I en undersøgelse publiceret i ‘Science Express’ i denne uge, benyttede forskere funktionel magnetisk resonanstomografi (fMRI) til at scanne hjernerne på personer som tog en række svære valg.
Valgene handlede om hvordan de skulle fordele mad til børn på et børnehjem i Uganda. Eksperimentet foregik ved at deltagerne benyttede sig af animationer på en pc.
Resultatet
Deltagerne i undersøgelsen valgte med overvældende margin at bevare retfærdigheden på bekostning af effektiviteten.
»De var alle ganske lidt tilbøjelige til at være uretfærdige,« som forsker Ming Hsu ved University of Illinois siger det i en meddelelse fra universitetet.
Forskerne bag undersøgelsen hører altså hjemme ved det nævnte universitet, og ved California Institute of Technology, USA. De antyder at de vurderinger vi foretager af retfærdighed, er mere forankret i følelser end i fornuft. Deres fund støtter ellers andre undersøgelser som viser at de fleste personer har temmelig lille accept for uretfærdighed.
Tre områder i hjernen
Forskernes fMRI-scanning viser at forskellige områder i hjernen aktiveres og behandler spørgsmål om ineffektivitet og uretfærdighed. Hjerneområderne insula, putamen og caudate blev aktiveret på forskellige måder, og på forskellige trin i beslutningsprocessen, oplyser Hsu i en meddelelse fra universitetet. Aktivering af insula varierede fra valg til valg, afhængigt af hvor retfærdige mulighederne var. Aktivitet i putamen var tilsvarende afhængigt af hvordan effektivitetsgraden ændrede sig. Til forskel fra disse to hjerneregioner, så det ud til at caudate forenede både retfærdighed og effektivitet når beslutningen blev taget. Insula er kendt for at spille en nøglerolle i bevidstheden om kropslige tilstande og følelser. »Det at insula involveres, ser ud til at støtte opfattelsen om at følelser spiller en rolle i en persons holdning til uretfærdighed,« siger Hsu.

(Foto: L. Brian Stauffer, University of Illinois News Bureau.)
Hårdt for deltagerne
»Moral er et tema som har bred interesse; hvad det er, som gør os moralske og hvordan vi vælger det ene frem for det andet i vanskelige situationer,« siger Hsu.
Netop interessen for etiske og moralske dilemmaer gjorde at deltagerne i undersøgelsen holdt ud, til trods for den mentale smerte det indebar at kæmpe med svære valg. »Ganske mange kom ud og sagde: ‘dette er det værste eksperimentet jeg nogensinde har været med til. Jeg vil aldrig gøre noget lignende igen’,« fortæller Hsu i meddelelsen fra University of Illinois.
Reference:
Ming Hsu, Cédric Anen, Steven R. Quartz. The Right and the Good: Distributive Justice and Neural Encoding of Equity and Efficiency. Publiceret i Science Express, 8. maj 2008; 10.1126/science.1153651|
© forskning.no. Oversat af Johnny Oreskov