Saga-professorer skåler i oldnordiske øl
At møde de store professorer er som, når en teenager møder Justin Bieber, lyder det fra den største internationale saga-konference nogensinde. Den samler nogle af verdens førende - og muntre - forskere i oldnordisk mytologi.

Over 300 forskere fra universiteter i 25 forskellige lande har i denne uge været på saga-konference i Aarhus. (Foto: Minik Busk)

Over 300 forskere fra universiteter i 25 forskellige lande har i denne uge været på saga-konference i Aarhus. (Foto: Minik Busk)

Normalt sidder de med næsen begravet i oldnordiske skrifter.

I denne uge drikker de middelalderøl, synger korsang og går på bryghus. Kedeligt er det ikke, når over tre hundrede professorer, forskere og studerende fra fem forskellige kontinenter mødes for at diskutere sagaer.

»Vi har fået Bryggeriet Sct. Clemens i Aarhus til at brygge en øl til os inspireret af opskrifter, som vikingerne brugte, da Island blev bebygget. Hele ugen er bryggeriet vores mødested, hvor vi rigtigt kan sige skål i sagaernes ånd,« siger konferencearrangør Ulla Loumand.

En afgørende ingrediens i den specialbryggede middelalderøl er enebær, som brygmesteren har knust med en hammer. 

Saga-øl og islandsk musik på guitar

Saga-øllen med det oldnordiske navn Landnambryg er så stort et hit, at den har fået nogle af verdens mest anerkendte professorer i nordisk mytologi til at finde guitarerne frem for at spille islandsk musik på Sct. Clemens. I løbet af ugen er bryghuset blevet det sted, hvor konferencedeltagerne mødes, når de ikke er på ekskursion eller til seminar på universitet.

»Halvdelen af konferencen er det sociale, altså dét man taler om i kaffepausen og på bryggeriet. Det er guld værd at møde alle de her folk, som beskæftiger sig med det samme, som man selv gør,« siger Maria Bønløkke Spejlborg, der er i gang med at skrive en ph.d. på Aarhus Universitets Historiske Afdeling.

Fakta

Hvordan læser og tolker man litterære tekster, som beskriver en fjern fortid? Det er temaet på årets Internationale Saga Konference på Aarhus Universitet.

Litteraturforskere, historikere, filologer, religionsforskere og folklorister er mødt op fra universiteter i 25 forskellige lande.

Det er den 15. internationale saga-konference. Konferencen bliver holdt hvert tredje år, men for første gang i Aarhus. For tre år siden mødtes forskerne til konference på Uppsala Universitet i Sverige.

I løbet af ugen har deltagerne afholdt seminarer og debatarrangementer på Aarhus Universitets Teologiske Fakultet.

Ekskursioner til middelalderhistoriske steder som Jelling, Ribe, Fyrkat og Lindholm Høje har også været på programmet.

Hun og de andre konferencedeltagere har ellers nok at se til. Ugens program er spækket med seminarer og debatarrangementer om alt fra kropssprog i de islandske sagaer til italienske oversættelser af oldnordiske skrifter.

Unik litteratur om almindelige mennesker

Universitetsforskere helt fra Mexico, Japan og Australien er rejst til Aarhus, for at være med på saga-konferencen, som bliver afholdt et nyt sted hvert tredje år. Aldrig er så mange mødt op som i år.

Tilsyneladende stiger interessen for det oldnordiske, og det er ikke så underligt, mener arrangørerne.

»Sagaerne er jo en helt unik form for middelalderlitteratur, fordi de beskæftiger sig med almindelige menneskers hverdag og følelser. Man finder ikke noget tilsvarende fra den tidsalder andre steder i verden. I andre lande skrev man kun om aristokratiet og kirken på den tid. Altså om kongerne, folk omkring dem og gejsteligheden,« forklarer Jens Peter Schjødt, der er professor i nordisk religion på Aarhus Universitet.

Vikingerne har gjort sagaerne populære

Vikingerne fascinerer overalt i verden, og det er også deres fortjeneste, at sagaerne er populære, mener Jens Peter Schjødt, som har været med til at arrangere konferencen. Han bliver bakket op af sin medarrangør Pernille Hermann, som er lektor i Nordisk Sprog og Litteratur på Aarhus Universitet.

»Man kan sige, at vikingerne er en slags brand for Skandinavien, men der er mange usande myter om dem, for eksempel er det en skrøne, at de havde horn i deres hjelme. Hvis man vil vide noget videnskabeligt om vikingerne fra skriftlige kilder, er der kun sagaerne at gå til,« forklarer hun.

Deltagerne på årets internationale saga-konference har været på ekskursion til middelalderhistoriske steder i Jylland. (Foto: Minik Busk)

Saga-konferencen er en enestående mulighed for at få kontakter og blive inspireret af andre, mener Pernille Hermann.

»Saga-forskning er meget tværfaglig, og her på konferencen kommer vi fra alle mulige forskellige faglige discipliner. I det daglige er der ganske få på mit institut, der arbejder med det oldnordiske, så der har jeg ikke så mange at sparre med. Her på konferencen mødes jeg med ligesindede,« siger hun.

Studerende: »Som at møde Justin Bieber«

Aarhusianske studerende, som frivilligt sørger for, at konferencen kører på skinner, har også haft nogle hektiske dage. De har blandt andet sørget for, at deltagerne fra 25 forskellige lande har fundet frem til Aarhus Universitets Teologiske Fakultet, hvor saga-konferencen finder sted.

Det er også de frivilliges fortjeneste, at det hele gik op i en højere enhed, da deltagerne en dag tog på ekskursioner til middelalderhistoriske steder forskellige steder i Jylland.

Belønningen er, at de frivillige har fået lov til at møde nogle af deres helt store forbilleder. Pludselig kan de studerende, som har hjulpet til, uden videre gå hen og tale med professorer, som har skrevet de bøger, der står i bogreolerne.

»Det er så vildt at møde dem i virkeligheden, men de er utroligt åbne og helt nede på jorden. Man kan godt sige, at nogle af dem er en slags idoler, så det er fedt, at man bare kan gå hen og snakke med dem efter et seminar,« siger Kristina Aaes, der har læst Nordisk Mytologi på Aarhus Universitet.

Fakta

Saga-genren består af forskellige former for litterære skrifter.

Islændingesagaerne betegnes som de klassiske sagaer. De er nedskrevet i middelalderen, men handlingen foregår for det meste i den sene vikingetid. Æresbegreber, intriger og indbyrdes kampe er hovedtemaer i historierne, der betegnes som nordens første egentlige bidrag til verdenslitteraturen.

Kongesagaerne er historiske fortællinger, der handler om de norske konger fra sagntiden til år 1177.

Bispe- og riddersagaerne er blandt andet fortællinger om de første islandske bisper, som nogle gange blev til helgener. De foregår i middelalderen.

Kilde: www.litteratursiden.dk

»Det er lidt, ligesom når en teenager møder Justin Beeber, bortset fra, at vi selvfølgelig ikke skriger og råber, når vi ser dem,« fortsætter hun. 

Saga-kor synger af

Kloge hoveder inden for nordisk mytologi er langt fra højt på strå. Det beviser de også i frokostpausen, hvor dybe mandestemmer blander sig med høje kvindelige. Det er koret Saga Singers, som øver sig i et undervisningslokale på det teologiske fakultet.

»Vi har øvet hele ugen på sange fra renæssancen. Vi kan desværre ikke synge sange fra middelalderen, hvor sagaerne blev skrevet, fordi der ikke findes flerstemmige sange på tryk fra den tid,« siger Agathe Hahn, der dirigerer koret, men til dagligt er ph.d.-studerende på Københavns Universitets nordiske forskningsinstitut.

»Koret er opstået sådan helt spontant, fordi nogle havde lyst til at synge. De er slet ikke vant til at synge sammen,« fortsætter hun.

Agathe Hahn er blevet valgt til at være Saga Singers' dirigent, fordi hun også har studeret musikvidenskab i Tyskland.

Korets øvrige 16 medlemmer har også fine titler på universiteter i forskellige lande. Lørdag skal de optræde til saga konferencens afslutningsmiddag.  

Her på Videnskab.dk bringer vi i den næste tid artikler om forskningen og interview med professorer, som er med på saga-konferencen i Aarhus.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.Det sker