Var voldtægt almindeligt i middelalderen?
Ifølge tv-serier som ‘Game of Thrones’ var voldtægter engang almindelige. Men er det rigtigt?
Game of Thrones voldtægt frille trælle kvinder mænd historie forståelse fantasi hitserie udforskning psykologi behov sex vold eskapisme fortolke forståelse nutid længsler ønsker hensigt behov begær historie middelalderlig

I 2015 havde 'Game of Thrones'-seerne været vidner til mindst 50 voldtægter og voldtægtsforsøg på kvinder ifølge en blogger, som talte dem. (Foto: 'Game of Thrones'/HBO)

I 2015 havde 'Game of Thrones'-seerne været vidner til mindst 50 voldtægter og voldtægtsforsøg på kvinder ifølge en blogger, som talte dem. (Foto: 'Game of Thrones'/HBO)

Middelalderen har længe haft et blakket ry. Det var italienerne, der i renæssancen i det 14. århundrede stod bag ideen og begrebet 'Den mørke middelalder'.

De brugte begrebet 'middelalder' om den lange tidsperiode mellem antikken, som sluttede med Romerrigets fald omkring år 500, og Renæssancen i Italien (altså antikkens genfødsel).

I dag fortælles den samme historie om den tusind år lange middelalder fortsat i bøger og film, og skildringen af middelalderen er gerne fuld af seksuelle overgreb.

Historien kort
  • Middelalderen bliver ofte skildret som mørk, brutal og fuld af seksuelle overgreb. Men stemmer det? 
  • Serier som 'Game of Thrones' er med til at fodre denne opfattelse gennem de mange voldtægter og sexovergreb.
  • Ifølge de to eksperter, som Forskning.no – Videnskab.dk's norske søstersite – har talt med, er svaret 'nej'.

Få spor efter voldtægt i middelalderen

»Ser vi på Skandinavien, så der er intet, der tyder på, at voldtægt var mere almindeligt i middelalderen end i de to efterfølgende århundreder,« fortæller Fredrik Charpentier Ljunqvist. 

Han er historiker ved Stockholms Universitet og har i to studier gransket netop voldtægt i middelalderen. De to århundreder efter middelalderen var 1500-tallet og 1600-tallet.

Hans Jacob Orning er ekspert i middelalderen ved Universitetet i Oslo. Han påpeger, at forskerne ville have fundet langt flere spor efter voldtægter i den omfattende mængde litteratur, vi har fra middelalderen, hvis det virkelig var mere almindeligt dengang.

»Kulturen i vikingetiden og middelalderen var en æreskultur, og kvinderne var en helt afgørende del af denne kultur. Voldtægt af en kvinde ville ikke blot være et overgreb mod kvinden selv, men også samfundet omkring hende,« forklarer Hans Jacob Orning, der tilføjer:

»Derfor blev voldtægt straffet med den strengeste straf, som man havde dengang. Voldtægtsforbryderne blev dømt fredsløse. Enhver kunne dræbe en voldtægtsforbryder uden selv at risikere straf.«

LÆS OGSÅ: Magthungrende kvinder gør Game of Thrones enestående

Mere end 50 seksuelle overgreb

'Game of Thrones' er en amerikansk tv-serie baseret på bøgerne 'En sang om is og ild' af forfatteren George R.R. Martin. I Danmark bliver serien vist på HBO Nordic.

Første sæson blev vist i 2011, og da vi nåede frem til femte sæson havde langt de fleste kvindelige karakterer – Sansa Stark, Cersei Lannister, Daenerys Targaryen, Meera Reed, Gilly og yderligere 24 kvinder - været udsat for enten voldtægt eller voldtægtsforsøg.

'Game og Thrones' er en fantasy-serie, men forfatteren til bøgerne, som serien bygger på, George R.R. Martin, er helt bevidst om, at han er inspireret af hvad, han mener, må havde en meget brutal middelalder.

En blogger, der fulgte med i serien, producerede statistik over antallet af voldtægter og voldtægtsforsøg, som hun var vidne til, og i 2015 var hun nået lidt over 50.

Alene i de fem første bøger i 'En sang om is og ild'-serien er der ifølge bloggeren mere end 200 skildringer af voldtægt og voldtægtsforsøg.

'Vikingane 2' er en episk og humoristisk dramaserie sat i vikingetiden, der bliver vist på NRK. Her spiller humoren ofte på forestillingen om, at seksuelle overgreb var ganske almindelige i middelalderens norske vikingsamfund.

Game of Thrones voldtægt frille trælle kvinder mænd historie forståelse fantasi hitserie udforskning psykologi behov sex vold eskapisme fortolke forståelse nutid længsler ønsker hensigt behov begær historie middelalderlig

'Game of Thrones' er ofte blevet kritiseret for de mange voldtægter og seksuelle overgreb, som ifølge forfatteren George R. R. Martin blot er en realistisk skildring af forholdene i middelalderen – noget som de to norske historieeksperter ikke er enige med ham i. (Foto: 'Game of Thornes'/HBO)

Bygger på historien

George R.R. Martin er blevet kritiseret for alle de voldtægter, han bruger som litterære virkemidler i sine bøger. Han er også blevet kritiseret for næsten udelukkende at bruge seksuelle overgreb til at udvikle sine mandlige karakterer. Kvinderne er kun ofre. 

I et interview spørger New York Times George R.R. Martin, hvorfor der er så mange voldtægter og anden seksuel vold i hans bøger.

George R.R. Martin svarer, at det var for at vise, hvordan middelalderen var –  at han skildrer virkeligheden.

»En kunstner er forpligtet til at fortælle sandheden. Mine romaner er episk fantasy, men de er inspireret af og baseret på historien,« forklarer George R.R. Martin. Han fortæller videre:

»At udelukke dette fra fortællinger, der er centreret omkring krig og magt, ville være helt falsk og uærligt. Det ville undergrave et af temaerne i bøgerne: At det virkelig forfærdelige i menneskehedens historie ikke skyldes 'orkerne' eller Dark Lords, men os selv. Vi mennesker er monstre.«

LÆS OGSÅ: Forsker: »Game of Thrones opfylder et fundamentalt behov hos os«

Ledte efter seksuel vold

Fredrik Charpentier Ljunqvist fra Universitetet i Stockholm kan fortælle mere om, hvordan samfundet så på seksuelle overgreb i middelalderen.

»Siden voldtægt blev anset for en meget alvorlig forbrydelse i middelalderen, er der kun lidt, der taler for, at det kan havde været almindeligt,« siger han og fortsætter:

»Vi skal også huske på, at den katolske kirke havde et stærkt greb om samfundene i Norden i løbet af størstedelen af middelalderen, og den anså al udenomsægteskabelig aktivitet som noget kriminelt.«

Fredrik Charpentier Ljunqvist har været på udkig efter seksuelle overgreb i den islandske saga-litteratur, som vi er så heldige at have i Norden. 

De islandske sager røber også meget om Norge og går ofte tæt på middelalderens mennesker og forholdet mellem dem.

»I de islandske saga forekommer seksuelle overgreb sjældent. Når det sker, er det i forbindelse med fejder og krigsituationer. Overgreb bliver begået mod fjendens kvinder som en del af krigsførelsen; for at vanære andre mænd.«

Game of Thrones voldtægt frille trælle kvinder mænd historie forståelse fantasi hitserie udforskning psykologi behov sex vold eskapisme fortolke forståelse nutid længsler ønsker hensigt behov begær historie middelalderlig

Én af de meget få skildringer, vi kender til, af voldtægt begået af vikinger, fortælles af araberen Ibn Fadlan. Det er i året 921, at udsendingen fra kalifen i Bagdad besøger et rige ved Volga i det nuværende Rusland og bliver vidne til en begravelse, hvor en slavekvinde frivilligt lader sig ofre efter først at blive brugt seksuelt af flere mænd. Den polske maler Henryk Siemiradzki lod sig i 1883 inspirere af Ibn Fadlans historie til at male dette billede. (Illustration: Wikimedia/Henryk Siemiradzki)

Voldtægtsforbryderen blev dræbt

Ifølge Hans Jacob Orning, middelalderhistorikeren fra Universitetet i Oslo, er overgreb skildret i middelalderens skriftlige kilder stort set udelukkende knyttet til mænds ønske om at krænke andre mænd.

»På vikingetogter og i andre sammenhænge, hvor man måske ikke risikerede så meget, blev voldtægt uden tvivl også brugt til at krænke kvinder. Men med den æreskultur, som man havde både i vikingetiden og den sene middelalder, ville det i praksis være en meget stor dumhed at voldtage en kvinde hjemme i Norge.«

I Baldersaga er der en fortælling om noget, som forskerne mener, muligvis var voldtægt. Balderssagaerne blev skrevet kort tid efter, at begivenhederne havde fundet sted, og de er derfor nærmest øjenvidnesrapporter.

Manden bag voldtægten bliver dræbt, selvom han tilhørte et højt sociale lag i samfundet.

LÆS OGSÅ: Danskernes internationale ry for at være drikfældige stammer fra Middelalderen

Hvad med trælkvinderne?

Fredrik Charpentier Ljunqvist og Hans Jacob Orning tager forebehold – der er visse middelaldermenneskers liv, som vi kun kender meget lidt til.

»Var det voldtægt, hvis man tvang sig til sex med en slave i vikingetiden? I dag svarer vi selvfølgelig ja, men måske så man helt anderledes på det i vikingetiden,« forklarer Hans Jacob Orning.

»Fordi en slave blev ejet af sin herre, indebar det ret juridisk, at ejeren havde ret til at disponere over slaven, som han ønskede – og det inkluderer helt logisk også samleje,« siger han og tilføjer, at det er noget, som vi i dag ikke ved meget om.

Hans Jacob Orning minder også på, at der ikke var meget slaveri i Norden efter vikingetiden, og at slaveriet i Norden forsvandt allerede i løbet af middelalderen.

Men feudalismen er fremherskende i store dele af Europa – primært i lande som Frankrig – og det betyder, at der er stor forskel på folk. 

Historikerne har debatteret, om Norge var et feudalt samfund eller ej i middelalderen. Ifølge Hans Jacob Orning vil de fleste af hans kollegaer i dag svare nej.

Man ved, at der visse steder i Europa fandtes en ganske brutal skik: Feudalherren havde førsteret til kvinden, hvis to af hans livsegne giftede sig.

»I vores øjne er det selvfølgelig en meget brutal skik,« siger Orning. »Men historikere ved ikke, hvor ofte det fandt sted i Norden.«

Hvad med frillerne?

»Så er der også frillehold. Konger, andelsmænd og stormænd havde ofte en ekstra kone, som vi i dag nok ville kalde en elskerinde.«

Det var selvfølgelig et ujævnt forhold mellem kvinden og manden, men det hører med til historien, at frillerne ofte var meget ressourcefulde kvinder.

»Forholdet, som den magtfulde mand indgik med frillen i middelalderen, indebar ofte klare forpligtelser – også for manden,« påpeger middelalderhistorikeren.

Læs også om Professor Anne Gjelsvik ved NTNU i Tronheim, som sammen med ni forskerkollegaer har gransket fænomenet 'Game of Thrones' fra forskellige indfaldsvinkler. Anne Gjelsvik er overbevist om, at netop seernes reaktion kan bidrage til, at nye sæsoner af serien bliver mindre seksualiserede og voldelige. 

©forskning.no. Oversat af Stephanie Lammers-Clark.

LÆS OGSÅ: Myter om den mørke middelalder

LÆS OGSÅ: Middelalderens skandinaver troede, at Jorden var rund

LÆS OGSÅ: Science fiction eksisterede også i middelalderen

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk