Nye stykker af Dødehavsrullerne afkodet: Handler om oldtidssekts højtid
Nogle af tekststykkerne var mindre end 1 cm2 store. (Foto: University of Haifa)

Nogle af tekststykkerne var mindre end 1 cm2 store. (Foto: University of Haifa)

Nogle af tekststykkerne var mindre end 1 cm2 store. (Foto: University of Haifa)

Kilde: 
23 januar 2018

Israelske forskere har samlet og afkodet 60 små fragmenter af Dødehavsrullerne.

De afkodede tekststykker handler om en gammel jødisk højtid, der har markeret de skiftende årstider. Det skriver bbc.com.

Dr. Eshbal Ratson og professor Jonathan Ben-Dov fra Haifa University i Israel har brugt mere end 1 år på at samle de 60 tekstfragmenter. Nogle af dem var mindre end 1 cm2 store, og teksten er skrevet i kodesprog.

Det samlede og afkodede puslespil handler om højtiden ved navn Tekufah. Den blev dyrket for at markere de skiftende årstider fire gange om året af den jødiske oldtidssekt Essene, der fulgte en særlig kalender med 364 dage.

Ordet Tekufah bliver også brugt på moderne hebraisk og betyder 'periode'.

De israelske forskere er blevet hjulpet af små notater fra en skriftlærd, der har rettet fejl og mangler i tekstens margen. 
»Det rare er, at disse kommentarer var ledetråde, der hjalp mig med at regne puslespillet ud – de viste mig, hvordan rullen skulle samles« siger Dr. Ratson til det israelske medie Haaretz.

De 900 Dødehavsruller blev fundet i grotter i Qumran ved Det Døde Hav mellem 1947 og 1956. Rullerne stammer fra det fjerde århundrede f.v.t. eller tidligere og regnes for at være den ældste udgave af den hebraiske bibel, man kender til.

Den israelske undersøgelse er publiceret i tidsskriftet Journal of Biblical Literature.

mdm

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.