Ordførere vil have ministeren på banen efter opråb fra 1.400 forskere
Forskerne mener, at deres akademiske frihed er under pres, og de vil have nedsat en kommission, der skal give universitetsloven og forskernes vilkår et eftersyn.
Forskningsordførere

De tre medlemmer af Folketinget Jens Henrik Thulesen Dahl (DF), Ulla Tørnæs (V) og Stinus Lindgreen (RV) spiller alle bolden videre til Uddannelses- og Forskningsminister Jesper Petersen. (Foto: Steen_Brogaard)

De tre medlemmer af Folketinget Jens Henrik Thulesen Dahl (DF), Ulla Tørnæs (V) og Stinus Lindgreen (RV) spiller alle bolden videre til Uddannelses- og Forskningsminister Jesper Petersen. (Foto: Steen_Brogaard)

Forskningsfriheden på de danske universiteter er under pres. 

Det er budskabet i to forskeres frihedsbrev til landets politikere, der blev udgivet i Politiken sidste uge, og som i skrivende stund har samlet knap 1.400 underskrifter fra danske forskere.

Brevet beskriver blandt andet en kultur, hvor forskningen i stigende grad er dikteret af fonde og virksomheder, og hvor antallet af publikationer er vigtigere end kvaliteten af dem. 

Derudover beskrives der en problematisk topstyring på universiteterne, der har ført til en udpræget tavshedskultur, hvor mange, forskere som studerende, ikke tør ytre kritik over for ledelsen.

Alle ting, der påvirker forskningsfriheden ifølge brevets forfattere, Heine Andersen, professor emeritus på Københavns Universitet, og Maria Toft, ph.d.-studerende. 

Derfor opfordrer de, sammen med de 1.400 underskrivende forskere, landets politikere til at nedsætte en kommission, der skal adressere udfordringerne, forskerne oplever med forskningsfriheden. 

»Problemerne med forskningsfriheden er så komplicerede og ligger så dybt, at det ikke er noget, man bare tager med et snuptag,« siger Maria Toft til Videnskab.dk. 

»Derfor bliver vi nødt til at få nedsat en kommission, så vi får tænkt os godt om.«

3 opfordringer fra forskerne

Forskerne opfordrer politikerne til at nedsætte en kommission, der skal undersøge vilkårene for forskningsfrihed i Danmark.

Der udpeges tre områder, som er væsentlige at se på: 

1) Behov for evaluering og dernæst revision af universitetsloven, der ifølge forskerne har ført til en topstyret ledelsesmodel, hvor bestyrelserne er nærmest urørlige, hvilket videre medfører, at forskere og studerende ikke tør ytre kritik af frygt for repressalier. 

2) Flere basismidler til fri forskning og flere fastansættelser. Dette skal modvirke det stigende pres fra eksterne forskningsmidler fra fonde og virksomheder, der ifølge forskerne driver forskningen mod kortsigtede politiske og erhvervsmæssige interesser.

3) Et generelt eftersyn af incitamentsstrukturerne for og finansieringen af forskningen. Forskerne peger på, at forskningen i dag lider under, at antallet af publikationer og citationer vægtes højere end originaliteten og kvaliteten af dem.

Politikere tøver med ja til kommission 

Flere politikere fortæller til Videnskab.dk, at selvom brevet og de mange underskrifter gør indtryk, så er de ikke klar til at støtte en eventuel kommission:

»Jeg synes, forskerne rejser nogle meget valide punkter, som jeg selv kan genkende fra min tid som forsker,« siger Stinus Lindgreen, forskningsordfører for Radikale Venstre.

Han peger selv på, at der problemer med for få basismidler til forskning, og at midlerne i dag bliver fordelt skævt, så især yngre forskere har meget svære kår. 

»Det er klart, at der er nogle problemer i forskningsmiljøet, som skal adresseres, men jeg er bange for, at en eventuel kommission kan blive til en syltekrukke. Det er ikke noget, jeg vil afvise, men til at starte med, vil jeg først høre, hvad forskningsministeren tænker, der kan gøres,« fortæller Stinus Lindgreen. 

Jens Henrik Thulesen Dahl, forskningsordfører i Dansk Folkeparti, genkender også, at der er udfordringer i universiteternes forskningsmiljøer: 

»Det er jo især et problem i, at fonde og eksterne midler er begyndt at fylde så meget i forskningen, for det betyder, at forskerne skal bruge al deres tid på at sidde og søge midler,« fortæller han til Videnskab.dk og erklærer sig i øvrigt enig med Stinus Lindgreen i, at der skal findes en fornuftig balance i fordelingen af midler, så også yngre forskere får en større andel. 

Han er dog ikke klar til at støtte en kommission: 

»Jeg mener godt, vi kan diskutere nogle greb, men en kommission kan jo tage flere år. Her er ministeren den øverste instans, så det er oplagt, at han går i dialog med universiteterne. Han kan bede dem komme med en handlingsplan, og det kan næsten være lige så handlingsskabende som en kommission,« siger Jens Henrik Thulesen Dahl.

Forsker: Ansvarsfralæggelse at skyde bolden til ministeren

Heller ikke Ulla Tørnæs, forskningsordfører for Venstre, vil endnu nikke ja eller nej til en kommission: 

»Det gør et kæmpe indtryk, når så mange forskere står sammen og kommer med et opråb. Når det er sagt, så står det lidt uklart for mig, hvad det er for nogle konkrete ændringer i universitetsloven, forskerne ønsker,« fortæller Ulla Tørnæs, og opfordrer derfor uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S) til at gå i dialog med forskerne. 

»Forskernes udfordringer skal være bedre afdækket, før vi beslutter, om vi kan sige ja eller nej til en kommission, og det må ministeren sætte sig i spidsen for,« siger Ulla Tørnæs til Videnskab.dk.  

Maria Toft giver ikke meget for, at ordførerne først vil have ministeren i tale: 

»Jeg mener, det er ansvarsfralæggende, når man bare skyder bolden over til ministeren. Politikere får jo deres løn for at have en mening, det er det, de er valgt for. Ministeren skal på banen, men det skal ordførerne så sandelig også,« siger hun til Videnskab.dk og tilføjer, at forskerne bag frihedsbrevet har inviteret alle ordførerne til at komme og kommentere på brevet i en happening ved Christiansborg den 14. juni.  

Brug for bedre plads til ideer

Det er vigtigt med handling på dette område, understreger Maria Toft: 

»Lige nu har vi ikke et forskningsmiljø, hvor forskningens potentiale bliver udnyttet til fulde, eller hvor ideerne har plads til at udfolde sig. Og jeg tror, at grunden til, der er ikke sagt noget, er fordi, der hersker en udbredt tavshedskultur på universiteterne,« fortæller hun til Videnskab.dk. 

»Når vi fører den her kampagne, er det som forskere, men det er også som mennesker i et samfund, der desperat kalder på gode ideer i en tid med krig i Europa, klimakrise og en lurende økonomisk krise i horisonten.

Vores kampagne er ikke ment som en anklage eller bebrejdelse - men et håb og et ønske om at forbedre forskningsvilkårene. Vi er nødt til at skabe en kultur, hvor ideerne kan blomstre, fordi vi har brug for dem nu,« siger Maria Toft.

Opdatering: Forskningsminister Jesper Petersen (S) vil nu invitere forskerne bag frihedsbrevet til et møde, skriver han til Videnskab.dk. Læs mere om det i denne artikel.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk