Hvad er det egentlig, at CIA interesserer sig for?
Hvordan arbejdede den frygtede østtyske efterretningstjeneste Stasi? Og virker det overhovedet efter hensigten, det arbejde som KGB og alle de andre hemmelige tjenester foretager sig?
Det er den slags dystre og hemmelige spørgsmål, som adjunkt Thomas Wegener Friis fra Syddansk Universitet drages af.
Efterretningstjenesterne blomstrede op under den kolde krig, med CIA, FBI, KGB og Stasi som de mest prominente.
Men faktisk ved forskerne ikke ret meget om, hvad der blev spioneret i – og hvorfor.
Dengang var den danske efterretningstjeneste interesseret i de åbenlyse fjender som DDR, Polen og Sovjetunionen.
Men omvendt var de danske myndigheder ikke særligt interesseret i, at der var spioner fra Ungarn, Rumænien, Bulgarien og Tjekkoslovakiet i Danmark. For det var der.
Big Brother is watching you
I det daværende DDR var Ministeriet for Statssikkerhed – i folkemunde blot kendt som Stasi – berygtet for at have øjne og ører overalt. Deres opgave var at holde det kommunistiske parti ved magten, men på trods af et næsten ubegrænset budget og tilsvarende magt, lykkedes det dem alligevel ikke.
Derfor, mener Thomas Wegener Friis, er det interessant at undersøge, hvad der virker og hvor meget frihed borgerne er villige til at afgive.
Både i forhold til den sikkerhed de opnår og den sikkerhed de bliver stillet i udsigt. Og spørgsmålet er blevet endnu mere relevant efter terrorangrebene den 11. september 2001. Se Thomas Wegener Friis fortælle om sit arbejde med statshemmelighederne.