Årets mandelgave: Videnskab.dk's nye bog
Videnskab.dk's nyeste bog giver svar på 77 fantastiske spørgsmål fra vores læsere om alt, fra hvordan sorte huller fungerer, over om danske eller norske vikinger var de sejeste til videnskabelige forklaringer på, hvorfor man ikke må sige neger.

Ét af spørgsmålene i Videnskab.dk’s nye bog lyder, 'Hvor langt kan det menneskelige øje se?' Her får du svaret leveret i en letforståelig video. (Lavet af Kristian Højgaard Nielsen)

Ét af spørgsmålene i Videnskab.dk’s nye bog lyder, 'Hvor langt kan det menneskelige øje se?' Her får du svaret leveret i en letforståelig video. (Lavet af Kristian Højgaard Nielsen)

Hvorfor kan jeg mærke, når nogen stirrer på mig? Hvorfor er der altid modvind på cykelstierne? Gør mikrobølgeovnen maden mindre sund?

Svarene finder du i en ny bog fra Videnskab.dk, 'Hvorfor må man ikke sige neger?' Bogen udkom i efteråret på Politikens Forlag og giver dig svar på i alt 77 finurlige spørgsmål, som læserne af Videnskab.dk gennem årene har stillet vores populære brevkasse, Spørg Videnskaben.

Samtlige svar kommer fra førende danske forskere og er skrevet i den velkendte Videnskab.dk-tone, så alle kan følge med og blandt andet finde ud af, hvorfor det er så sjovt at smadre ting, eller hvorfor hedder det Karlsvognen.

Tredje bog klar efter en pause

Julen kommer altid hurtigere, end man tror – derfor virker det helt logisk, at årets bedste mandelgave udkommer allerede i september: Videnskab.dk’s nye bog, ’Hvorfor må man ikke sige neger?’

Årets bedste mandelgave er Videnskab.dk’s nye bog ’Hvorfor må man ikke sige neger?’.

Hvorfor må man ikke sige neger?' er tredje bog i en trilogi, der også omfatter bestselleren 'Hvorfor lugter mine egne prutter bedst?' (2011) og den opfølgende storsælger, 'Hvad gør mest ondt – en fødsel eller et spark i skridtet?' (2012).

»Vi har holdt en pause i udgivelserne af Spørg Videnskaben-bøger, fordi vi har haft travlt med at udvide andre områder af Videnskab.dk og udgive andre typer bøger om eksempelvis forskningskommunikation

»Men nu er vi klar igen med en bog, der ligesom sine forgængere er spækket med viden og humor, så man er godt rustet til at være midtpunkt til den næste fødselsdag, firmafrokost eller familiefest,« sagde Vibeke Hjortlund, chefredaktør på Videnskab.dk, da bogen udkom i september.

Køb 'Hvorfor må man ikke sige neger?' på internettet

Bogen favner ligesom Videnskab.dk alle videnskaber, både de traditionelt hårde naturvidenskaber, repræsenteret i spørgsmål som 'Virker et sort hul som et badekar?' og 'Hvordan finder man en nål i en høstak?', samt de mere bløde humanistiske og filosofiske videnskaber i spørgsmål som 'Hvad er ingenting?' og  'Kan man gå gennem livet uden at blive forelsket?'

Er du mere til praktiske råd, du kan bruge i hverdagen, kan du læse dig til, hvor meget du tager på af 100 gram chokolade – og hvad der skal til for at smide vægten igen.

Du kan også finde ud af, hvad du skal gøre for at undgå at blive angrebet af en ulv, og om det virkelig kan passe, at man ikke må putte knive i opvaskemaskinen.

Bogen koster 160 kroner og er i handlen i dag, så du kan lige nå at redde årets mandelgave ved at gå på jagt efter 'Hvorfor må man ikke sige neger?' i din lokale boghandel. Bogen kan også købes på internettet.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om Hubbles utrolige billeder her.