»I programmer som ‘Kender du typen?’ og ‘Helt solgt!’ bliver hverdagen til et spørgsmål om livsstil, hvor vores sofa skal fortælle, hvem vi er. Intet i vores hjem eller liv er i den slags programmer tilfældigt – detaljerne ses som udtryk for vores livsvalg. Derfor bliver eksperternes råd om god smag til råd om ‘det gode liv’, og livsstils–eksperter bliver til livs–eksperter.«
Det siger Christa Lykke Christensen, lektor ved Institut for Medier, Erkendelse og Formidling på Københavns Universitet, til videnskab.dk. Som en del af forskningsprojektet ‘Det Gode Liv’ på Københavns Universitet forsker hun i livsstilsprogrammer.
Guide til at styre os selv
Livsstilseksperternes budskab om, at intet er tilfældigt, betyder at hverdagens småting bliver noget, vi skal styre for at sende de rette signaler om, hvem vi er, påpeger hun:
»Livsstilsprogrammerne er en guide, der fortæller os, hvordan vi skal forholde os som moderne forbrugere og styre os selv gennem de mange valgmuligheder, vi dagligt konfronteres med. Seerne kan opleve, at de har brug for livsstilseksperternes råd, for de definerer, hvad der er socialt og kulturelt vigtigt i hverdagslivet.«
Dermed har programmerne en selvforstærkende effekt, mener Christa Lykke Christensen: »TV’s satsning på livsstil har medvirket til at forstærke opfattelsen af, at det er vigtigt at forholde sig strategisk til sit liv, og at forbrug, stil og smag er de afgørende faktorer i denne strategi.«
»Eksperternes råd om god smag bliver til råd om ‘det gode liv’, og livsstils-eksperter bliver til livs-eksperter« – Christa Lykke Christensen
Eksperter der ikke taler ned til dig
Netop i programmernes direkte og ukomplicerede stil ligger der en stor tiltrækningskraft, siger Christa Lykke Christensen:

»Der tales ikke ned til seerne. Eksperterne placeres på niveau med seernes hverdag, og seerne tiltales som kompetente og reflekterede individer på deres egen hjemmebane – hjemmet. Livsstilseksperterne udfordrer ikke dine grundlæggende holdninger og stiller ikke store krav. I programmerne bliver man ikke talt
til
, man bliver talt
med
.«
Livsstilseksperterne er en anden slags eksperter end dem, der typisk optræder i TV-avisen, fortæller Christa Lykke Christensen. De er ikke autoriteter i kraft af en universitetsuddannelse, men snarere seernes guider til de optimale valg.
De stiller sig ikke bedrevidende an, men placerer sig derimod midt i programdeltagernes verden, hvor de fortolker og giver gode råd. Der gøres derfor meget for ikke at skræmme seerne væk. F.eks. er der sjældent nogen, der taber ansigt i disse programmer. Feel good-stemningen er vigtig.
»Eksperterne står derfor som garanter mod kaos og uenighed. De ser muligheder i alle hjem, klædeskabe eller køkkener. De fordømmer aldrig, men lægger vægt på den gode vilje og de velmenende råd. Budskabet er: Alting kan altid blive bedre, og du kan gøre en forskel,« siger Lykke Christensen.
Drøm og virkelighed
En afgørende pointe er dog, at seerne ikke nødvendigvis bruger rådene, siger Christa Lykke, og forklarer: »Seerne ser programmerne som et drømmelandskab og som en slags manual, der kan opdatere dem med, hvad der er moderne – uden at blive tvunget til at ændre noget selv.«
Programmerne ses først og fremmest for underholdningens skyld. Det er hyggelige programmer. At man kan genkende sig selv i deltagerne er vigtigt. Ikke fordi man rejser sig fra sofaen og gør det samme som dem, men fordi man i livsstilsprogrammerne får fortalt, at man har muligheden for forandring, understreger Christa Lykke Christensen:
»Alt i livsstilsprogrammerne er genkendeligt og forudsigeligt, rutinerne gentages og snakken er hyggelig. Alle problemer løses i harmoni, og seerne ser, uge efter uge, hvorledes almindelige menneskers almindelige ønsker opfyldes som den naturligste ting i verden.« Og det er nok til, at seerne både føler sig godt behandlet af programmerne, og har fået fornyet tro på, at det kan lade sig gøre at lave om på sit liv. Derfor har seeren også mod på at se det næste program, afslutter hun.
\ Kilder
\ Om projektet ‘Det Gode Liv’ – Vidensformiding og ekspertise i tv’s livsstilsprogrammer
Projektet beskæftiger sig med tv-programmer på primært de danske public service-kanaler DR og TV2, som beskæftiger sig med bolig, have, mad, forbrug, udseende, sundhed og børneopdragelse – under ét betegnet som livsstilsprogrammer. Stofområdet har hidtil cirkuleret i ugeblade og magasiner, men det er hensigten at præcisere, hvad der sker med området, når det sættes ind i et tv-format af faktuel underholdende karakter. Analysen vil inddrage programmer fra de seneste fem år – en periode, hvor såvel DR som TV2 har satset meget på nyudviklingen af den slags programmer.