En nyopdaget gravplads fra Romerriget har vakt opsigt. Nogle har nemlig gjort sig meget umage med at sørge for, at den døde skulle blive i sin grav.
Det skriver Live Science.
Ved gravpladsen, der er fra 100-150 e.v.t. og ligger i det moderne Tyrkiet, har man forsøgt at afskærme den døde ved at anvende tre forskellige forseglingsmetoder.
»Gravpladsen var lukket af på ikke bare en eller to men tre forskellige måder, hvilket kan forstås som et forsøg på at beskytte de levende mod de døde – eller omvendt,« siger Johan Claeys, der er arkæolog ved Catholic University Leuven i Belgien, til Live Science.
Den begravede, der var en voksen mand, blev kremeret og begravet på samme sted, hvilket i sig selv var en usædvanlig praksis dengang, ifølge forskerne bag studiet.
På gravpladsen var der 41 bøjede søm, spredt ud langs kanterne af ligbålet, som en form for overtro, samt 24 mursten, placeret omhyggeligt på det stadig ulmende bål – dertil var der et lag af gips ovenpå.
Alle metoderne – kremering og begravelse på samme plads, belægninger af fliser eller gips og bøjede søm – er kendt fra kirkegårde fra Romerriget. Det, der gør dette tilfælde særligt, er, at alle tre metoder er brugt samme sted, fortæller Johan Claeys ifølge Live Science.
Forskerne har ikke kunnet bestemme dødsårsagen, men af den ene eller anden grund har de dengang haft særlig grund til at sikre sig, at den døde ikke vendte tilbage til de levende.
\ Læs mere
mhj