Videnskab.dk’s nye udviklingscenter, Center for Faglig Formidling, skal samle den bedste viden om god formidling og bruge den til at klæde forskere, journalister og kommunikationsmedarbejdere på til at formidle forskning endnu bedre.
Sådan lyder den klare ambition bag centret, der officielt sættes i søen ved en mini-konference på Københavns Universitet torsdag 15. marts.
»Vi er sat i verden for at hjælpe forskerne,« siger udviklingschef Peter Hyldgård og tilføjer:
»Formidling bliver ofte set som en tidskrævende aktivtet, der stjæler tid fra forskningen. Vi vil derfor sikre, at når forskerne bruger tid på at sprede deres viden, så bliver det gjort på den bedste og mest effektive måde.«
Det nye Center for Faglig Formidling skal bygges på evidensbaseret viden om forskningsformidling.
Derfor inviterer udviklingschef Peter Hyldgård alle landets forskere og universiteter til at deltage i et samarbejde om centerets aktiviteter:
»Man er altid velkommen til at banke på døren eller ringe, og få en snak om, hvordan vi sammen kan løfte formidlingen.«
Kontaktinformation på udviklingsafdelingen kan findes her.
Ikke nok at pege på Steve Jobs
Videnskab.dk har 10 års erfaring med formidling af forskning og videnskab.
En af hovedopgaverne bag det nye center bliver ikke alene at gøre denne store erfaringsbank tilgængelig for forskningsmiljøerne. Formålet er at basere det hele på evidensbaseret viden om god faglig formidling og få det hele på formel.
For det er ikke nok at pege på Steve Jobs eller vise en Ted Talk og bede forskere om at gøre som dem, pointerer Peter Hyldgård:
»Al for megen forskningsformidling baseres på 'sådan plejer vi at gøre'. Vi bliver nødt til at have mere forskningsbaseret viden ind i den vejledning, som vi giver forskere såvel som praktikere i at formidle deres - ofte meget komplekse - budskaber og resultater.«
Evidensen kan blandt andet findes i, at man i højere grad bygger på solid forskning. Eksempelvis inden for didaktik (del af pædagogikken, der giver en vejledning for undervisningen), retorik (læren om mundtlig og skriftlig fremstilling) og andre kommunikationsfag, når man udvikler værktøjer til god faglig formidling, forklarer han.
»Vi skal ganske enkelt formidle viden om at formidle viden og på den måde bygge bro mellem formidlingsforskere og praktikere,« samfatter Peter Hyldgård.
Forskere og praktikere kan lære af hinanden
Maja Horst, professor og institutleder for Institut for Medier, Erkendelse og Formidling på Københavns Universitet, har tidligere efterlyst steder, hvor forskere og praktikere kan gnubbe skuldre med hinanden.
»Praktikernes viden om muligheder og begrænsninger og deres praktiske fornuft kan virkelig få forskernes øjne op for nye lag i forskningskommunikationen,« vurderer hun.
»Omvendt er forskernes systematiske viden og evne til at sætte konkrete oplevelser ind i større sammenhænge nyttige for praktikernes refleksion af ideudvikling,« tilføjer Maja Horst, der hilser det nye initiativ velkomment.
Derudover vil det at hjælpe forskerne ud af universiteterne og virksomhederne og i samtale med danskerne fortsat være en hjørnesten i udviklingscentrets arbejde.
»Vi skal stadig være fødselshjælpere for forskere, der har brug for råd eller vejledning til at formidle sin forskning,« siger Peter Hyldgård.
»Målet er bare, at vi nu bliver fødselshjælpere med mere velbegrundede og alsidige instrumenter, som kvalificerer den vejledning, vi giver forskerne« tilføjer han.
Kom, og vær med! Ny rapport præsenteres
Det første eksempel på en systematisk vidensindsamling og evaluering af en formidlingsindsats under det nye center bliver præsenteret på en mini-konference på Københavns Universitet torsdag 15. marts.
Her vil resultaterne fra centrets første rapport 'Del din viden – populærvidenskabelige oplæg', blive præsenteret.
Blandt andet evalueres effekten af alle de store ordninger, der sender forskere ud at holde oplæg, og hvor mere end 63.000 danskere sidste år mødte en forsker 'live'.
På konferencen vil der også være foredrag om, hvordan man holder et godt populærvidenskabeligt oplæg.
Konferencen er gratis og åben for alle, men tilmelding er påkrævet her.
Se yderligere information om konferencen herunder.
Du kan også hente flyeren som PDF her.