Nyt studie på vej: Har forskere endelig fundet Nefertitis grav?
En ny undersøgelse peger på ukendt rum bag Tutankhamons grav.
tutankhamon nefertiti farao egypten pyramide gravkammer

Kong Tutankhamons gravkammer fotograferet i 1923 – året efter opdagelsen af det. (Foto: Harry Burton)

Kong Tutankhamons gravkammer fotograferet i 1923 – året efter opdagelsen af det. (Foto: Harry Burton)

Tutankhamons grav er omgærdet af mystik.

Barnekongen, der som 9-årig blev farao og herskede over Ægypten fra år 1334 før vor tidsregning og frem til hans død i en alder af blot 18 år, har nemlig fået et meget mindre gravkammer end andre faraoer i Kongernes Dal ved Nilens vestlige bred overfor Luxor i Ægypten.

Derfor er det af flere gange blevet foreslået, at der må gemme sig skjulte kamre eller korridorer, som endnu ikke er blevet opdaget. 

Netop sådan et rum mener forskere nu at have fundet ved hjælp af radarmålinger. 

»Det er spændende, og det er ikke umuligt, at der gemmer sig et kammer, men jeg kan ikke lade være med at være lidt skeptisk indtil videre,« lyder den danske dom fra ph.d. og museumsinspektør ved den ægyptiske samling på Glyptoteket i København Tine Bagh til Videnskab.dk.

Fundet vækker begejstring 

Det er et forskerhold anført af den ægyptiske arkæolog Mamdouh Eldamaty, der er tidligere minister for antikviteter i Ægypten, som har brugt radar til at skanne området rundt om Tutankhamons grav. 

De mener at have fundet en tidligere ukendt korridor på to meter i højden og ti meter i længden på den nordlige side af gravkammeret, der i fagtermer kaldes KV62.

Sporene genopliver en kontroversiel teori om, at den unge konges gravkammer gemmer på en endnu større grav, der tilhører den mystiske dronning Nefertiti, der herskede som farao i en kort periode inden Tutankhamon kom til magten.

Fundet er ikke blevet udgivet som et videnskabeligt studie endnu, men tidligere på måneden blev det fremlagt for Ægyptens Råd for Antikviteter, og Nature.com har talt med flere begejstrede forskere om fundet. 

Deres data er »utroligt spændende,« siger Ray Johnson, der er ægyptolog ved University of Chicago’s Oriental Institute i Luxor, Ægypten, til Nature.com.

»Der er helt klart noget på den anden side af den nordlige væg i gravkammeret,« fortsætter Ray Johnson, der ikke selv har været involveret i det nye fund. 

LÆS OGSÅ: Radarskanning antyder hemmeligt kammer i Tutankhamons grav

Nefertitis grav er aldrig blevet fundet

Eldamatys forskerhold undersøgte en teori om at Tutankhamons grav, der blev opdaget i 1922 og er usædvanligt lille for en kongelig grav, indeholder flere skjulte kamre. Måske endda også Nefertiti’s manglende grav.

Mange ægyptologer er enige om, at Nefertiti, der var mor til Tutankhamons kone, herskede som farao i en kort tid før Tutankhamons styre i det 14. århundrede før vor tidsregning.

Men hendes grav i Kongernes Dal er aldrig blevet fundet.

Britisk ægyptolog: Skjult kammer kan huse Ægyptens tabte dronning

Den engelske ægyptolog Nicholas Reeves mener, at det nyfundne kammer kan være gravsted for Nefertiti.

Reeves, der selv har brugt mange år i Kongernes Dal, var den første til at foreslå, at der gemte sig skjulte kamre nær Tutankhamons grav, og han mener stadig ifølge Nature, at Nefertiti kan findes derinde et sted.

I et studie fra 2015 beskrev han fund af lige linjer og revner i de malede vægge i Tutankhamons gravkommer, og han foreslog, at de var tegn på tilstedeværelsen af skjulte døre.

Han påstod desuden, at den nordlige væg i gravkammeret ikke var solidt fundament, som tidligere troet, men en falsk væg af en type, som de tidlige ægyptere ofte har brugt til at skjule kamre.

Fra spor i vægmalerierne konkluderede Reeves, at Nefertiti måtte ligge skjult derinde. 

LÆS OGSÅ: Forskere slår fast: Ingen skjulte rum i faraos grav

Ægypten Tutankhamon Pyramider

Det skjulte hulrum er registreret med radarmålinger nordøst for Tutankhamons grav. De røde bokse viser rum, som tidligere er blevet foreslået af forskere. (Illustration: Nature.com)

Tutankhamons gravkammer kan have været genbrugt

Tine Bagh fortæller, at Reeves også fandt spor på, at dele af malerierne på væggene i Tutankhamons grav kan være blevet ændret ad flere omgange.

»Tutankhamon døde meget tidligt, i en alder af 18 år, derfor kan det sagtens tænkes, at de skulle skynde sig at begrave ham, og derfor har brugt en grav, der var lavet i forvejen,« siger Tine Bagh. 

Det kunne for eksempel være, at Tutankhamons grav faktisk tidligere har fungeret som Nefertitis grav, fortæller hun. 

Men det forklarer stadig ikke, hvorfor graven er så lille.

»Den ligner ikke andre kongegrave. Derfor kunne det også tænkes, at den i virkeligheden er forkammer til noget større. Men det er ikke sikkert, at det lige er Nefertitis grav på den anden side. Det kunne lige så godt være en anden grav,« siger Tine Bagh.

LÆS OGSÅ: Arkæolog: Tutankhamons grav kan rumme hemmeligt kammer med Nefertiti

Hvem var Tutankhamons mor?

Nefertiti var gift med Tutankhamons far, Akhenaton, og mor til hans kone, Ankhesenamon, der altså var hans halvsøster.

Der er dog ikke nogen skriftlige kilder, som kan fortælle, hvem Tutankhamons mor er. 

Derfor håber Tine Bagh også, hvis der findes yderligere gravkamre, at de indeholder skriftlige spor, som kan afsløre moderens identitet.  

Tidligere undersøgelser viste blandede resultater

Det er dog ikke alle forskere, der er lige overbeviste.

Muligheden for ekstra kamre bag Tutankhamons grav har nemlig tidligere været undersøgt af flere forskerhold - og resultaterne har været meget blandede.

For eksempel undersøgte den italienske fysiker og professor ved Polyteknisk Universitet i Torino Francesco Porcelli kammeret med radar i 2017, og han insisterer på, at hans data udelukker muligheden for skjulte rum i forbindelse med Tutankhamons grav.

Zahi Hawass, en tidligere minister for antikviteter i Ægypten, har også sagt at geofysiske teknikker som radar tidligere har ledt forskere på vildspor og slet ikke bør bruges.

Hawass selv søger derimod efter nye grave gennem gamle teknikker, og han fortalte i Nature i 2019, at han har gennemsøgt området nord for KV62 uden at finde noget.

LÆS OGSÅ: Forsker: Sådan blev pyramiderne planlagt

Tutankhamon Nefertiti dødsmasker

Nefertiti (t.v.) opnåede politisk og kultisk ligestilling med sin mand, og efter hans død overtog hun måske magten frem til 1333 f.v.t. under navnet Smenkhkare. Kong Tutankhamon kom til magten som cirka otte-årig, efter Nefertiti og hendes mand. (Fotos: Philip Pikart og Bjørn Christian Tørrissen)

Håber på flere skriftlige kilder

Hvis der skulle gemme sig et skjult kammer eller flere bag Tutankhamons hvilested, vil det være en meget spændende og stor opdagelse, fortæller Tine Bagh.

Men hun håber mere på at finde skriftlige kilder, end hun håber på skjulte guldskatte.

»Guld er ikke så interessant. Vi vil meget hellere finde noget skriftligt, der kan fortælle os om den her periode. Det vil bestemt være et meget stort fund,« siger hun.

LÆS OGSÅ: Gravsted ved siden af Aldi ophøjes som Englands svar på Tutankhamons grav

LÆS OGSÅ: Jagten på Nefertiti ser ud til at ende i en blindgyde

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.