Deprimerede bruger sproget anderledes: Sådan spotter du det
Både stil og indhold i sproget afslører tydeligt depressionssymptomer, skriver en forsker fra England.
depression sprog sprogbrug adjektiv adverbium Sylvia Plath Kurt Cobain lingvistik analyse maskinindlæring computer indhold stil symptomer absolutistisk tænkning tankemåde redskab

Sprogbrugen kan afsløre depression. En kombination af  sprogvidenskab og avancerede computerprogrammer kan løfte sløret på depressive symptomer, som psykologer og psykiatere måske risikerer at overse. (Foto: Shutterstock)

Sprogbrugen kan afsløre depression. En kombination af  sprogvidenskab og avancerede computerprogrammer kan løfte sløret på depressive symptomer, som psykologer og psykiatere måske risikerer at overse. (Foto: Shutterstock)

Partner The Conversation

Videnskab.dk oversætter artikler fra The Conversation, hvor forskere fra hele verden selv skriver nyheder og bringer holdninger til torvs

Depression ændrer alt - lige fra hvordan vi bevæger os og sover, til måden vi interagerer med andre.

Lidelsen er endda endnu mere påfaldende i måden, vi taler og udtrykker os skriftligt.

Til tider kan dette 'depressionssprog' have en stærk effekt på andre. 

Tag for eksempel Sylvia Plaths poesi og Kurt Cobains sangtekster: begge begik selvmord, og depression var en udslagsgivende faktor.

Historien kort
  • Sprogbrugen - både stil og indhold - afslører tydeligt depressionssymptomer.
  • Teknologien, som ikke 'overser' detaljer så let som mennesker, letter arbejdet for forskerne.
  • Udviklingen af redskaber til identifikation af depressionslidelser er afgørende for at hjælpe de mere end 300 millioner mennesker, der lider af depression.

Computere letter arbejdet

Forskerne har længe forsøgt at definere det præcise forhold mellem depression og sprog, og teknologien hjælper dem nu tættere på det fulde billede.

Vores seneste studie, publiceret i Clinical Psychological Science - løfter sløret for en ordklasse, der kan hjælpe med at forudsige om en person lider af depression.

Traditionelt er lingvistiske analyser blevet foretaget af forskere, der læser og tager notater.

Men nu om dage gør de computeriserede tekstanalysemetoder os i stand til at bearbejde ekstremt store datamængder på blot få minutter.

Finder tegn, som mennesker måske overser

Det hjælper os med at lokalisere lingvistiske træk, som mennesker måske risikerer at overse, beregne procentsatsen for ord og ordklasser, leksikalsk mangfoldighed, gennemsnitlig sætningslængde, grammatiske mønstre og mange andre målevidenskabelige detaljer.

Vi anvendte deprimerede personers skriftlige beretninger og dagbogsskriverier samt skriverier af en række kendte kunstnere som eksempelvis Sylvia Plath og Kurt Cobain.

Desuden har det talte sprog - uddrag af deprimerede menneskers naturlige sprog - leveret indsigt.

Sammenfattet afslører resultaterne fra forskningen tydelige og konsistente sproglige forskelle mellem personer med depressionssymptomer og personer uden.

depression sprog sprogbrug adjektiv adverbium Sylvia Plath Kurt Cobain lingvistik analyse maskinindlæring computer indhold stil symptomer absolutistisk tænkning tankemåde redskab

Den 5. april 1994 begik Kurt Cobain - sanger, guitarist og ufrivillig talsmand for Generation X - selvmord i Seattle. (Foto: Shutterstock)

Deprimeret sprog og fokuseret på en selv

Sprog kan inddeles i to komponenter: indhold og stil. 

Indholdet relaterer til dét, vi ytrer - det vil sige betydningen eller emnet.

Det kommer nok ikke som en overraskelse for nogen, at personer med symptomer på depression benytter en overdreven mængde ord, der formidler negative følelser, specielt negative adjektiver (tillægsord) og adverbier (biord) - som 'ensom', 'trist' og 'ulykkelig'.

Brugen af pronominer (stedord) er straks mere interessant. Personer med depressionssymptomer bruger:

Mønsteret indikerer, at deprimerede personer er mere fokuserede på sig selv og mindre knyttede til andre. 

Forskerne rapporterer, at brugen af pronominer faktisk er mere pålidelig, når de skal identificere depression end negative følelsesord.

Vi ved, at rumination (grublen og 'drøvtyggeri') og social isolation er fælles træk ved depression.

Vi ved imidlertid ikke, om det afspejler forskelle i opmærksomhed eller tankestil. 

Er det depressionen, der får de ramte til at fokusere på sig selv, eller er det personer, der fokuserer på sig selv, som får depressionssymptomer?

Sort/hvidt verdenssyn manifesterer sig i sprogstil

Sprogets stil relaterer til, måden vi udtrykker os på, snarere end indholdet. 

Vi udførte for nylig en stor datatekstanalyse af 64 forskellige online psykiatriske fora, der granskede mere end 6.400 medlemmer. 'Absolutistiske ord' - som formidler absolutte størrelser eller sandsynligheder, som 'altid', 'ingenting' eller 'fuldstændig' - viste sig at være bedre markører i psykiatriske fora end pronominer eller negative følelsesord.

Fra begyndelsen forudsagde vi, at deprimerede personer havde et mere sort/hvidt verdenssyn, og at det ville manifestere sig i deres sprogstil.

Da vi sammenlignede psykiatriske fora med 9 forskellige kontrolfora (for eksempel Mumsnet og StudentRoom), var forekomsten af ​​absolutistiske ord cirka 50 procent højere blandt brugerne af angst- og depressionfora, og cirka 80 procent højere i fora for mennesker, der er plaget af selvmordstanker.

Pronominerne producerede et lignende fordelingsmønster som de absolutistiske ord på tværs af foraerne, men effekten var mindre.

Forekomsten af negative følelsesord var derimod paradoksalt nok mindre i fora for mennesker, der er plaget af selvmordstanker end i fora for angst eller depression

Absolutistisk tænkning spiller en rolle 

Vores forskning omfattede også rekonvalescens-fora, hvor medlemmer, der føler, at de er kommet sig efter en depressiv episode, skriver positive og opmuntrende indlæg om deres rekonvalescens.

depression sprog sprogbrug adjektiv adverbium Sylvia Plath Kurt Cobain lingvistik analyse maskinindlæring computer indhold stil symptomer absolutistisk tænkning tankemåde redskab

I februar 1963 begik Sylvia Plath selvmord for at stoppe en fortvivlelse, som hun beskriver som 'en ugles kløer, der knuger mit hjerte'. (Foto: WikiMedia)

Her fandt vi, at negative følelsesord blev brugt på et sammenligneligt niveau til kontrolforaerne, mens brugen af positive følelsesord var cirka 70 procent større. 

Prævalensen af ​​absolutistiske ord var ikke desto mindre markant større end i kontrolforaerne, men en anelse mindre end i angst- og depressionforaerne.

Personer, der har haft depressive symptomer, er tilbøjelige til at blive deprimerede igen. Derfor er den øgede tilbøjelighed til absolutistisk tænkning et tegn på, at denne tankemåde muligvis spiller en rolle i udviklingen af depressive episoder; også selvom der ikke er depressive symptomer på det pågældende tidspunkt.

Praktiske konsekvenser

En større forståelse af depressionssproget kan hjælpe os med at forstå den måde personer med depressive symptomer tænker. Og det har også praktiske konsekvenser.

ForskerZonen

Denne artikel er en del af ForskerZonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde. Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

ForskerZonen er støttet af Lundbeckfonden.

Forskerne kombinerer automatiseret tekstanalyse med maskinindlæring (maskindlæring er et underområde inden for datalogien, som sætter computere i stand til at lære, uden at man eksplicit har programmeret, hvordan læringen foregår) for at klassificere en lang række psykiske lidelser fra naturlige sprogs teksteksempler som eksempelvis blogindlæg.

Denne klassificering overgår allerede klassificeringen, der bliver udført af uddannede terapeuter. Det er vigtigt at huske på, at maskinindlæringsklassifikation kun kan blive bedre, i takt med at vi forsyner den med yderligere data, og der udvikles endnu mere sofistikerede algoritmer. 

På denne måde kan vi bevæge os ud over de mønstre af absolutisme, negativitet og pronominer.

Ved hjælp af computere er arbejdet i præcist at identificere mere specifikke underkategorier af psykiske problemer - som perfektionisme, selvværdsproblemer og social angst - allerede begyndt.

Til sidst skal tilføjes, at det selvfølgelig er muligt at bruge depressionsprog uden nødvendigvis at være deprimeret.

Flere redskaber til identifikation af lidelsen

I sidste ende er det den følelsesmæssige tilstand over tid, der afgør, om vi lider af depression. 

Men siden Verdenssundhedsorganisationen WHO estimerer, at mere 300 millioner mennesker over hele verden på nuværende tidspunkt  lever med depression - en stigning på mere end 18 procent siden 2005 - er det afgørende at vi skaber flere redskaber, der kan hjælpe med at identificere lidelsen.

På den måde kan vi forbedre den mentale helbredstilstand og forhindre tragiske selvmord som Sylvia Plaths og Kurt Cobains.

Mohammed Al-Mosaiwi modtager støtte fra Medical Research Council. Denne artikel er oprindeligt publiceret hos The Conversation og er oversat af Stephanie Lammers-Clark.

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk