Da krigen i februar 2022 brød ud i Ukraine, begyndte journalisterne i højere grad end nogensinde før at ringe til Flemming Splidsboel, og siden da er opkaldene nærmest ikke stoppet.
Seniorforskeren på Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) har i over et år været mediernes go-to ekspertkilde, når analyser og vurderinger skulle foretages af de aktuelle og evigt udviklende stridigheder i Østeuropa.
For sit arbejde med igen og igen at have hjulpet danskerne til at forstå Ruslands invasion af Ukraine modtager Flemming Splidsboel nu Forskningskommunikationsprisen 2023.
\ Forskningskommunikationsprisen 2023
Uddannelses- og Forskningsministeriet uddeler hvert år Forskningskommunikationsprisen til en forsker eller et forskerhold, der gennem god formidling har skabt bred opmærksomhed om et forskningsemne. Prisen blev uddelt for første gang i 2004.
Formålet med Forskningskommunikationsprisen er at hædre forskere, der har gjort en særlig indsats for at kommunikere deres forskning til en bred offentlighed. Prisen skal således skabe større opmærksomhed om og anerkendelse af forskeres populærvidenskabelige formidling.
Prisen skal samtidig bidrage til at skabe debat i befolkningen om forskning og forskningens betydning for vores samfund og hverdag.
Med prisen følger 200.000 kr.
Men det store mediearbejde har ikke været uden omkostninger, fortæller seniorforskeren til Videnskab.dk:
»Folk har blandt andet spurgt mig, om jeg overhovedet har haft tid til at forske, og der har da også været udfordringer med at levere den forskning, som jeg også brænder for. Jeg synes, jeg har fået lavet nogle gode ting i 2022, men det har da været svært med alle de andre opgaver og afbrydelser,« siger han og fortsætter:
»Men for mig er en moderne forsker også en, der kan komme ud over rampen og formidle til mange forskellige mennesker, værende det til DR Ultra eller TV-avísen – og ikke en, der kun taler med Deadline to gange om året og en enkelt journalist på Folkemødet,« siger Flemming Splidsboel og tilføjer:
»Dertil ville det også være mærkeligt, hvis man om ti år spurgte mig, hvad jeg lavede, mens den største krig på europæisk jord i vores tid foregik, og jeg kun kunne sige, at jeg sad på et kontor og kiggede i papirer. For mig er det nødvendigt at komme ud og dele den viden, jeg har.«
I videoen herunder giver Flemming Splidsboel et indtryk af sin forskning.
Næstmest citerede ekspert
Flemming Splidsboel var i 2022 Danmarks næstmest citerede ekspertkilde. Ifølge ham selv gav han omkring 1.100 interviews i 2022.
»2022 var et exceptionelt travlt arbejdsår for mig, og indtil videre har 2023 været det samme,« beretter Flemming Splidsboel.
»Derfor er jeg også superglad for prisen og anerkendelsen. Det betyder meget, og det føles godt at gøre folk klogere, at få dem til at tænke over nogle ting – og i at mærke interaktionen,« afslutter han.
Forskningskommunikationsprisen bliver hvert år givet til en forsker, »der har en skarp sans for levende og præcis formidling, og som gør en særlig indsats for at kommunikere deres forskning til en bredere offentlighed,« lyder beskrivelsen på Uddannelses- og Forskningsministeriets hjemmeside.
Prisen overrækkes torsdag eftermiddag i forbindelse med Forskningens Døgn i uge 17, 2023. Med prisen følger en hæderspris på 200.000 kr.