Overraskende fund viser, hvor tæt Nazi-Tyskland var på et atomprogram
13 maj 2019

Det gamle Nazi-Tyskland lykkedes aldrig med at fuldføre et atomprogram, men noget tyder på, at arbejdet var længere fremme, end man tidligere har antaget. 

Det viser en ny undersøgelse foretaget af to fysikere Timothy Koeth og Miriam Hiebert, som for fem år siden modtog en usædvanlig gave i skikkelse af en mindre, degenereret klods af uran på størrelse med en hånd. 

»Taget fra den reaktor, som Hitler prøvede at bygge,« lød det i en tilhørende note. 

Det skriver American Institute of Physics i en pressemeddelelse på baggrund af et studie udgivet i tidsskriftet Physics Today.

Klodsen vejer godt fem kilo og rummer en sort historie om det tyske atomprogram.

Timothy Koeth og Miriam Hiebert gik efterfølgende på opdagelse i nationalarkiverne, og her gjorde de et opsigtsvækkende fund.

Nyheden skal nemlig ikke findes i, at tyskerne udvandt uran, men i den mængde af klodser, der efter 2. verdenskrig er fundet rundt omkring i Tyskland.

LÆS OGSÅ: Hvor meget energi er der i en atombombe?

Urankugle_atombombe_2.verdenskrig

Urankuglen, som de to fysikere fik i 'gave'. (Foto: John T. Consoli, University of Maryland). 

Samtidig fandt de to fysikere optegnelser om et andet reaktor-eksperiment - foruden det mest kendte i Haigerloch - i det nordøstlige Tyskland. 

»Hvis Tyskland havde samlet deres ressourcer i stedet for at holde dem adskilt som rivaliserende eksperimenter, havde det måske været muligt at bygge en atomreaktor,« fortæller Miriam Hiebert ifølge pressemeddelelsen.

Fysikeren beskriver, at den store forskel på amerikanernes og tyskernes atomprogram skal findes, i måden de byggede programmet op på.

I Nazi-Tyskland var laboratorierne fragmenteret og fordelt i flere byer, hvorimod USA havde samlet det hele under Manhattan Projektet.

Ved nærmere undersøgelse af selve klumpen fandt Timothy Koeth og Miriam Hiebert, at forholdet mellem isotoper ikke var langt fra den sammensætning, man finder i uranmalm.

Der var imidlertid ingen tegn på fission eller antydning af en kædereaktion ifølge pressemeddelelsen. Og selv hvis tyskerne var lykkedes med at berige deres uran, ville mængden ikke være stor nok til at producere en mærkbar eksplosion.

LÆS OGSÅ: 70 år efter Hiroshima: Atombomben påvirkede også Danmark

LÆS OGSÅ: Hvor langt skal man være fra en atombombe for at overleve?

nan

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.