Forældre har længere alderdom end barnløse
Kilde: 
14 marts 2017

Børn larmer, koster mange penge, tager masser af tid - og så kan de forlænge dit liv. 

Det viser et nyt studie fra Karolinska Instituttet i Sverige, skriver The Guardian. 

Ældre mennesker har nemlig mindre risko for at dø, hvis de er blevet forældre, viser studiet, der er publiceret i tidsskriftet Journal of Epidemiology and Community Health.

Det kan skyldes, at børnene hjælper deres forældre med pleje og støtte, og at mennesker med børn får en sundere livsstil end dem uden, mener forskerne.

Forskerne fra Karolinska Instituttet brugte data fra det svenske nationalregister til at følge med i aldringen hos næsten 1,5 millioner svenskere født mellem 1911 og 1925.

Her kunne de se, at jo ældre testpersonerne blev, jo større var sandsynligheden - ikke overraskende - for, at de døde, men hos dem, der havde børn, var den forventede levetid længere. 

Især hos mænd viste studiet en stor forskel. I en alder af 60 år kunne en mand i studiet uden børn således forvente at have 18,4 år tilbage at leve i, mens en mand med børn kunne forvente at leve de næste 20,2 år. Altså næsten to års forskel.

Hos kvinderne var forskellen lidt mindre med henholdvis 23,1 år uden børn og 24,6 med børn.

»Sammenlignet med alle andre forhold, der kan påvirke din risiko for at dø, når du er ældre, er det at have et barn ikke blandt de største,« forklarer Karin Modig, der er medforfatter på studiet fra Karolinska Instituttet til The Guardian og tilføjer:

»Men der er stadig en betydelig forskel på levealderen på 1,5 procent (for 90-årige mænd, red.).«

sj

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.