Skrap eller venlig? Lærerens stemme påvirker trivslen i klasseværelset
Lærer og elev

Det har betydning for børns trivsel og indlæring, om deres lærer taler i et vredt eller venligt toneleje, viser ny forskning. (Foto: Shutterstock)

Det har betydning for børns trivsel og indlæring, om deres lærer taler i et vredt eller venligt toneleje, viser ny forskning. (Foto: Shutterstock)

19 januar 2023

Lyden af en skrap lærer kan få de fleste af os til at synke dybt ned i sædet og ønske, at vi var usynlige, og det er tilsyneladende ikke så mærkeligt. En lærer med en skrap stemme kan nemlig gøre børn utrygge og få deres selvtillid til at dale.

Det peger et opsigtsvækkende, nyt studie fra University of Essex, England, på, skriver de i en pressemeddelelse

Lyder læreren skrap, falder elevers selvtillid, og de får mindre lyst til at samarbejde. Omvendt øges tilliden til en lærer, der lyder venlig, ifølge det nye studie.

Bag studiet står de to professorer Silke Paulmann og Netta Weinstein. Paulmann forklarer i pressemeddelelsen, hvorfor de har valgt at se på læreres toneleje:

»Vi taler ofte om, hvad lærerne siger til deres elever, men vi taler sjældent om, hvordan de siger det. Men det toneleje, en lærer bruger, har virkelig stor betydning, og den måde, som vi regulerer vores stemme på, kan have stor indvirkning på modtagerne.«

Forskerne brugte optagelser af forskellige lærerstemmer og afspillede dem for 250 børn, som blev bedt om at bedømme, hvordan stemmelejet påvirkede dem.

Efter en afspilning blev børnene spurgt ind til, om de følte sig kompetente, hvordan de havde det, om de følte tillid til læreren og om de havde til hensigt at samarbejde med læreren. 

De strikse stemmer fik børnenes selvtillid til at dale, og de havde mindre tillid til de lærere. Derimod reagerede børnene meget bedre på de venlige stemmer.

Forskerne håber blandt andet, at studiet kan bruges på læreruddannelserne og til at lave forbedringer i klasseværelset. Professor Netta Weinstein tilføjer, at man med sit toneleje både kan udvise omsorg og forståelse:

»Det er nemt at glemme, når vi er stressede eller trætte, men en lærer kan skabe et positivt læringsmiljø, når de tænker over, hvordan de bruger deres stemme.«

les

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.