Sponseret af Danmarks Frie Forskningsfond

Danmarks Frie Forskningsfond har betalt for produktionen af dette indhold.

Global fattigdom og ulighed: Er velfærd kun for de heldige?
Et nyt forskningsprojekt skal undersøge, hvad der sker, når man overlader bekæmpelsen af global fattigdom og ulighed til virksomhederne.

Er ideen om velfærd til alle en utopi? Christian Christiansen vil undersøge hvordan virksomhederne har ændret måden, vi bekæmper global fattigdom og ulighed på.
(Foto: Shutterstock)

Er ideen om velfærd til alle en utopi? Christian Christiansen vil undersøge hvordan virksomhederne har ændret måden, vi bekæmper global fattigdom og ulighed på. (Foto: Shutterstock)

 

Der var engang i 90'erne, hvor store multinationale selskaber, som Nike og Disney, trak skandaløse overskrifter på grund af deres behandling af medarbejdere i udviklingslande.

Siden dengang er der sket meget – både små og store virksomheder har arbejdet aktivt for at udskifte de skandaløse overskrifter med hjertevarmende solstrålehistorier. I dag finder du kun undtagelsesvis internationale virksomheder uden en Corporate Social Responsibility-strategi (CSR). Men graden af hvor meget ansvar, virksomhederne tager, veksler enormt.

I et nyt forskningsprojekt vil adjunkt og forsker ved Aarhus Universitet Christian Christiansen undersøge, om virksomhedernes indsats ude i verden har ændret måden, vi bekæmper global fattigdom og ulighed på.

»Min tese er, at vi har forladt ideen om at give alle mennesker rettigheder og i stedet har overladt ansvaret for bekæmpelse af fattigdom og ulighed til virksomhederne. Hvis man ikke er i en virksomhed, der har valgt at tage et særligt ansvar, så er der, samfundet betragtet, en hel masse i sådan et system, der falder fuldstændig igennem.«

»Har vi forladt idealet om 'velfærd for alle'?«

Tidligere var idealet, som formuleret af FN, at staterne skulle sikre basale rettigheder til alle mennesker.

I dag er idealet i højere grad, at det er virksomhederne, der skal sørge for ordentlig løn, sunde og sikre arbejdsforhold og endda sygesikring til deres ansatte i alle dele af verden. De er dog ikke forpligtet til det ved lov, og det er ikke alle virksomheder, som efterlever dette ideal.

Fakta

Forskningsprojektet påbegyndes til juli (2014) og fortsætter to år frem. Det er finansieret af Det Frie Forskningsråd. I løbet af perioden vil Christian Christiansen tilbringe tid i New York og Cambridge i forbindelse med forskningsprojektet.

»På trods af masser af positive historier om virksomheder, der tager ansvar ude i verden, så vil der altid være mennesker, der ikke er tilknyttet nogen virksomhed, og som hægtes af den udvikling. Min forskning vil tage udgangspunkt i den problemstilling, gå bagom og undersøge, hvordan vi kom til at bekæmpe fattigdom og ulighed på den måde,« siger Christian Christiansen.

Chokket efter 2. Verdenskrig

I sit forskningsprojekt, som er økonomisk støttet af Det Frie Forskningsråd, skelner Christian Christiansen mellem to grundlæggende måder at betragte bekæmpelsen af global fattigdom og ulighed på.

  • Den ene såkaldte 'rettighedstænkning' blev skrevet ind i FN’s Menneskerettighedserklæring fra 1948 efter 2. Verdenskrig og Holocaust. Den bygger på en tro på, at alle mennesker har ret til velfærd i forskellige afskygninger.

»Rettighedstænkningen tager udgangspunkt i, at alle mennesker har en række basale økonomiske og sociale rettigheder, såsom retten til mad, medicin, tøj, ordentlig løn, ordentlige arbejdsforhold og forskellige andre ting,« siger Christian Christiansen.

Man kan, ifølge Christian Christiansen, på mange punkter sammenligne rettighedstænkningen med den skandinaviske velfærdsmodel, som vi har herhjemme, hvor høje skatter sikrer alles velfærd.

I sit forskningsprojekt vil Christian Christiansen fokusere på perioden fra 1970’erne og fremefter, hvor menneskerettighedstænkningen får vind i sejlene med blandt andet Amnesty og Human Rights Watch i front.

Fra ret til ansvar og fra stat til virksomheder

Rettighedsorganisationerne, Amnesty og Human Rights Watch, fokuserer dog primært på politiske og civile rettigheder, hvilket ikke dækker over løn og arbejdsforhold, hvor vi skal finde den anden af de to tænkemåder:

  • Den anden måde at betragte fattigdomsbekæmpelse, er den såkaldte 'ansvarlighedstænkning', som ankommer med globaliseringen, hvor virksomhederne bryder nationale barrierer med hele verden som markedsplads. Den bygger på en tro på, at man har et ansvar for sin virksomhed og dens medarbejdere, leverandører osv. Dette ansvar varetages af virksomhederne igennem deres CRS-strategi.

