Årets mandelgave: Videnskab.dk's nye bog
Videnskab.dk's nyeste bog giver svar på 77 fantastiske spørgsmål fra vores læsere om alt, fra hvordan sorte huller fungerer, over om danske eller norske vikinger var de sejeste til videnskabelige forklaringer på, hvorfor man ikke må sige neger.

Ét af spørgsmålene i Videnskab.dk’s nye bog lyder, 'Hvor langt kan det menneskelige øje se?' Her får du svaret leveret i en letforståelig video. (Lavet af Kristian Højgaard Nielsen)

Ét af spørgsmålene i Videnskab.dk’s nye bog lyder, 'Hvor langt kan det menneskelige øje se?' Her får du svaret leveret i en letforståelig video. (Lavet af Kristian Højgaard Nielsen)

Hvorfor kan jeg mærke, når nogen stirrer på mig? Hvorfor er der altid modvind på cykelstierne? Gør mikrobølgeovnen maden mindre sund?

Svarene finder du i en ny bog fra Videnskab.dk, 'Hvorfor må man ikke sige neger?' Bogen udkom i efteråret på Politikens Forlag og giver dig svar på i alt 77 finurlige spørgsmål, som læserne af Videnskab.dk gennem årene har stillet vores populære brevkasse, Spørg Videnskaben.

Samtlige svar kommer fra førende danske forskere og er skrevet i den velkendte Videnskab.dk-tone, så alle kan følge med og blandt andet finde ud af, hvorfor det er så sjovt at smadre ting, eller hvorfor hedder det Karlsvognen.

Tredje bog klar efter en pause

Julen kommer altid hurtigere, end man tror – derfor virker det helt logisk, at årets bedste mandelgave udkommer allerede i september: Videnskab.dk’s nye bog, ’Hvorfor må man ikke sige neger?’

Årets bedste mandelgave er Videnskab.dk’s nye bog ’Hvorfor må man ikke sige neger?’.

Hvorfor må man ikke sige neger?' er tredje bog i en trilogi, der også omfatter bestselleren 'Hvorfor lugter mine egne prutter bedst?' (2011) og den opfølgende storsælger, 'Hvad gør mest ondt – en fødsel eller et spark i skridtet?' (2012).

»Vi har holdt en pause i udgivelserne af Spørg Videnskaben-bøger, fordi vi har haft travlt med at udvide andre områder af Videnskab.dk og udgive andre typer bøger om eksempelvis forskningskommunikation

»Men nu er vi klar igen med en bog, der ligesom sine forgængere er spækket med viden og humor, så man er godt rustet til at være midtpunkt til den næste fødselsdag, firmafrokost eller familiefest,« sagde Vibeke Hjortlund, chefredaktør på Videnskab.dk, da bogen udkom i september.

Køb 'Hvorfor må man ikke sige neger?' på internettet

Bogen favner ligesom Videnskab.dk alle videnskaber, både de traditionelt hårde naturvidenskaber, repræsenteret i spørgsmål som 'Virker et sort hul som et badekar?' og 'Hvordan finder man en nål i en høstak?', samt de mere bløde humanistiske og filosofiske videnskaber i spørgsmål som 'Hvad er ingenting?' og  'Kan man gå gennem livet uden at blive forelsket?'

Er du mere til praktiske råd, du kan bruge i hverdagen, kan du læse dig til, hvor meget du tager på af 100 gram chokolade – og hvad der skal til for at smide vægten igen.

Du kan også finde ud af, hvad du skal gøre for at undgå at blive angrebet af en ulv, og om det virkelig kan passe, at man ikke må putte knive i opvaskemaskinen.

Bogen koster 160 kroner og er i handlen i dag, så du kan lige nå at redde årets mandelgave ved at gå på jagt efter 'Hvorfor må man ikke sige neger?' i din lokale boghandel. Bogen kan også købes på internettet.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk