Ville det ikke være dejligt, hvis du kunne være sikker på, at personen henne i baren føler sig lige så tiltrukket af dig, som du gør af denne?
Når en single forsøger at kontakte en anden person i ‘romantisk hensigt’, er det naturligvis vigtigt for vedkommende at kunne afgøre forholdsvis hurtigt, om denne anden person er interesseret i en nærmere kontakt eller ej.
Vi ved f.eks. – af sørgelig erfaring – at mange mænd overvurderer en kvindes grad af interesse og modtagelighed for hans romantiske tilnærmelser, så der kan opstå konflikter, frustrationer og eventuelt ligefrem voldelige overgreb. Omvendt ved vi ikke, hvor mange personer der ‘undervurderer’ den interesse, de vækker hos en mulig romantisk partner og dermed måske går glip af et godt parforhold.
Derfor ville naturligvis være bedst, hvis vi alle havde en så god intuition, at vi præcist kunne afgøre, hvor interesseret en anden person er i os selv, men nu viser en ny tysk-amerikansk undersøgelse, at vi faktisk ikke er særlig gode til at bedømme andres interesser for en nærmere romantisk kontakt.
Amerikanere afkoder tyske dates
Den tysk-amerikanske undersøgelse benyttede en række optagelser fra en speed-dating-sammenkomst, der foregik i Berlin og som omfattede 382 unge mænd og kvinder, der var interesserede i at møde en ny romantisk partner. Ved denne speeddating mødte hver person på skift en række personer af det modsatte køn i et mindre lokale, hvor de blot fik tre minutter til at præsentere sig selv og tale lidt sammen. Efter de tre minutter skulle kvinden og manden blot angive på en seddel, om de var interesseret i at indlede et nærmere bekendtskab med samtalepartneren eller ej.
Alle disse korte møder blev optaget på video, så man tydeligt kunne se begge samtalepartnerne. Ud af de mange videooptagelser udvalgte forskere 24 optagelser, således at der ikke var nogen gengangere af hverken mænd eller kvinder på de 24 små film.
Herefter blev filmene fløjet til USA og fremvist for 54 yngre mænd og kvinder, der ikke forstod tysk. Ideen var altså at se, om de unge amerikanere kunne spore graden af interesse for en nærmere kontakt med samtalepartneren hos hver af de 48 mænd og kvinder på de 24 videooptagelser – uden at kunne forstå, hvad de talte om.
For at teste de amerikanske forsøgspersoner med hensyn til om deres intuition var god nok til at vurdere den romantiske interesse mellem to samtalepartnere, blev disse forsøgspersoner bedt om efter hver videofilm at angive med et ja eller nej, om de mente, at henholdsvis manden og kvinden på filmen var ‘romantisk’ interesseret i sin samtalepartner ved slutningen af de tre minutters samtale.
Herefter kunne forskerne sammenholde de amerikanske bedømmeres ‘gæt’ på den indbyrdes interesse med den faktiske interesse, som den fremgik af de tyske speeddateres oplysninger lige efter hver af de tre minutter lange samtaler.
Mænds hensigter lettere at aflæse
\ Fakta
VIDSTE DU
Det mest slående resultat af den tysk-amerikanske undersøgelse er, at det viste sig at være noget lettere at vurdere mændenes interesse end interessen hos deres kvindelige samtalepartnere.
Man skulle måske på forhånd vente, at det ville være let nok for de unge amerikanere at se på de tyske speeddatere, om de var interesseret i hinanden eller ej – selv uden at kunne forstå, hvad de talte om – men det var langt fra tilfældet.
Det mest slående resultat af denne undersøgelse var måske, at det viste sig at være noget lettere at vurdere mændenes interesse end interessen hos deres kvindelige samtalepartnere. De amerikanske bedømmere gættede nemlig rigtigt på, om mændene var interesseret i deres samtalepartner i 60 procent af alle tilfælde, hvilket var ca. 10 procent bedre end, hvis de havde gættet i blinde. Det var altså ikke overvældende tydeligt for de amerikanske iagttagere, om mændene havde været interesseret i deres samtalepartnere – men dog tydeligt nok til at de amerikanske forsøgspersoner noget oftere gættede rigtigt end forkert.
Når det kom til bedømmelsen af de tyske kvinders interesse for deres mandlige samtalepartnere, gættede de amerikanske forsøgspersoner til gengæld næsten helt hen i vejret, idet de kun havde 2 procent flere rigtige gæt, end hvis de havde gættet helt tilfældigt! Heraf kan man altså slutte, at det var meget sværere – grænsende til det umulige – for de amerikanske tilskuere at afgøre, om kvinderne var interesseret i deres mandlige samtalepartnere.
Det viste sig dog også, at nogle af de amerikanske tilskuere havde væsentlig flere rigtige gæt end de fleste andre. Der er altså nogen, der har en ganske god intuition på dette område, mens andre tilsyneladende er næsten helt uden fornemmelse for disse ting. Hvad der i øvrigt karakteriserer de amerikanske bedømmere med eller uden ‘god intuition’, melder denne undersøgelse dog ikke noget om.
Svaret på spørgsmålet om, hvorvidt vi kan se på to samtalepartnere, om de er interesseret i den anden efter et kort møde, er altså, at det nogenlunde kan ses (især af de, der har god intuition) hos mænd, men at det næsten er umuligt at se hos kvinder. Og der er vist ingen grund til at tro, at unge tyske kvinder på dette punkt adskiller sig fra deres medsøstre i Danmark.
Ikke mange match
Til sidst kan vi lige nævne, at heller ikke den indbyrdes interesse blandt de tyske speeddatere matchede særlig godt. Mændene havde i 40 % af alle tilfældene ytret interesse for en nærmere kontakt med den kvinde, de havde talt med, mens kvinderne havde været lidt mere kræsne og kun ytret interesse i 33 % af de mænd, de havde truffet. Man kunne så tro, at der var næsten 33 % tilfælde med ‘gensidige valg’, hvis kvinderne havde valgt mænd, der også havde valgt dem – men faktisk var der kun i 15 % af tilfældene tale om gensidig valg – hvilket speeddaterne så fik oplyst.
Det tyder på, at kvinderne ligeså ofte havde ‘valgt’ en mand, der ikke var interesseret i dem som en, der var.
Lavet i samarbejde med Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, Aarhus Universitet.