Mors bekymringer belaster danske soldater
Vores soldater i Afghanistan har mor med i hovedet, når de patruljerer. Forsvaret bør forberede de pårørende bedre, så de ikke belaster soldaterne, siger en forsker.

Danske soldater har mor med i hovedet, når de patruljerer. En forsker foreslår, at de pårørende bliver bedre forberedt på soldaternes udsendelse til kampzoner som Afghanistan. (Foto: Hærens Operative Kommando)

Danske soldater har mor med i hovedet, når de patruljerer. En forsker foreslår, at de pårørende bliver bedre forberedt på soldaternes udsendelse til kampzoner som Afghanistan. (Foto: Hærens Operative Kommando)

 

Danske soldater på patrulje har svært ved at holde hovedet koldt, hvis de ved, at mor hjemme i Danmark er bekymret.

En ny undersøgelse fra SFI dokumenterer, at det forholder sig sådan, selvom Forsvaret forbereder pårørende og soldater på, hvad det vil sige at være udsendt.

»Det, vi hører soldaterne sige, er, at hvis de har haft en grædende mor i røret, mens de er i Helmand, så har de halvdelen af hovedet derhjemme i Danmark, når de bagefter tager ud på patrulje,« siger ph.d. i antropologi og forsker ved SFI Jens Erik Kofod.

Han har sammen med to andre forskere lavet undersøgelsen 'Hjemvendte soldater - en interviewundersøgelse', som bygger på 44 kvalitative interviews med soldater, pårørende og repræsentanter fra frivillige organisationer samt Forsvaret.

Forsvaret anbefaler opbakning fra familien

Jens Erik Kofod fortæller, at Forsvaret forsøger at klæde de pårørende på til at være 'gode' pårørende for de udsendte.

Det bliver pointeret ved informationsmøder, at det ikke er en god idé for en soldat at tage af sted, hvis beslutningen ikke er accepteret af den nærmeste familie. Soldaternes sikkerhed afhænger nemlig også af, at der er ro på hjemmefronten.

Fakta

En 'god' pårørende bakker således op om soldaten og hans beslutning, når han eller hun tager afsted, selvom de ikke enige i den.

Pårørende har svært ved at håndtere udsendelse

Alligevel har nogle pårørende svært ved at håndtere det, når deres søn eller kæreste er taget af sted.

»En ting er at være enige om beslutningen, inden man tager afsted. Noget andet er så, når virkeligheden melder sig, og man som pårørende sidder derhjemme og skal forholde sig til, hvad der bliver rapporteret i medierne,« siger antropologen.

Jens Erik Kofod fortæller, at nogle soldater faktisk undlader at ringe hjem i længere perioder. På den måde kan de koncentrere sig om deres arbejde uden at skulle tænke på familiens bekymringer. Ulempen er, at så nager den dårlige samvittighed.

Forsvaret har allerede en del arrangementer, hvor man før og efter udsendelse informerer pårørende om soldaternes behov. Jens Erik Kofod mener dog alligevel, at Forsvaret bør gøre mere for at tage hånd om de pårørende, så de bedre kan hjælpe til med at imødegå soldaternes behov - både når de er udsendt, men også når de vender hjem igen.

Undersøgelsen

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.Det sker