Hvor i landet bliver folk 100 år?
Statistikker viser, at der er sammenhæng mellem din chance for leve længe og dit geografiske ophav. Læs med, og find ud af, hvor de 100-årige kommer fra.
100 år gammel alder Danmark geografi

Forskere har kigget på statistikkerne og fundet ud af, hvor der findes 'hotspots' for at blive 100 år i Danmark. (Foto: Shutterstock)

Forskere har kigget på statistikkerne og fundet ud af, hvor der findes 'hotspots' for at blive 100 år i Danmark. (Foto: Shutterstock)

Hvis kongehuset bliver ved at sende lykønskningsbreve til alle danskere, der fylder 100 år, skal kongen eller dronningen i år 2050 skrive mere end 1.900 fødselsdagskort.

I 2017 var det kun 541.

Danskerne bliver altså ældre og ældre. Vores middellevetid har aldrig været højere, end den er nu, og den vokser stadig. Derfor har der heller aldrig været så mange danskere, der har passeret 100 år.

I starten af 2018 var der 1.079 personer på 100 år eller mere i Danmark. Men hvad er dine chancer for at blive 100 år?

To faktorer, der afslører dine chancer

Hvis du er mand, er de knap så gode. Selvom mænd også bliver ældre end nogensinde før, er det kvinderne, der er alderspræsidenter. Hele 86 procent af de 100+-årige danskere er kvinder.

Men uanset om du er mand eller kvinde, så viser data fra Danmarks Statistik, at dine eller dine forældres eller bedsteforældres chancer for at blive 100 også påvirkes af, hvor du blev født, og hvor du boede på din 71-års fødselsdag.

Men hvorfor er det sådan, og hvor i Danmark er dine chancer så bedst?

Jagten på de 'blå zoner'

Vi ved en del om, hvorfor levetiden stiger verden over: Sundere befolkninger, højere levestandard, bedre lægevidenskab og især bedre behandling af de kroniske sygdomme, der rammer de fleste i den sidste del af livet.

Men der er også meget, vi ikke ved om, præcis hvem det er, der lever længe og hvorfor.

Derfor er aldringsforskere interesseret i de steder på verdenskortet, hvor folk er særligt tilbøjelige til at blive ekstremt gamle. Hvis man kan finde ud af, hvad det er, folk gør anderledes på Sardinien, på den japanske halvø Okinawa og i andre såkaldte ’blå zoner’, hvor der er særligt mange, der bliver 100 år, kan man måske bruge det til at løse aldringens gåde.

Vi har forsøgt os med at finde aldrings-hotspots i Danmark.

blå zone alderdom Danmark 100 år Fyn gammel

Figur 1: Danskere født inde i cirklen i 1906-15 har 37 procent større chance for at blive 100 år end dem født udenfor. (Figur: Anne Vinkel Hansen et. al i Aging)

Danske hotspots for 100-årighed

Hvis man gerne vil rejse spændende steder hen og undersøge, hvordan den lokale livsstil fører til flere 100-årige, kan man nu gøre det på sit rejsekort.

Der findes nemlig et dansk aldrings-hotspot der dækker et område omkring Langeland. De, der er født her i perioden fra 1906 til 1915, er 37 procent mere tilbøjelige til at blive 100 år end folk født i resten af landet. 

Interessant nok handler det præcis om, hvor man er født: Folk, der flytter til dette område senere i livet, er ikke mere tilbøjelige til at blive 100 år, mens de, der er født der, har større chance for at runde de 100, om de så flytter væk senere i livet eller ej.

Hvad end årsagerne er, drejer det sig om noget, der sker tidligt i livet og hænger ved langt ind i alderdommen.

Flyt til Nordsjælland eller Midtjylland og lev længe

Hvis man i stedet spørger, hvor man skal flytte hen for at forøge sine chancer for at blive 100, er der to områder, hvor chancen er højere blandt dem, der bor netop dér som 71årige.

Det drejer sig om et område i Nordsjælland, og ét i Midtjylland.

Og hvor hotspottet på Langeland kun var til nytte for folk født dér, er det kun dem, der er flyttet til Nordsjælland, der lever længere end resten af landet – folk, der har boet der hele livet har ingen fordele.

I Midtjylland, derimod, er det både folk født i hotspottet og tilflyttere, der lever længere.

Nordsjælland Midtjylland alderdom 100 år Danmark gammel

Figur 2: Danskere bosat inden i cirklen i Nordsjælland har 46 procent større chance for at blive 100 år end dem udenfor. For cirklen i Midtjylland er det 44 procent større chance. (Figur: Anne Vinkel Hansen et. al i Aging)

Tænk over dette, inden du prøver 'Langelands-diæten'

Det siger en del, at svaret på, hvor i Danmark folk er mest tilbøjelige til at leve 100 år, ændrer sig så meget, alt efter hvordan man formulerer spørgsmålet.

Hvor folk befinder sig i deres alderdom, både geografisk og helbredsmæssigt, er resultatet af et helt livsforløb af begivenheder, og hvordan folk bevæger sig rundt på Danmarkskortet har en del at gøre med, hvor sunde, rige og tilbøjelige til at leve længe de er.  

Og derudover skal vi huske på, at steder ændrer sig over tid.

Vi ved ikke, hvad det er, der gør folk født på Langeland i netop denne periode mere tilbøjelige til at blive 100 år. Årsagerne kunne være nogle vaner, de lærte i deres barndom og har holdt fast i, eller noget særligt sundt ved det langelandske klima. Men det kan også dreje sig om historiske faktorer, der er forsvundet i mellemtiden.

Det er værd at holde for øje, inden man omlægger sin livsstil til at følge 'Langelandsdiæten' – eller læser for mange af de livsstilsbøger, der forsøger at lære folk at leve, som de gør i de kendte 'Blå  Zoner'.

Forskerzonen

Denne artikel er en del af Forskerzonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde. Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

Forskerzonen er støttet af Lundbeckfonden.

Hvor bliver folk 100 år om 100 år?

Det bliver desværre først om et par år, vi kan afgøre, om folk født på Langeland i 2018 stadig har større chance for at blive 100 år.

Men hvis du har planer om at blive født på Langeland, er det nok stadig klogere af gøre det nu end for 100 år siden.

Hvor 0,4 procent af de danskere, der blev født i 1900 levede mindst 100 år, var det 0,8 procent af dem født i 1917. Og de mest optimistiske forskere tror, at halvdelen af dem, der bliver født i 2018 stadig vil være i live om et århundrede.

Så svaret på, hvor folk bliver 100 år om 100 år er nok: Temmelig mange steder!

Denne artikel bygger på vores studie i tidsskriftet Aging. Studiet er finansieret af en bevilling fra Novo Nordisk Fonden. 

Sådan fandt vi hotspots for 100-årige

De tre hotspots er fundet ved et såkaldt 'Kulldorff scan'. Vi tegnede alle cirkler på kortet, der indeholdt højst fem procent af befolkningen.

Vi beregnede forventet antal 100-årige i hver cirkel ud fra køn og fødeår for dem, der var født i cirklen/boede i cirklen som 71-årige.

Dernæst fandt vi den cirkel, der skilte sig mest ud fra resten af kortet, målt i forskellen mellem forventet og observeret antal 100-årige (hvor vi også tog højde for hotspottets størrelse, sådan at forskelle talte mere, hvis de gjaldt for et større antal mennesker).

Vi testede, om forskellen på denne cirkel var større, end hvad der kunne forklares med tilfældig variation og rapporterede så alle cirkler, hvor forskellen var statistisk signifikant – én cirkel for fødested og to cirkler for bopæl.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om det utroligt velbevarede dinosaur-foster, som du kan se herunder.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk