Et stort dansk-tysk forskningsprojekt fra Handelshøjskolen, Aarhus Universitet, afliver myten om, at udenlandske overtagelser dræner virksomheder for penge og reducerer antallet af medarbejdere.
Tværtimod viser undersøgelsen, at produktionsvirksomheder har 30 procent større chance for at overleve efter overtagelsen i forhold til virksomheder, der forbliver på svenske hænder.
Undersøgelsen, som omfatter alle svenske produktionsvirksomheder over perioden 1993-2002, viser desuden, at øgningen af svenske medarbejdere er syv procent højere på de virksomheder, der er blevet overtaget af internationale koncerner eller kapitalfonde, i forhold til virksomheder som forbliver på svenske hænder.
Set i lyset af den store debat, der har været om udenlandske overtagelser af svenske og også danske virksomheder er det interessant, at tallene faktisk viser, at der ikke er den store grund til sortsyn, siger Roger Bandick, post. doc. på Handelshøjskolen, Aarhus Universitet, som i samarbejde med Holger Görg fra University of Kiel står bag undersøgelsen.
Størst effekt for eksportvirksomheder
De opkøbte virksomheder i undersøgelsen var både eksportører og fremstillingsvirksomheder, der fokuserede på det svenske marked. Kun de eksporterende virksomheder oplevede den positive effekt med 30 procents større overlevelsesevne ved at blive opkøbt. De virksomheder, der kun producerer til hjemmemarkedet, overlevede ikke længere ved at blive opkøbt.
“Resultatet er interessant, fordi andelen af virksomheder, der lever af eksport i åbne økonomier som Sverige og Danmark er helt op til 80 procent. Derfor kan man forvente en stor positiv effekt på hele eksportindustrien ved udenlandske opkøb,” siger Roger Bandick.
Også antallet af medarbejdere påvirkes positivt, når internationale virksomheder og kapitalfonde overtager svenske eksportører. De opkøbte eksportører opnåede i gennemsnit syv procent flere ansatte end virksomheder, der forbliver svensk-ejede.
\ Fakta
“De gode resultater kommer dog kun, hvis den overtagende virksomhed har samme produktionsprocesser som den virksomhed, de overtager – også kaldet vertikale overtagelser,” siger Roger Bandick.
Frygten for overtagelser ikke evidens-baseret
Der findes meget få kvantitative undersøgelser af resultatet af de senere års massive internationale opkøb af skandinaviske virksomheder med hensyn till overlevelse. Det har heller ikke skortet på eksempler på virksomheder, der drænes for kapital og køres i sænk af internationale kapitalfonde.
“Selvfølgeligt er der eksempler på overtagelser, der går galt. Men vores undersøgelse viser, at frygten for produktionsindustriens fortsatte eksistens og udflytningen af arbejdspladser til udlandet ikke er funderet i data,” mener Roger Bandick, som dog understreger, at undersøgelsen kun dækker produktionsvirksomheder og at andre typer virksomheder muligvis påvirkes anderledes ved at blive opkøbt.
Undersøgelsen offentliggøres i det ansete international tidsskrift Canadian Journal of Economics.
Lavet i samarbejde med Handelshøjskolen, Aarhus Universitet