Studenteroprør og en fattig opvækst: Kendt hjerneforsker fortæller om sin vej ind i neurovidenskab
FBI-mistanke, hæderspriser og kvindelige bekendtskaber – den spæde start på Albert Gjeddes karriere havde lidt af det hele.

Albert Gjedde fortæller om sin ungdom og sin spæde start på en lang karriere indenfor neurovidenskab – en start, som byder på store oplevelser i ind-og udland. (Illustration: Shutterstock, Mathilde Valsgaard)

Albert Gjedde fortæller om sin ungdom og sin spæde start på en lang karriere indenfor neurovidenskab – en start, som byder på store oplevelser i ind-og udland. (Illustration: Shutterstock, Mathilde Valsgaard)

Hjerneforsker Albert Gjedde har et imponerende CV og et forskningsmæssigt bagkatalog, som få kan hamle op med.

Han har været professor i Canada, USA og herhjemme, vundet priser – og så har han været med til at få den første PET-skanner til Danmark.

Nå ja, og så kan han bryste sig af titlen som husforsker på Videnskab.dk's egen hjernepodcast, Brainstorm.

Indenfor neurovidenskaben er han altså en decideret markant stemme – en stemme, som du nu kan høre i to special-afsnit af Brainstorm.

Mens Brainstorm, som du kender den, holder sommerpause, kan du i stedet lytte til Albert Gjeddes egen historie og dykke ned i hans ungdomsliv, når 'the man himself' går bag mikrofonen.

Og i første afsnit skal vi blandt andet forbi studenteroprøret i USA, hvor FBI sætter Gjedde under mistanke for at være international aktivist. Du kan høre hele historien ved at finde Brainstorm i din foretrukne podcastapp, eller du kan høre episoden i afspilleren lige her:

Om Albert Gjedde

Albert Gjedde er professor i translationel neurobiologi på Syddansk Universitet og professor emeritus på Københavns Universitet

Han er adjungeret professor ved John Hopkins University i USA og professor i neurologi og neuorokirurgi ved McGill's University i Canada.

Albert Gjedde har blandt andet vundet Erhoff-prisen for sine forskningsbidrag indenfor basal neurobiologi og Forskningskommunikationsprisen for sin evne til enkelt og engageret at formidle utrolig svære emner inden for hjerneforskning.

Han har gennem tiden bidraget til hundredvis af publikationer indenfor sit fagområde.

Kilder: Gjedde.nu, Københavns Universitet

Studievalg var et scoretrick

Albert Gjedde fortæller i første afsnit om sin vævende start på universitetslivet.

På trods af en imponerende studentereksamen, viser det sig nemlig hurtigt, at matematik-og fysikstudiet, som Gjedde begynder på efter sin tid i USA, ikke rigtig vækker den rette genklang i den unge Gjedde.

Det hjælper da heller ikke, at der ikke er nogle kvindelige medstuderende.

Og det bliver da også netop et kvindeligt bekendtskab, som fører Albert Gjedde til medicinstudiet – et studievalg, vi almindelige dødelige senere har kunnet nyde godt af i form af Gjeddes store indflydelse på neurovidenskaben. Og i Brainstorm-podcasten selvfølgelig.

Damen, ja, hende fik Gjedde altså ikke fat i.

Men hans gode øje til lægevidenskaben tog til.

Lyt til hele episoden, hvor du også kan høre Albert Gjedde fortælle om at komme fra ydmyge kår og være den fattigste i sin gymnasieklasse, og hvordan én bestemt lærer fik stor betydning for hans vej ind i den akademiske verden.

Og glæd dig allerede nu til andet afsnit, som udkommer 22. juli. 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om blandt andet det mikroskopfoto, som du kan se herunder.


Annonce:

Det sker