Sponseret af Danmarks Frie Forskningsfond

Danmarks Frie Forskningsfond har betalt for produktionen af dette indhold.

På nogle områder minder Grønland om et uland
Spænder Grønlands stræben efter at være en velfærdsstat ben for at opnå selvstændighed?

Grønland er verdens største ø og på størrelse med hele vesteuropa. Størstedelen af Grønland er dækket af Indlandsisen. Der bor 56.000 mennesker i Grønland. Det svarer til indbyggertallet i en dansk kommune som Hvidovre. (Foto: Wikimedia)

Grønland er verdens største ø og på størrelse med hele vesteuropa. Størstedelen af Grønland er dækket af Indlandsisen. Der bor 56.000 mennesker i Grønland. Det svarer til indbyggertallet i en dansk kommune som Hvidovre. (Foto: Wikimedia)

Grønland har arbejdet for selvstændighed fra Danmark siden 1979.

I modsætning til resten af verdens kolonier, som havde en hurtig afkolonisering efter 2. Verdenskrig, har Grønlands vej mod selvstændighed været meget lang.

Nu er der gået mere end 40 år, og Grønland hører stadig under den danske stat.

I de 40 år har Grønland opbygget en velfærdsstat, der i høj grad minder om den danske - med gratis skolegang og hospitalshjælp for alle.

Podcastserie: Vov at Vide sæson 3

Denne podcast er en del af podcastserien 'Vov at vide sæson 3', som er sponsoreret af Danmarks Frie Forskningsfond.

I serien møder vi forskere, som alle har fået en sapere aude-forskningslederbevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond.

Sapere aude er latin og betyder: 'Vov at vide', og bevillingen sigter mod at give yngre topforskere mulighed for at udvikle og styrke deres forskningsideer.

På andre områder minder Grønland mere om et uland:

Man er meget afhængig af en enkelt eksportsektor - fiskerisektoren.

Og der er stor ulighed og også fattigdom i Grønland.

Ulrik Pram Gad er seniorforsker på Dansk Institut for Internationale Studier, og han forsker i Grønlands måde at se sig selv på i landets vej mod selvstændighed.

(Da podcasten blev optaget var Ulrik Pram Gad lektor på Institut for Kultur og Læring på Aalborg Universitet, men skiftede stilling kort efter).

I denne podcast diskuterer vi udfordringerne ved at nå frem til selvstændighed, hvordan Grønland kan finde sine egne veje til at blive et selvstændigt land, og om målet om en velfærdsstat efter dansk model spænder ben for den endelige løsrivelse fra Danmark.

Lyt til flere afsnit

Har du lyst til at høre flere podcasts om forskning, som gør os klogere på os selv og verden?

Afsnittene fra podcastserien Vov at Vide sæson 2 ligger her:

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk