Høretab og tinnitus er en kendt erhvervsrisiko for professionelle musikere. Hvor dårligt det står til med musikeres hørelse har dog ikke tidligere være undersøgt i større omfang i danske studier.
Et nyt ph.d.-projekt under ledelse af læge Jesper Schmidt fra Arbejds- og Miljømedicinsk Klinik på Odense Universitetshospital skal forsøge at afdække problemets omfang hos 1.200 klassiske og rytmiske musikere.
Musikere har bedre hørelse end forventet»Professionelle musikere er udsat for høje lydtryk, når de spiller musik. De lydtrykniveauer, der måles under koncerter udgør en potentiel risiko for at skade det indre øre med et høretab som følge,« siger Jesper Schmidt.
Ifølge Jesper Schmidt tyder tidligere forskningsresultater dog på, at det reelle høretab ikke er så udtalt som forventet.
»Vi forstår endnu ikke helt, hvordan støj skader det indre øre, men meget tyder på, at skaderne afhænger af, om man betragter lydene som støj. Det kan forklare, hvorfor musikere ikke får høreskader af deres egen musik,« forklarer Jesper Schmidt, der dog understreger, at dette blot er en af undersøgelsens hypoteser.
Strygere og slagtøj store syndere
Ph.d.-projektet tager afsæt i epidemiologiske undersøgelser generelt om musikeres helbredsforhold, der allerede er i gang ved Center for Musikersundhed – et samarbejde mellem Det Fynske Musikkonservatorium og Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Syddansk Universitet
Udover en stor spørgeskemaundersøgelse skal projektet udvikle og udføre tekniske undersøgelser, hvor den enkelte musikers totale lydeksponering bestemmes. Hidtidige undersøgelser om musikeres lydeksponering er blevet foretaget ved såkaldt dosimetri, hvor man undersøger lydniveauet med en lydtryksmåler.
\ Fakta
»Meget tyder på, at skaderne afhænger af, om man betragter lydene som støj « – læge Jesper Schmidt
Ny metode Metoden giver dog kun et øjebliksbillede af lydtrykket og tager ikke højde for det nuancerede lydbillede, som musik ofte er. Derfor udvikles en ny metode til at opsamle alt lyd ved hjælp af digitalt optageudstyr. Efterfølgende kan lyden under såvel øve- som under koncertsituationer analyseres.
»Øret er mere følsomt i bestemte frekvensområdet. Har du fast plads i et symfoniorkester foran instrumenter som slagtøj og blæserinstrumenter, kan du være udsat for større risiko, selvom dit eget instrument er støjmæssigt harmløst,« forklarer Jesper Schmidt.
Tinnitus og hyperacusis
Deltagerne i projekt musikersundhed vil i første omgang få tilbudt en supplerende øre-næse-hals undersøgelse samt en høreprøve. Herefter udvælges specifikke grupper eller instrumentgrupper til nærmere tekniske undersøgelser, hvor den enkelte musikers lydeksponering karakteriseres.
»Høreskader kan normalt ikke helbredes. Med høreskader følger ofte tinnitus og lydoverfølsomhed – såkaldt hyperacusis – men grunden til at man ikke ser de samme grader af høreskader hos musikere, kan også være, at musikere som udgangspunkt har en bedre hørelse. Derfor er det svært at finde en kontrolgruppe at sammenligne med,« siger Jesper Schmidt.
Projektet, der er støttet af Arbejdsmiljøforskningsfondet, løber til marts 2011, og har blandt andet deltagelse af Radiosymfoniorkestret, men har også bevågenhed fra blandt andet Roskilde Festival, der som arbejdsgiver for mange danske musikere har en stor interesse i at kunne give en risikovurdering med hensyn til udvikling af senere høreskader hos de musikere, der optræder på festivalen.
\ Arbejdsmiljøloven siger
- at man ikke må udsættes for en lydbelastning over grænseværdien på 85 dB(A) over otte timer
- at man ikke må udsættes for lydimpulser med en spidsværdi over 137 dB(C)
- at der skal tages hensyn til lydbelastning ved planlægning af arbejdet
- at unødig lydbelastning skal undgås
- at arbejdspladsvurderingen (APV) skal indeholde en vurdering af lydforholdene, hvor det er relevant
- at vurderingen skal tage hensyn til personer, der er særligt følsomme (for eksempel personer med hørenedsættelse, tinnitus eller lydoverfølsomhed)
- at hvis lydbelastningen er over 80 dB(A) for en otte timers arbejdsdag eller spidsværdien over 135 dB(C), skal den ansatte have adgang til information om risiko ved udsættelse for kraftig lyd, have høreværn stillet til rådighed og have adgang til en høreundersøgelse
- at hvis grænseværdien undtagelsesvis overskrides, skal der bruges høreværn – arbejdsgiveren er forpligtet til at sikre, at den ansatte bruger det, indtil grænseværdien overholdes
- at hvis grænseværdien overskrides, skal den ansatte have adgang til en arbejdsmedicinsk undersøgelse under medvirken af en læge.