Der er 10 katastrofale trusler mod menneskeheden lige nu, og coronavirus er kun én af dem
Hvis politikere på nationalt og globalt plan ikke bruger forskningen til at forstå og afværge de potentielle trusler, kan det have fatale konsekvenser for menneskeheden, mener to australske forskere.
trusler mod menneskeheden klimaforandringer corona

Det er ikke kun coronakrisen, der truer os. Den australske 'Kommission for menneskets fremtid' opstiller 10 punkter, der er de største farer mod menneskets civilisation lige nu. (Foto: Shutterstock)

Det er ikke kun coronakrisen, der truer os. Den australske 'Kommission for menneskets fremtid' opstiller 10 punkter, der er de største farer mod menneskets civilisation lige nu. (Foto: Shutterstock)

Partner The Conversation

Videnskab.dk oversætter artikler fra The Conversation, hvor forskere fra hele verden selv skriver nyheder og bringer holdninger til torvs

Fire måneder inde i 2020 kan vi allerede se på året som et bemærkelsesværdigt udstillingsvindue for eksistentiel og katastrofal udsathed.

I Australien har vi oplevet slem tørke, ødelæggende bushfires og en medfølgende, giftig røg, tørkelagte byer – alle begivenheder, der demonstrerer konsekvenserne af menneskeskabte klimaforandringer.

Mens det ovenstående måske synes som isolerede trusler, er de alligevel en del af et større puslespil, hvor alle brikkerne er forbundet med hinanden.

En rapport med titlen 'To Survive and Thrive in the 21st Century’ (at overleve og trives i det 21. århundrede, red.) er blevet udgivet af den australske ’Kommissionen for menneskets fremtid’.

Her fremgår ti mulige katastrofer, der kan gøre livet svært for menneskeheden.

Disse trusler er i en ikke-prioriteret rækkefølge:

 • Et fald i naturressourcer, særligt vand.
 • Økosystemers kollaps og tab af biodiversitet.
 • Befolkningsvækst større end Jordens bæreevne.
 • Global opvarmning og menneskeskabte klimaforandringer.
 • Kemisk forurening af Jordsystemet, inklusiv atmosfæren og havene.
 • Faldende fødevaresikkerhed og ernæringskvalitet.
 • Atomvåben og andre masseødelæggelsesvåben.
 • Pandemier af nye sygdomme uden behandlingsmuligheder.
 • Fremkomsten af kraftfuld og ukontrolleret, ny teknologi.
 • En manglende evne til at respondere globalt og nationalt præventivt på de ovenstående trusler.

Starten på en ny diskussion

Kommissionen for menneskets fremtid blev etableret sidste år efter diskussioner ved Australian National University om, hvad de største trusler mod menneskeheden var, hvordan man skulle håndtere dem og forhåbentligt løse dem.

Vi var vært ved den første rundbordsdiskussion sidste måned for mere end 40 inviterede akademikere, tænkere og politikere.

Det fremgår af kommissionens rapport, at vores arts evne til at gøre omfattende skade på sig selv er accelereret siden midten af det tyvende århundrede.

Globale tendenser indenfor demografi, information, politik, krigsførelse, klima, miljøforurening og teknologi har kulmineret og skabt et helt nyt risikoniveau.

 
ansigtsgenkendende teknologi trussel mod menneskeheden ai

Truslerne mod menneskeheden er mange og forskellige, men de er fælles om én ting: De er forbundne. Den nuværende pandemikrise har for eksempel haft stor effekt på udviklingen af ny overvågningsteknologi i Kina, Sydkorea og Israel. (Foto: Shutterstock)

Signifikant, katastrofal og eksistentiel fare

De forskellige risici, som opstår nu, er forskellige, globale og komplekse.

Hver er et bud på en 'signifikant' fare mod menneskets civilisation, en 'katastrofal' fare, eller den repræsenterer værst af alt en 'eksistentiel' fare mod hele menneskehedens beståen.

De forskellige farer er forbundne. De stammer fra de samme fundamentale årsager og må blive imødegået på en måde, så enhver individuel fare ikke fremstår værre.

Det betyder, at de eksisterende systemer, som vi tager for givet, inklusiv vores økonomi-, fødevare-, energi-, produktions-, affalds-, samfunds- og politiske systemer  - sammenlagt med vores relation til Jordens naturlige systemer – må undergå en større undersøgelse og efterfølgende reform.

Fakta
Forskerzonen

Denne artikel er en del af Forskerzonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde.

Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

Forskerzonen er støttet af Lundbeckfonden.

COVID-19: En lektion om forbundethed

Det er fristende at undersøge hver enkelt trussel som enkelttilfælde, men med coronakrisen kan vi se, at det hele er forbundet.

Responsen til coronavirussen har indtil videre haft en positiv effekt på klimaforandringerne med blandt andet markante fald i karbonforureningen over storbyer, en øget diskussion om kunstig intelligens og brugen af data (inklusiv ansigtsgenkendende teknologier) og forandringer i den globale sikkerhed, særligt i forbindelse med en forestående massiv, økonomisk forandring.

Det er ikke muligt at 'løse' COVID-19-krisen uden også at påvirke andre trusler på den ene eller anden måde.

Delt fremtid, delt fremgangsmåde

Kommissionens rapport forsøger ikke at løse hver enkel trussel, men vil i højere grad tegne et kort over, hvilken forskning og tænkning der sker indenfor områderne og finde fællestræk og -temaer.

At forstå videnskab, bevisførelse og analyse er nøglen til at finde den bedste måde til at adressere truslerne og dermed finde løsningerne.

Der har været behov for en evidensbaseret tilgang til at lave ny politik i årevis.

En manglende værdsættelse for videnskab og evidens fører til absolutte risici, som vi har set det med klimaforskningen.

En samtale, der involverer videnskaben

Menneskets fremtid involverer os alle sammen. At forme den fremtid kræver en samarbejdende, inkluderende og alsidig diskussion.

Vi burde søge råd fra politologer og sociologer for at finde ud af, hvordan vi skal engagere os alle i den samtale.

Der vil være brug for fantasi, kreativitet og nye narrativer, når udfordringer kommer til at teste vores civile samfund og menneskelighed.

Røgen fra de voldsomme brande i Australien var aldrig set før, og COVID-19 er en ny virus.

Hvis vores australske politikere og regering havde brugt meget mere tid på at bruge den tilgængelige klimaforskning til at forstå og forestille sig den potentielle risiko for at få en australsk sommer, som vi oplevede i 2019-2020, kunne vi have været bedre forberedt på en årstid præget af katastrofer og ville formodentlig være bedre til at stå imod den.

Enestående hændelser er ikke altid uventede.

 
bushfire australien trusler mod menneskeheden klimaforandringer

Australien har i år oplevet nogle ekstreme klimaskabte skovafbrændinger, der efterlod meget af det ellers biodiverse landskab øde og afskoldet. (Foto: Shutterstock). 

At forberede sig på det lange træk

Kortsynetheden ved den nuværende, politiske proces må ændres.

Vi må overveje, hvordan vores handlinger i dag vil vurderes af de generationer, der kommer efter os.

Kommissionens rapport highlighter regeringers manglende evne til at adressere truslerne og noterer særligt den kortsigtede tænkning, der i stigende grad har domineret australsk og global politik, som årsagen.

Specielt den tænkning har undermineret vores potentiale til at sænke trusselsniveauet fra for eksempel klimaforandringer.

Skiftet fra kortsigtet til en mere langsigtet tænkning kan begynde hjemme hos os selv og i vores hverdagsliv.

Vi burde tage beslutninger i dag, der anerkender fremtidens eksistens og praktisere det, ikke bare i vores liv i det hele taget, men særligt når det kommer til de krav, vi stiller til vores politikere.

Vi lever i tider uden fortilfælde.

Den katastrofale og eksistentielle trussel mod menneskeheden er alvorlig og mangesidet.

Og denne samtale er den vigtigste overhovedet, vi kan have i dag.

Arnagretta Hunter er bestyrelsesmedlem og John Hewson er formand ved australske 'Commission for the Human Future'. Denne artikel er oprindeligt publiceret hos The Conversation og er oversat af Thea Kjærulff Torp. 

The Conversation

Red Verden med Videnskab.dk

I en konstruktiv serie ser Videnskab.dk nærmere på, hvordan mennesket kan redde verden.

Vi tager fat på en lang række emner – fra atomkraft og indsatser for at redde dyrene til, om det giver bedst mening bare at spise mindre kød.

Hvad siger videnskaben? Hvad kan man selv gøre hjemme fra sofaen for at gøre en forskel?

Du kan få mange gode tips og råd i vores Facebook-gruppe, hvor du også kan være med i overvejelser om artikler eller debattere måder at redde verden på.

Alle må bruge og viderebringe Forskerzonens artikler

På Forskerzonen skriver forskere selv om deres forskning. Vi mener, det er vigtigt, at alle får mulighed for at læse om forskning fra forskerens egen hånd.

Alle må derfor bruge, kopiere og viderebringe Forskerzonens artikler udfra følgende enkle krav:

 • Det skal krediteres: 'Artiklen er oprindelig bragt på Videnskab.dk’s Forskerzonen, hvor forskerne selv formidler'. Hvis artiklen bringes på web, skal der linkes til artiklen på Forskerzonen.
 • Artiklen må ikke redigeres og skal bringes i fuld længde (medmindre andet aftales med forskeren).
 • Du skal give forskeren besked om, at du genpublicerer.
 • Artikler, som er oversat fra The Conversation, skal have indsat en HTML-kode til indsamling af statistik i bunden. HTML-koden finder du i den originale artikel på The Conversations hjemmeside ved at klikke på knappen "Republish this article" ude til højre, derefter klikke på 'Advanced' og kopiere koden. Du finder linket til artiklen på The Conversation i bunden af Forskerzonens oversatte artikel. 

Det er ikke et krav, men vi sætter pris på, at du giver os besked, hvis du publicerer vores indhold (undtaget indhold fra The Conversation). Skriv til redaktør Anders Høeg Lammers på ahl@videnskab.dk.

Læs mere om Forskerzonen i Forskerzonens redaktionelle retningslinjer.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om astronautens foto af polarlys, som du kan se herunder.