Christian Olaf Christiansen er 33 år, og adjunkt på Idéhistorie ved Aarhus Universitet. Han har en kandidat og en ph.d. i Idéhistorie fra Aarhus Universitet og har i de seneste tre år arbejdet med et kollektivt postdoc-projekt om økonomisk rationalitet.

Da globaliseringen melder sin ankomst – ordet blev første gang brugt i en dansk avis i 1990 – begynder virksomhederne at udnytte mulighederne for at sænke produktionsomkostninger. Det betyder lav løn og dårlige arbejdsforhold.

»Den globalisering, vi får i 90’erne, er en økonomisk globalisering med fokus på fri handel. Det er ikke en ’rettigheds’-globalisering – i hvert fald ikke hvad angår sociale og økonomiske rettigheder. Snarere tværtimod,« siger Christian Christiansen.

Handelsfriheden har nogle konsekvenser, der kulminerer i store rettighedsskandaler om blandt andet børnearbejde. Det bliver begyndelsen på CSR-bølgen, som hurtigt tager fart.

Man kan på flere punkter sammenligne ansvarlighedstænkningen med den amerikanske model, hvor virksomheder traditionelt har varetaget mange af de velfærdsopgaver, som er statens opgave i den skandinaviske velfærdsmodel. Det gælder for eksempel sygesikring.

 

Er velfærd til alle et utopisk projekt?

Alt imens CSR-bølgen i dag fortsat ruller fremad, så fremstår ideen om velfærd til alle, som formuleret i FN's Menneskerettighedserklæring fra 1948, som en uindfriet drøm.

Ifølge Christian Christiansen kan der være mange forklaringer på, hvorfor det aldrig lykkedes at få stater til at arbejde sammen om basale rettigheder til alle mennesker. Måske var velfærd for alle blot et utopisk projekt fra begyndelsen?

Fakta

Global Compact: Initiativet blev startet i 1999 af FN med det formål at inddrage virksomheder i løsningen af nogle af verdens sociale og miljømæssige udfordringer. Virksomheder opfordres til at støtte op om 10 specifikke rettighedspunkter, herunder arbejdstagerrettigheder og menneskerettigheder, samt at fremme bæredygtig udvikling.

Men hvor rettighedstænkningen i det mindste i udgangspunktet var tiltænkt alle, så gælder ansvarlighedstænkningen kun de få heldige, der er i en virksomhed, der tager særligt ansvar.

 

Potentiel tredje bølge

I Danmark er fokus og vægtningen af virksomheders CSR-strategi så langt fremme, at man har skrevet det ind i lovgivningen. Ifølge Christian Christiansen kan den udvikling betyde flere ting.

»Det kan være et tegn på, at det her måske ikke bare er en overgang fra stat til det frie marked, men at der er en tredje bølge på vej, som vil forme sig mere som et samarbejdssystem mellem stater og virksomheder. En hybrid, hvor man fokuserer på, både hvad staten kan gøre, og hvad virksomhederne kan gøre,« siger Christian Christiansen, som dog understreger, at Danmark er et noget atypisk eksempel i den globale helhed.

»Mit fokus er en global dagsorden, og her er helt centrale spillere den amerikanske stat og bestemte institutioner inden for FN-systemet,« lyder det fra Christian Christiansen.

 

FN under lup

For at fastslå, om der virkelig er fundet et paradigmeskifte sted fra 1970 og op til i dag, vil Christian Christiansen først og fremmest analysere en masse tekster fra perioden, især om økonomisk udvikling.

Han vil blandt andet undersøge periodens mest fremtrædende kritik og forsvar for ideerne om universelle sociale og økonomiske rettigheder og om virksomhedernes sociale ansvar. Analysen af disse tekster bliver derudover suppleret med et organisationsperspektiv, for at se hvordan vigtige aktører konkret har engageret sig i kampen om at definere rettigheder og ansvar.

I sidste del af opgaven bliver særligt FN en central case. FN’s Global Compact-initiativ fra 1999 er, ifølge Christian Olaf Christiansen, et af de bedste eksempler på paradigmeskiftet – specielt set i betragtningen af, at FN med Menneskerettighedserklæringen oprindeligt gik forrest i kampen for universelle rettigheder for alle.

»Selv FN har indset, at virksomhederne har overtaget den her dagsorden. Det illustrerer Global Compact-initiativet, der er en måde, hvorpå virksomheder kan tilskrive sig, at de vil arbejde for forskellige menneskerettigheder og rettigheder,« siger Christian Christiansen.
 

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk