Ekstreme minusgrader og vilde farver: Fotokonkurrence hylder de mest spektakulære billeder af nordlys
Se billederne fra fotokonkurrencen 2021 Northern Lights Photographer of The Year
Nordlys i usa

Foto: Marybeth Kiczenski

Foto: Marybeth Kiczenski

Nordlys -  det grønne, glimtende bølger, der bryder frem på en mørk nattehimmel og væder alt i sit mærkværdige skær.

Fænomenet, der opstår, når elektrisk ladede partikler fra Solen rammer Jordens magnetfelt, giver et spektakulært syn for dem, der er så heldige at opleve det. 

Har man endnu ikke haft muligheden, kan fotokonkurrencen 2021 Northern Lights Photographer of The Year, der hvert år hylder de bedste billeder af nordlys, være et lille plaster på såret. Konkurrencen giver nemlig muligheden for at dykke ned i dette års 25 flotteste billeder af naturfænomenet. 

Nordlys set fra hele verden

Billederne på dette års liste er taget i hele verden, herunder USA, Canada, Rusland, Finland, Sverige, Norge, Island, Australien og New Zealand, af 25 forskellige fotografer med 13 forskellige nationaliteter.

Nordlys-sæsonen strækker sig fra september til april på den nordlige halvkugle, mens den går fra marts til september på den sydlige, 

Allerbedst er det, hvis man fanger lyset, når det er forårs- eller efterårsjævndøgn (henholdsvis 23. marts og 23. september). Her giver orienteringen af Jordens akse nemlig det bedste lys.

Og selvom det nordlys, der viser sig på den nordlige halvkugle, også er synligt fra byer, får man det klareste lys, hvis man befinder sig et sted, hvor himlen er komplet mørk og fri for lysforurening.

Billederne til fotokonkurrencen udvælges hvert år af bloggen Capture the Atlas. 

Skovens lys 

Billedet her er taget i Alaska af fotografen Marx Adamus. I området ligger temperaturen ofte og svinger omkring de minus 30 grader Celsius, og de store snelag, der let går i stykker, gør det til et svært tilgængeligt område. 

skovens lys

Foto: Marc Adamus

Vulkansk Aurora Borealis

En måned inde i et vulkanudbrud på Island, har fotografen Jeroen Van Nieuwenhove fanget billedet her. 

Han fortæller til Capture The Altas, at han målet var at få de grønne farver fra nordlyset til at blande sig med de røde flammer fra vulkanen. 

vulkan nordlys

Foto: Jeroen Van Nieuwenhove

Tranquil

Fotografen Larryn Rae vandrede rundt i området Lake Tekapo i New Zealand, da der pludselig poppede beskeder op på mobilen, der fortalte, at der var mulighed for polarlys. Hun satte kursen ned mod søbredden, hvor hun fangede lyset, mens Solen var på vej ned, og nattehimlen begyndte at vise sig. 

I et par timer gav det et denne flotte palette af lys, der dansede på himlen over søen. 

nordlys over sø

Foto: Larryn Rae

Når stjernerne står på linje

Fotografen Joshua Snow har fanget billedet her, da han var på tur i det bjergrige Yukon-område i det vestlige Canada. 

stjerner og lys

Foto: Joshua Snow

Polar-snemonstre

For Sergey Korolev, der står bag billedet her, var målet at fange nordlyset, men samtidig sikre, at også landskabet på jorden fik lov til at spille en rolle. 

I dette billede, der er taget på Kola-halvøen i Rusland, har han således fanget et ‘snemonster’, som Sergey Korolev selv beskriver som et alien-agtigt sceneri. 

snemonster

Foto: Sergey Korolev

Spektrum

Nordlysets fulde spektrum over en nattehimmel i Island. 

nordlys island

Foto: Stefan Libermann

Julemandens hytte

Fotografen Olli Sorvari har taget dette billede af nordlys over en sneklædt hytte i Finland.

snehytte

Foto: Olli Sorvari

Aurora Australis

Også fra den sydlige halvkugle er polarlyset synligt. I Australiens sydligste stat, Tasmanien, har fotografen David Oldenhof fanget billedet her. 

aus nordlys

Foto: David Oldenhof

Vil du se mere? 

Hvis du vil se flere billeder fra konkurrencen, kan du klikke her. 


rf

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk