Falsk 'gudehjelm' tog fusen på 193 forsøgsdeltagere
Kilde: 
23 januar 2018

I et nyt studie om, hvordan alkohol påvirker vores spiritualitet, udført af hollandske forskere, blev 193 testpersoner bedt om at tage en særlig hjelm på under en festival.

Hjelmen, der blev kaldt 'gudehjelmen', havde ledninger tilkoblet, og angiveligt ville en svag elektrisk strøm sende signaler til hjernen, hvilket skulle gøre, at forsøgspersonerne kom mere i kontakt med deres spirituelle side.

78,5 procent af forsøgspersoner berettede efter 15 minutter med hjelmen på, at de kunne mærke en underlig og tiltagende følelse i kroppen.

En rapporterede endda ifølge Sciencealert.com, at;

»Jeg følte, at hjelmen tog kontrollen over mig. Mit hoved begyndte at snurre rundt om sig selv, og det samme gjorde mine øjne.«

En anden fortalte følgende om oplevelsen med hjelmen:

»Jeg blev frakoblet stolen, og jeg svævede. Skrivebordet begyndte at ryste vildt, og jeg følte tilstedeværelsen af en mørk figur ved siden af mig. Den hviskede noget i mit øre, som jeg ikke kunne forstå.«

Men hjelmen var intet andet end en almindelig, sølvmalet skaterhjelm, hvor forskerne havde klistret funktionsløse ledninger på.

De deltagende personer blev altså godt og grundigt narret, men det var ikke uden grund.

Forskerne ønskede nemlig at teste, hvorvidt festivalgængere, der var påvirkede af alkohol i højere grad følte de spirituelle oplevelser i forhold til dem, der ikke havde indtaget alkohol. 

Men det var der intet, der tydede på;

»Vi fandt ikke nogle beviser for, at alkohol øgede folks forhold til manipulationen, men fremtidige studier kan udrede dette ved at bruge højere doser alkohol i en mere valid kontekst,« skriver forskerne i studiet, ifølge Sciencealert.com.

Studiets resultater er udgivet i tidsskriftet Religion, Brain and Behavior.

ie

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.