blegdamsvej 3B
2200 København N
Bygning 13
Auditorium: Nielsine Nielsen

Tilmelding

Tilmeldingsfrist: 13. marts 2018
Tilmeld dig her
Ved spørgsmål, kontakt Trine Bentsen
twb@videnskab.dk

Program

13.00 - 13.30
Derfor har vi brug for evidensbaseret viden om faglig formidling – om baggrunden for Center for Faglig Formidling.
Oplæg af Peter Hyldgård, Videnskab.dk – Center for Faglig Formidling, Udviklingschef

13.30 - 14.15
Resultater fra rapporten “Del din viden – populærvidenskabelige oplæg”
Oplæg af Trine Bentsen, Videnskab.dk – Center for Faglig Formidling, Udviklings-konsulent

14.45 - 15.15
En krop med rytmesans: Døgnrytme og stofskifte – hvordan formidler man til folkeskoleelever?
Oplæg af Emilie Dalbram, Novo Nordisk Foundation – Center for Basic Metabolic Research, Københavns Universitet, Forskningsassistent

15.15 - 15.45
Få forskeren på scenen! – erfaringer med situationsbestemt forskningsformidling
Oplæg af Sabrina Vitting-Seerup, Institut for Kunst og Kulturvidenskab, Københavns Universitet, Ph.d.-stipendiat

15.45 - 16.00
Afslutning

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk